Fractiedag

Fractie D66 bij Schut - Beeld: Dorien Firet

De fractie heeft op 12 april een heidag gehad.
We begonnen met een bezoek aan Schut Papier in Heelsum. Deze papierfabriek combineert
duurzame oplossingen met het ambacht papiermaken.
Op deze locatie in Heelsum, geklemd tussen de A50 en de Utrechtsweg, wordt al ruim 400 jaar papier gemaakt. De huidige directeur, Rene Kort, heeft de fractie rondgeleid en met passie verteld over wat deze fabriek zo speciaal maakt. Er werden oude recepten uit de 19e eeuw getoond en er werd gedemonstreerd welke duurzame samenstellingen je tegenwoordig kunt gebruiken als alternatief voor ‘normaal’ papier. We kregen papier gemaakt van oude spijkerstof in onze handen. Het bakje voor tomaten, gemaakt van tomatenplanten, was het startpunt van een levendig gesprek
over papiervariaties en -detaillering die ons vooralsnog onbekend was.
Het grootste contrast met Parenco zijn de schaal en flexibiliteit. Er zijn uiteraard ook overeenkomsten, zoals het gebruik van grondwater voor het productieproces. Dat onderwerp leidde tot een gesprek over de inventiviteit die nodig is om de sector schoner te krijgen. Schut Papier werkt met universiteiten samen om innovaties een praktijkruimte te geven, om daarmee te sector te vergroenen. De rondleiding was zowel leerzaam als inspirerend.

Na de excursie ging de fractie naar een vergaderlocatie om te evalueren.
Hoe staan we er voor?
Hebben we de afgelopen twee jaar, sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen, de juiste dingen gedaan?
En hoe krijgen we maximaal plezier en effect uit de resterende twee jaar?

Kort samengevat zijn we tevreden over het effect dat we als oppositiepartij teweegbrengen. Constructieve samenwerking met verschillende fracties, waarmee we op inhoudelijke punten elkaar kunnen vinden, geeft ons gewenste invloed in de raad.
We hebben met elkaar afgesproken om meer energie te steken in de voor ons persoonlijk inspirerende onderwerpen. Daarbij willen we sterker zelf de agenda gaan bepalen, en ons niet meer laten leiden door de continue doordenderende vergadercycli.
We leggen daarmee meer focus op de dingen waar D66 Renkum voor staat, met onze eigen twist.