De verschillen tussen D66 Renkum en Gemeente Belangen
D66 Renkum en Gemeente Belangen zetten zich beide als partij in voor de inwoners van de gemeente Renkum. Toch hebben ze verschillende plannen voor de gemeente. Je vindt ze in de partijdige kieswijzer.
De verschillen
Gemeente Belangen – Onderwijs
Maatregelen voor kinderen die opgroeien in een financieel slechte of schrijnende situatie.
Vroeg- en voorschoolse educatie, zodat álle kinderen met een mogelijke (taal)achterstand beter zijn voorbereid op de basisschool.
Maatschappelijke stages vanuit het voortgezet onderwijs. Dit willen wij weer oppakken.
Het openstellen van de gemeentelijke sportparken tijdens schoolvakanties voor ongeorganiseerde sportactiviteiten.
Het behoud van de bibliotheken in Renkum en Oosterbeek en steunpunt Doorwerth.
De versterking van samenwerking tussen (sport)verenigingen onderling en scholen.
D66 Renkum – Onderwijs
D66 wil dat elk kind een veilige, goede en gezonde leeromgeving, krijgt waar het zichzelf mag zijn en zich optimaal kan ontwikkelen. Het maakt daarbij niet uit waar je wieg heeft gestaan. Wij vinden de bibliotheek ook heel belangrijk. Het Taalhuis en de Voorleesexpress worden ondersteund zodat laaggeletterdheid wordt tegengegaan.
Er moeten twee volwaardige bibliotheken blijven in onze dorpen.
Wij willen groene schoolpleinen en duurzame, klimaatvriendelijke schoolgebouwen. We willen schoolgebouwen waar onderwijs en kinderopvang samenwerken met sportbuurtwerk, de bibliotheek, sport-, muziek- en andere verenigingen.
We willen veilige speel- en ontmoetingsplekken in alle dorpen. We zorgen samen met de maatschappelijke organisaties voor het aanbieden van voldoende ontspannende activiteiten voor alle kinderen van alle leeftijden.
Gemeente Belangen – Klimaat
Het zoveel mogelijk aanleggen van zonnepanelen op daken van woningen, appartementen en bedrijfspanden, we zijn terughoudend voor de aanleg van zonnevelden in het landschap.
Verduurzaming van sociale huurwoningen waarbij gemeentelijke partners en beschikbare subsidies worden ingezet.
Haalbare en betaalbare duurzaamheidsmaatregelen, waarbij inwoners en gemeente naar vermogen verantwoordelijkheid nemen.
Een sterke uitbreiding van laadpalen in de openbare ruimte en bij particulieren.
Groene wijken en woningen met Eco en hernieuwbare bouwmaterialen.
Initiatieven ter verbetering van klimaat of natuur, zoals het ontstenen van de openbare ruimte of tuinen, of het realiseren van een buurtboomgaard of pluktuin.
Een platform voor uitwisseling van duurzame (lokale) initiatieven.
Het behoud van groene structuren en ‘groene longen’ in de dorpen.
Het beschermen van de ecologische hoofdstructuur en verbindingszones, vanuit de op te stellen nieuwe omgevingsplannen.
Het behoud en het verbeteren van historische landschappen, zoals de Groene Helling, het gebied tussen de Doornenkampseweg en de Bram Streeflandweg te Renkum.
Samenwerking op het gebied van duurzaamheid met omliggende gemeenten en de Provincie, onder andere via de Regionale Energiestrategie (RES).
Aandacht en promotie van streekproducten.
D66 Renkum – Klimaat
Bij nieuwe ontwikkelingen geldt: Ja het kan, mits het klimaatneutraal gebeurt. De gemeente geeft zelf ook het goede voorbeeld door bijvoorbeeld op alle gemeentelijke overheidsgebouwen zonnepanelen te plaatsen.
Er vindt planvorming plaats voor de realisatie van een waterkrachtcentrale bij de stuw bij Driel.
Met een visie alleen wordt de klimaatverandering niet aangepakt. Er moet snel worden gehandeld.
Het verduurzamen van huurhuizen van de woningbouwcorporaties mag niet leiden tot verhoging van de woonlasten en/of verslechtering van de leefomgeving van diersoorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. We maken daarover afspraken met de woningbouwcorporaties.
Met te veel planten- en diersoorten gaat het niet goed. De gemeente voert daarom een volwaardig biodiversiteitsbeleid, gericht op behoud en duurzaam gebruik van alle vormen van biodiversiteit.
Ook bij de (her)inrichting van straten en pleinen in de dorpen staan vergroening en verbetering van de biodiversiteit hoog op de prioriteitenlijsten.
Renkum doet mee en stimuleert de inwoners om mee te doen met het landelijke initiatief ‘Tegelwippen’. Bewoners worden ondersteund en gestimuleerd om tegels te verruilen voor groen. Intensieve veehouderij komt in Renkum niet voor en dat blijft zo.
We stimuleren een duurzame voedselproductie door het lokaal (biologisch) verbouwen en verkopen van voedsel.
Er wordt een nieuwe inventarisatie gedaan van waardevolle bomen in de gemeente en meer bomen krijgen een beschermde status.
Bij nieuwe bouwplannen moeten de woningen niet alleen energiezuinig zijn, maar moet het bouwplan zelf op een duurzame, natuur inclusieve en circulaire wijze ontwikkeld en gerealiseerd worden. Dat betekent dat verplicht wordt gesteld dat het plan moet zorgen voor een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving voor mens en dier. Voorbeelden hiervan zijn: het aanplanten van voldoende bomen en hagen, het aanleggen van groene daken of gevels.
Gemeente Belangen – Wonen
Focus op woningbouw voor jongeren, jonge gezinnen en senioren. Met name in en nabij de dorpscentra willen we voorrang geven aan appartementen voor senioren en gehandicapten of vormen van samenwonen.
Actief versnellen van woningbouw op de al bekende bouwlocaties, vlottrekken van stilgevallen projecten.
Betaalbaarheid, duurzaamheid en levensbestendigheid bij nieuwbouwprojecten.
Het tegengaan van speculatie op de woningmarkt, onder andere via een zelfbewoningsplicht. Het voorrang geven aan eigen inwoners – daar waar mogelijk – bij toewijzing van zowel huur- als koopwoningen.
Het vergroten van het aanbod van starterswoningen, sociale woningbouw en levensloopbestendige woningen, met duidelijke prestatieafspraken (ook over doorstroming) met Vivare en de huurdersverenigingen.
D66 Renkum – Wonen
Nieuwe bouwplannen moeten leiden tot betaalbare koop- en huurwoningen voor de doelgroepen op de woningmarkt waar de woningvraag het grootst is: jongeren en starters. We bouwen in onze gemeente het aantal woningen dat we in de regio hebben afgesproken. Dat betekent dat er 300 woningen worden gebouwd in de periode 2022-2026.
De doorstroming op de woningmarkt wordt verbeterd, bijvoorbeeld door het splitsen van woningen, het bouwen van woningen bij bestaande woningen en het mogelijk maken van nieuwe, alternatieve woonvormen als tiny houses, ecologische woningen en parapluwoningen.
Voor elk ruimtelijk plan dat in de gemeente Renkum wordt ontwikkeld, wordt vooraf duidelijk gemaakt hoe inwoners en belanghebbenden kunnen participeren in het planproces. Dat gebeurt door voor elk voorstel en per ontwikkelingslocatie aan te geven welk niveau van participatie geldt. We vinden het belangrijk dat alle belangen zichtbaar op tafel liggen voordat er als gemeente een beslissing wordt genomen, ook als daarmee de beslissing lastiger wordt gemaakt.
Het verduurzamen van huurhuizen van de woningbouwcorporaties mag niet leiden tot verhoging van de woonlasten en/of verslechtering van de leefomgeving van diersoorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. We maken daarover afspraken met de woningbouwcorporaties.
Er wordt door de gemeente maximaal gestuurd om de woningmarkt duurzaam, natuurinclusief en toekomstbestendig te maken. Nieuw te bouwen woningen zijn gasloos, circulair gebouwd, bieden ruimte aan vogels en vleermuizen en voldoen aan de laatste duurzaamheidscriteria.
Hoewel veel inwoners inmiddels zelfstandig aan de slag zijn gegaan met het duurzaam maken van hun bestaande woning, kunnen en willen nog te veel woningbezitters geen maatregelen nemen om hun woning energiezuinig en toekomstbestendig te maken. De gemeente gaat hen hierbij helpen door voorlichting en door het aanbieden van (rijks- of provinciale) subsidies om verduurzamingsmaatregelen te nemen.
Gemeente Belangen – Werk en inkomen
We zetten ons in voor het creëren van kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Armoede wordt vroegtijdig gesignaleerd en waar mogelijk aangepakt. Werken mag niet tot armoede leiden, wij staan voor het motto ‘Werken loont.
Het beschikbaar stellen van voorzieningen voor die inwoners met een inkomen tot 150% van de landelijke bijstandsnorm.
Voorlichting en ondersteuning ter voorkoming van schulden.
D66 Renkum – Werk en inkomen
Elk mens heeft zo nu en dan zorgen. Die kunnen financieel, medisch, sociaal of vanuit het ontbreken van veiligheid ontstaan zijn. Heel veel mensen kunnen zichzelf daarbij redden. Wij vertrouwen dan ook op de eigen kracht en ontwikkeling van mensen. Het is dan wel nodig dat de gemeente ervoor zorgt dat iedereen dezelfde kansen krijgt en kan pakken. We zorgen daarom voor samenwerking, stimulering van het eigen kunnen en ondersteuning als dat nodig is.
De maatschappelijke organisaties zijn de lijm en de olie tegelijk die de samenleving goed laten draaien. Wat zij kunnen doen doet de gemeente dan ook niet, waar dat nodig is helpt de gemeente hen. Geld gaat daarbij niet naar het inrichten van overlegstructuren maar naar de concrete acties die worden ondernomen.
De gemeente overbrugt verschillen door ervoor te zorgen dat achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten zo volledig en zelfstandig mogelijk kunnen integreren en meedoen in de Renkumse samenleving. Zo ontstaan gelijke kansen voor iedereen.
Gemeente Belangen – Vrijheid en gelijkheid
Het actief betrekken van inwoners bij de integratie van nieuwkomers in onze dorpen. Nieuwkomers stimuleren we mee te doen in de maatschappij.
D66 Renkum – Vrijheid en gelijkheid
Er wordt hard opgetreden tegen discriminatie en racisme. In alle dorpen van de gemeente wordt de open en inclusieve samenleving verdedigd als dat nodig is. Herkomst, geloof, gender, seksuele voorkeur, handicap of welk ander onderscheid er tussen mensen ook te maken is: er wordt geen verschil gemaakt in de behandeling van mensen.
Door de oorlogsgeschiedenis van onze gemeente weten we in Renkum als geen ander hoe het is om door geweld van eigen huis en haard verdreven te worden en alles te verliezen. We weten hoe belangrijk het dan is dat je liefdevol en menslievend opgevangen wordt door vreemden, die vluchtelingen zich welkom doen voelen als nieuwkomer in hun gemeenschap.
Nieuwkomers worden in Renkum dan ook altijd in staat gesteld hun eigen leven vorm te geven. Zij krijgen daar niet alleen ondersteuning bij, maar worden ook gewaardeerd om wat zij kunnen brengen en bij kunnen dragen aan de Renkumse gemeenschap. Nieuwkomers worden als meer gezien dan vluchteling en we hebben daar vanaf de start, bij de inburgering en bij de verdere ontwikkeling oog voor.
Goede integratie en inburgering start met het luisteren naar de nieuwkomers zelf om te horen wat zij nodig hebben om hun leven vorm te geven. Het vinden en beschikbaar stellen van goede (leer)werkplekken en woningen voor nieuwkomers is daarvan onderdeel.
Gemeente Belangen – Zorg, gezondheid en sport
Ondersteuning van mantelzorgers. We willen deze belangrijke groep in hun kracht zetten.
Maatregelen voor kinderen die opgroeien in een financieel slechte of schrijnende situatie.
Het stimuleren van sport en spel voor álle inwoners met aandacht voor sport in openbare ruimte zoals wandelen, hardlopen, fietsen en mountainbiken.
Wij willen voldoende beweegtuinen en speelvoorzieningen, een klim- of speelbos in Doorwerth en aantrekkelijke mountainbike routes met respect voor de natuur.
De versterking van samenwerking tussen (sport)verenigingen onderling en scholen.
Het actief ondersteunen van initiatieven van verenigingen, ook met financiële stimulansen of vrijstelling van het betalen van leges.
Een ambtelijke loket om verenigingen beter te helpen met een vergunningsaanvraag, of het opstellen van een vereist veiligheidsplan.
Een transparante, eerlijke verdeling van gemeentelijk budget aan verenigingen.
D66 Renkum – Zorg, gezondheid en sport
Sport draagt bij aan een gezond leven, stimuleert actieve deelname aan de Renkumse samenleving en creëert onderlinge verbondenheid. Kinderen, jongeren, ouderen en gehandicapten: iedereen moet kunnen sporten. De Gelrepas wordt hierop afgestemd en de gemeente werkt op dit gebied innovatief en gericht samen met de maatschappelijke organisaties.
In het programma van D66 zijn geen specifieke maatregelen opgenomen over de inrichting van nieuwe sportparken.
De gemeente zelf zorgt ervoor dat zij haar eigen zorgtaak optimaal vervult. Adviseurs en vrijwilligers bieden met verstand van zaken de ondersteuning die nodig is vanuit het sociaal loket. Sociale en medische problematiek wordt door hen snel en goed opgespoord in samenwerking met het sociaal team en de eerste lijn. Het sociaal loket van de gemeente moet bereikbaar en laagdrempelig zijn en wordt daarom zowel in Oosterbeek als het dorp Renkum geconcentreerd. De openingstijden zijn afgestemd op de behoeften van alle zorgbehoevende inwoners. Daarnaast is er in elk dorp ondersteuning van sociale opvang. Zo worden bijvoorbeeld De Kreek, Huis van Renkum en Oase ondersteund bij hun initiatieven op dat vlak en de gemeente werkt met dergelijke organisaties samen waar dat nodig is en kan.
De toekomstige generaties moeten kunnen voortbouwen op datgene wat zij van de vorige generaties ontvingen. De jeugd heeft de zekerheid dat er in hen wordt geïnvesteerd, zodat zij veilig kan opgroeien en de uitdagingen van de toekomst kan aangaan. Een veilige thuisbasis, een gezonde levensstijl en goed onderwijs zorgen ervoor dat de toenemende kansenongelijkheid gaat afnemen.
Ouderen ontvangen dicht bij huis zorg op maat zodra dat nodig is. Zij kunnen zelfstandig zijn zolang dat kan en ontvangen een veilige nieuwe plek in hun eigen gemeenschap als dat nodig is. Een parapluwoning als veilige woonplek bij familie of vrienden moet dan bijvoorbeeld mogelijk zijn.
Het sociaal vangnet (waaronder ook mantelzorgers en vrijwilligers) wordt gebruikt en ondersteund voor gezinnen, jongeren en ouderen die dat nodig hebben.
Bureaucratie wordt voorkomen en zorgaanbieders worden gestimuleerd de zelfredzaamheid van ouderen te ondersteunen, bijvoorbeeld via digitale technologie (e-health), totdat intensievere persoonlijke zorg nodig is.
Gemeente Belangen – Kunst en cultuur
Het uitbouwen van de positie van Renkum als Airborne- en kunstenaarsgemeente, we bevorderen ook de totstandkoming van een papiermuseum. Museum Veluwezoom kan in het kader van de kunsthistorie naar Oosterbeek verhuizen.
De ondersteuning van culturele erfgoeddragers (zoals landgoederen) om actief een relatie met recreatie en toerisme te leggen.
De beschikbaarheid van dorpshuizen (Kulturhus) of trefpunten en voldoende ruimtes voor culturele activiteiten.
Het ontwikkelen van een cultuur- en evenementenagenda en het aantrekken en ondersteunen van openbare (nationale) culturele activiteiten.
Een vaste voorziening voor hedendaagse kunstenaars uit onze gemeente, eventueel gecombineerd met (maatschappelijke) organisaties zoals Scarabee, of buitenschoolse opvang.
Kunst in de openbare ruimte van kunstenaars die hier wonen en werken.
Het instellen van een Gemeentelijk Cultuurfonds waar inwoners schenkingen in kunnen storten en het opstellen van regels hoe om te gaan met de inkomsten.
D66 Renkum – Kunst en cultuur
Wij stimuleren de aanwezigheid van een lokale kunst- en cultuursector
Renkum wil graag een gemeente voor kunstenaars zijn. Het doorgeven van het heden aan de generaties van de toekomst is niet alleen een materiële kwestie. Kunst en cultuur staan niet op zichzelf, maar hebben betekenis voor de Renkumse gemeenschap.
Initiatieven van inwoners om kunst en cultuur in de dorpen zichtbaar te maken worden ondersteund. Geschikte lege gebouwen en ruimtes kunnen worden gebruikt voor kunst en cultuur. In de nieuw te bouwen woningvoorraad moet ook ruimte worden gemaakt voor de combinatie wonen en kunst (atelierwoningen).
Daarnaast kan de gemeente ook bemiddelen in het plaatsen van kunstenaars in leegstaande (winkel)panden.
Naast de dorpsdichter komt er ook een dorpskunstenaar.
Gemeente Belangen – Veiligheid
Een veilig leef- en woonklimaat: voldoende wijkagenten zichtbaar in alle dorpen en voldoende straatverlichting waar het nodig is voor een veilig gevoel op straat.
Het voeren van campagnes gericht op inbraak- en brandpreventie. Wij willen een actieve ondersteuning van buurtpreventie-initiatieven zoals WhatsApp buurtgroepen.
Terugdringen van sociale onveiligheid, eventueel door wijkcoaches in te zetten.
Een effectieve aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Het oppakken van onveilige verkeerssituaties: knelpunten met inwoners en verkeerskundigen analyseren en veilig maken, bijvoorbeeld door het instellen van 30 km-zones met bijpassende weginrichting en meer ‘slimme’ zebrapaden.
Het weren van structureel industrieel, zwaar vrachtverkeer uit dorpskernen en woonwijken: alleen bestemmingsverkeer is welkom.
Terugdringen van doorgaand verkeer in Oosterbeek, bijvoorbeeld via een ontsluiting vanaf de Diependalseweg naar de Amsterdamseweg (in overleg met Arnhem); een afslag voor vrachtverkeer op de N225 richting de uiterwaarden van de Nederrijn om Kievitsdel te ontlasten; maatregelen om sluipverkeer te voorkomen van Bennekom naar Heelsum en vice versa.
Veilige fietspaden waarbij speciale aandacht uitgaat naar (donkere) fietsroutes richting sportparken en routes voor schoolgaande jeugd.
Een integrale visie “ Veilig fietsen”, waarbij wordt ingezoomd op alle betrokken beleidsvelden fiets, fietspaden , het leefbaar houden van wijken en buurten, verkeersveiligheid, mobiliteitsmanagement en gezondheid van inwoners.
D66 Renkum – Veiligheid
We willen 30 km zones in alle dorpskernen, waarmee de straten veiliger worden voor fietsers en wandelaars. Wegen met een snelheidslimiet van 50 km per uur worden een uitzondering in de bebouwde kom. Waar dit ingevoerd kan worden zonder extra maatregelen gebeurt dat zo snel mogelijk. Als er wel maatregelen nodig zijn voeren we deze uit in combinatie met geplande (weg)werkzaamheden.
Het creëren van veilige speel- en ontmoetingsplekken in alle dorpen, het aanbieden van ontspannende activiteiten en het zorgen voor voldoende sociale aandacht voor alle kinderen van alle leeftijden, dient vanuit de gemeente in samenwerking met de maatschappelijke organisaties te worden verzorgd en begeleid waar dat nodig is.
Herkomst, geloof, gender, seksuele voorkeur, handicap of welk ander onderscheid er tussen mensen ook te maken is: er wordt geen verschil gemaakt in de behandeling van mensen.
Gemeente Belangen – Ondernemers
Een gevarieerd winkelaanbod waardoor de levendigheid en aantrekkelijkheid in de winkelstraten wordt vergroot, in het dorp Renkum bevorderen wij bijvoorbeeld de komst van een discountsupermarkt en horeca bij de Veerstoep.
Winkelgebieden met een zeer lage regeldruk (free-zones) om de leegstand met een gerichte aanpak te verminderen.
Het bevorderen van werkgelegenheid door samen met ondernemers, zzp-ers en winkeliers kansen te ontwikkelen met een actieve verbindende rol vanuit de gemeente.
Een ondernemersvriendelijk beleid: vergunningen voor activiteiten vereenvoudigen, flitsvergunningen mogelijk maken en onnodige regelgeving opheffen.
Het ondersteunen van ondernemers en winkeliers die het moeilijk hebben, ook als de landelijke Corona steunpakketten afgelopen zijn;
Één marktorganisatie voor alle dorpskernen. We willen de ambulante handel daarmee sterker maken.
Microfinanciering voor lokale startende ondernemers en maken daarbij gebruik van lokale initiatieven en subsidiemogelijkheden.
D66 Renkum – Ondernemers
Ondernemers bieden werkgelegenheid, zorgen voor de nabijheid van diensten en goederen, sponseren lokale initiatieven, hebben een innovatieve kijk op zaken en denken vooruit. Ondernemers zijn dus erg belangrijk voor de gemeente en moeten de ruimte krijgen die nodig is: letterlijk en figuurlijk.
Bedrijfsruimte die vooral wordt gevonden in de dorpscentra en op de bedrijventerreinen en zo min mogelijk daarbuiten.
Ondernemers/ZZP-ers worden welwillend ontvangen als zij een bedrijf willen opstarten, investeringen willen doen of hun bedrijf willen uitbreiden. Op hun beurt wordt van ondernemers verwacht dat zij meedenken over de toekomst van de dorpen en dat zij een actieve rol spelen bij de totstandkoming van die toekomst.
Ondernemers maken duurzame keuzes qua investeringen en energiegebruik, waarbij zij bereid moeten zijn anderen daarbij te betrekken. Zo investeren zij in de Renkumse gemeenschap.
Gemeente Belangen – Financiën
Het opstellen van een notitie over de impact van specifieke lokale belastingen. Wij willen inzicht hoeveel geld bij welke inwoners, organisaties en bedrijven wordt opgehaald en hoe dat wordt ingezet.
De optimalisatie van een transparant overzicht van de gemeentelijke financiën en inzicht in gemeentelijke kosten.
Een sluitende begroting en een meerjarenbeleidsplan voor 4 jaar, dat elk jaar wordt geëvalueerd. Wij willen voorkomen dat er ad hoc beleid wordt gevoerd. Onze gemeente moet voorspelbaar en betrouwbaar zijn.
D66 Renkum – Financiën
De financiële situatie brengt met zich mee dat we ook de komende jaren zuinig zullen moeten zijn en er weinig geld is voor nieuwe initiatieven.
We staan terughoudend tegen het nog verder verhogen van de gemeentelijke belastingen.
Tenzij de Rijksoverheid meer geld aan de gemeenten gaat geven zullen we ons handelen moeten aanpassen aan de beperkte financiële ruimte die er is.
Dat betekent dat de gemeente, met oog voor de dienstverlening aan de inwoners, slim moet handelen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van subsidiemogelijkheden en het samenwerken met andere gemeenten, partijen en inwoners om het voorzieningenniveau te handhaven en nieuwe initiatieven mogelijk te maken.
Via de lijnen van de landelijke politieke partijen en de VNG oefent de gemeente politieke druk uit om meer financiële ruimte voor gemeenten te krijgen.
Gemeente Belangen – Toekomst van Renkum
Wij staan voor een zelfstandige gemeente.
Samenwerkingsverbanden die meerwaarde creëren voor onze inwoners en waar mogelijk kosten besparen. Wij vinden het belangrijk dat de meerwaarde voor de dienstverlening en de kosten op de lange termijn, duidelijk zijn.
D66 Renkum – Toekomst van Renkum
Het is voor een kleine gemeente als Renkum elk jaar moeilijker om de begroting sluitend te krijgen. Veranderingen, waaronder het overhevelen van taken naar gemeenten, brengen bovendien met zich mee dat een gemeente steeds meer zelf moet doen. We zitten in een relatief kleine gemeente als Renkum aan de toppen van ons kunnen. Het wordt tijd dat we serieus het gesprek gaan voeren hoe we als kleine gemeente onze taken nog zelfstandig kunnen blijven doen en wat dat betekent voor de inwoners en de dorpen.
Uitgangspunt voor ons is dat de gemeente een zo goed mogelijke overheid is voor haar inwoners. De vorm of samenwerking met andere gemeenten is daaraan ondergeschikt.
Als iets als gemeente niet meer zelf doen de beste optie is dan moet dat gezegd en onderzocht worden. Van belang daarbij is dat de democratische controle, de bevoegdheid om beslissingen te nemen, bij de gemeenteraad ligt. We gaan dat gesprek aan en vertellen onze inwoners het eerlijke verhaal.
Meer weten van onze plannen?
In onze verkiezingsfilm vertellen we je alles over onze plannen in 20 minuten!
Je leest meer over onze standpunten per onderwerp op onze site.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 Renkum en GroenLinks Renkum
Net als D66 is GroenLinks een groene partij. Nadat D66-oprichter Hans van Mierlo het klimaatprobleem in Nederland als eerste agendeerde, hebben we dit thema samen vasthoudend op de kaart gezet. Toch zijn er ook verschillen, die lees je in de partijdige kieswijzer.
De verschillen
GroenLinks Renkum – Onderwijs
Renkum heeft een laagdrempelige toegang tot Gelrepas, schulddienstverlening, bibliotheek en investeert in onderwijs en volwasseneducatie.
D66 Renkum – Onderwijs
D66 wil dat elk kind een veilige, goede en gezonde leeromgeving, krijgt waar het zichzelf mag zijn en zich optimaal kan ontwikkelen. Het maakt daarbij niet uit waar je wieg heeft gestaan. Wij vinden de bibliotheek ook heel belangrijk. Het Taalhuis en de Voorleesexpress worden ondersteund zodat laaggeletterdheid wordt tegengegaan.
Er moeten twee volwaardige bibliotheken blijven in onze dorpen.
Wij willen groene schoolpleinen en duurzame, klimaatvriendelijke schoolgebouwen. We willen schoolgebouwen waar onderwijs en kinderopvang samenwerken met sportbuurtwerk, de bibliotheek, sport-, muziek- en andere verenigingen.
We willen veilige speel- en ontmoetingsplekken in alle dorpen. We zorgen samen met de maatschappelijke organisaties voor het aanbieden van voldoende ontspannende activiteiten voor alle kinderen van alle leeftijden.
GroenLinks Renkum – Klimaat
Energie besparen is het beste middel om onze uitstoot te verminderen. Daarom legt Groen- Links de focus op energiebesparende maatregelen, zoals het (verder) isoleren van huizen en bedrijfsgebouwen. Daarvoor stelt de gemeente renteloze leningen ter beschikking aan zowel eigenaren als huurders.
We moeten fors meer duurzame energie gaan opwekken – ook om ons aandeel in de regionaal afgesproken doelstellingen te behalen. In de eerste plaats kijken we daarvoor naar verdere opwek op en rond gebouwen, in het bijzonder meer zonnepanelen op daken, bedrijfsterreinen en parkeerplaatsen.
GroenLinks wil dat voor het opwekken van groene stroom binnen vier jaar elk daarvoor geschikt dak in de gemeente wordt belegd met zonnepanelen
Grondeigenaren en wijkinitiatieven vinden tevens steun bij de gemeente voor de plaatsing van individuele kleinere windmolens (tot 15 meter hoog).
We gaan daarom snel en voortvarend, samen met inwoners, tuinen minder ‘versteend’ maken. De gemeente gaat daarom onder meer gratis de tegels innemen die inwoners uit hun tuinen wippen.
We zetten onder meer in op het vergroten van het aandeel loofbomen in de bosgebieden in de gemeente.
Over vier jaar werken alle boerenbedrijven in onze gemeente natuurinclusief.
De wildopvang, dierenambulance en dierenasiels worden door de gemeente gesteund.
Iedere aanpassing in de openbare ruimte is per saldo natuurpositief, en minimaal klimaat- en stikstofneutraal. Waar een boom wordt gekapt, worden er minstens twee terug geplant, binnen de gemeente en binnen 24 maanden.
Lichtvervuiling, onder meer van straatverlichting, is schadelijk voor wilde dieren. GroenLinks wil daarom niet meer verlichting dan strikt noodzakelijk; onze gemeente doet daarnaast mee aan de Nacht van de Nacht.
D66 Renkum – Klimaat
Bij nieuwe ontwikkelingen geldt: Ja het kan, mits het klimaatneutraal gebeurt. De gemeente geeft zelf ook het goede voorbeeld door bijvoorbeeld op alle gemeentelijke overheidsgebouwen zonnepanelen te plaatsen.
Er vindt planvorming plaats voor de realisatie van een waterkrachtcentrale bij de stuw bij Driel.
Met een visie alleen wordt de klimaatverandering niet aangepakt. Er moet snel worden gehandeld.
Het verduurzamen van huurhuizen van de woningbouwcorporaties mag niet leiden tot verhoging van de woonlasten en/of verslechtering van de leefomgeving van diersoorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. We maken daarover afspraken met de woningbouwcorporaties.
Met te veel planten- en diersoorten gaat het niet goed. De gemeente voert daarom een volwaardig biodiversiteitsbeleid, gericht op behoud en duurzaam gebruik van alle vormen van biodiversiteit.
Ook bij de (her)inrichting van straten en pleinen in de dorpen staan vergroening en verbetering van de biodiversiteit hoog op de prioriteitenlijsten. Renkum doet mee en stimuleert de inwoners om mee te doen met het landelijke initiatief ‘Tegelwippen’. Bewoners worden ondersteund en gestimuleerd om tegels te verruilen voor groen. Intensieve veehouderij komt in Renkum niet voor en dat blijft zo.
We stimuleren een duurzame voedselproductie door het lokaal (biologisch) verbouwen en verkopen van voedsel.
Er wordt een nieuwe inventarisatie gedaan van waardevolle bomen in de gemeente en meer bomen krijgen een beschermde status.
Bij nieuwe bouwplannen moeten de woningen niet alleen energiezuinig zijn, maar moet het bouwplan zelf op een duurzame, natuur inclusieve en circulaire wijze ontwikkeld en gerealiseerd worden. Dat betekent dat verplicht wordt gesteld dat het plan moet zorgen voor een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving voor mens en dier. Voorbeelden hiervan zijn: het aanplanten van voldoende bomen en hagen, het aanleggen van groene daken of gevels.
Hoewel veel inwoners inmiddels zelfstandig aan de slag zijn gegaan met het duurzaam maken van hun bestaande woning, kunnen en willen nog te veel woningbezitters geen maatregelen nemen om hun woning energiezuinig en toekomstbestendig te maken.
De gemeente gaat hen hierbij helpen door voorlichting en door het aanbieden van (rijks- of provinciale) subsidies om verduurzamingsmaatregelen te nemen.
Schone lucht is niet vanzelfsprekend, dus uitstoot door bedrijvigheid wordt verminderd. Het stoken van hout kan leiden tot ongezonde uitstoot. We blijven inwoners hierop wijzen en geven voorlichting hoe een houtkachel het beste gestookt kan worden.
GroenLinks Renkum – Wonen
We willen dat nieuwbouwplannen in hoofdzaak bestaan uit betaalbare woningen, en dat er een betere doorstroming komt binnen het bestaande woningaanbod. Om dat waar te maken, zal de gemeente de regie moeten nemen, waar nodig met behulp van een creatieve, innovatieve aanpak.
Nieuw te bouwen woningen in de gemeente Renkum bestaan voor 80% uit woningen in het sociale- en middensegment (huur en koop) en minstens de helft hiervan is sociale huur. De bouwverordening wordt waar nodig aangepast om te zorgen dat bij bouwprojecten de laatste inzichten op het gebied van ecologisch, natuur inclusief en klimaatbestendig bouwen toegepast worden, zoals optimale isolatie, zonnepanelen, waterkelders van passend formaat, en natuurlijke koeling
We willen dat nieuwe woningen eraan bijdragen dat meer mensen de kans hebben om goed en betaalbaar te wonen. Daarvoor voert de gemeente voor deze woningen een anti-speculatiebeding en een zelfbewoningsplicht in. Voor bestaande woningen wordt dit geregeld met behulp van verhuurdersvergunningen, een huurplafond en een maximale huurstijging. Zo kunnen alle huurders rekenen op een goede en eerlijke behandeling.
De gemeente stimuleert ook het permanent omvormen van daarvoor geschikte leegstaande bedrijfs- en kantoorpanden tot woningen.
We bouwen binnen de grenzen van de huidige bebouwing en met respect voor aan- grenzende natuur. Waar nieuwe bebouwing direct aan een natuurgebied (bijvoorbeeld Natura2000 of Gelders Natuurnetwerk) grenst, wordt bijzondere aandacht besteed aan de inpassing en de noodzaak van een geleidelijke overgang
We bouwen circulair.
We ontwikkelen daarom een verantwoorde aanpak om, waar dat haalbaar is, vrijkomende villa’s om te vormen tot duurzame, toekomstbestendige woonplekken voor meerdere huishoudens. Vergunningen voor het splitsen van woningen worden kosteloos verstrekt.
We maken duidelijke prestatieafspraken met Vivare over het verduurzamen van bestaande woningen. De totale huur- en energielasten van huurders stijgen hierdoor niet.
Er komen geen nieuwe vakantieparken in onze gemeente.
D66 Renkum – Wonen
Nieuwe bouwplannen moeten leiden tot betaalbare koop- en huurwoningen voor de doelgroepen op de woningmarkt waar de woningvraag het grootst is: jongeren en starters. We bouwen in onze gemeente het aantal woningen dat we in de regio hebben afgesproken. Dat betekent dat er 300 woningen worden gebouwd in de periode 2022-2026.
De doorstroming op de woningmarkt wordt verbeterd, bijvoorbeeld door het splitsen van woningen, het bouwen van woningen bij bestaande woningen en het mogelijk maken van nieuwe, alternatieve woonvormen als tiny houses, ecologische woningen en parapluwoningen.
Voor elk ruimtelijk plan dat in de gemeente Renkum wordt ontwikkeld, wordt vooraf duidelijk gemaakt hoe inwoners en belanghebbenden kunnen participeren in het planproces. Dat gebeurt door voor elk voorstel en per ontwikkelingslocatie aan te geven welk niveau van participatie geldt. We vinden het belangrijk dat alle belangen zichtbaar op tafel liggen voordat er als gemeente een beslissing wordt genomen, ook als daarmee de beslissing lastiger wordt gemaakt.
Het verduurzamen van huurhuizen van de woningbouwcorporaties mag niet leiden tot verhoging van de woonlasten en/of verslechtering van de leefomgeving van diersoorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. We maken daarover afspraken met de woningbouwcorporaties.
Er wordt door de gemeente maximaal gestuurd om de woningmarkt duurzaam, natuurinclusief en toekomstbestendig te maken. Nieuw te bouwen woningen zijn gasloos, circulair gebouwd, bieden ruimte aan vogels en vleermuizen en voldoen aan de laatste duurzaamheidscriteria.
Hoewel veel inwoners inmiddels zelfstandig aan de slag zijn gegaan met het duurzaam maken van hun bestaande woning, kunnen en willen nog te veel woningbezitters geen maatregelen nemen om hun woning energiezuinig en toekomstbestendig te maken. De gemeente gaat hen hierbij helpen door voorlichting en door het aanbieden van (rijks- of provinciale) subsidies om verduurzamingsmaatregelen te nemen.
GroenLinks Renkum – Werk en inkomen
GroenLinks maakt zich sterk voor het basisinkomen.
Wij vinden dat de ongelijkheid moet afnemen en dat met name kinderen die in armoede opgroeien extra rechten hebben, zoals op gratis dagelijkse huiswerkbegeleiding. Om de armoedeval tegen te gaan verruimen we de doelgroep van het armoedebeleid tot 140% van het bijstandsniveau. Renkum heeft een laagdrempelige toegang tot Gelrepas, schulddienstverlening, bibliotheek en investeert in onderwijs en volwasseneducatie.
GroenLinks kiest voor schone werkgelegenheid. De gemeente ondersteunt daartoe met name (nieuwe) bedrijvigheid die past bij het groene karakter. Met winkels en horeca maken we duidelijke afspraken over afvalscheiding, duurzame logistiek en maatregelen om energieverspilling (terrasverwarming, open winkelpuien) tegen te gaan.
Waar bestaande bedrijvigheid veel hinder veroorzaakt voor mens en natuur, dient er een garantie te komen dat de hinder wordt weggenomen, zo niet dan is toekomstige verplaatsing of sluiting noodzakelijk.
Bedrijventerreinen horen aan de rand van dorpen, niet tussen woongebieden. De gemeente maakt met betrokkenen een plan voor de herstructurering van het gebied rond de Cardanuslaan in Doorwerth.
Renkum behoudt – totdat het basisinkomen is ingevoerd – haar sociaal ingegeven bijstand, waarin bijstandsgerechtigden tot €220 per maand mogen bijverdienen en per jaar €1200 aan giften mogen ontvangen zonder dat dit gevolgen heeft voor hun bijstandsuitkering.
D66 Renkum – Werk en inkomen
Elk mens heeft zo nu en dan zorgen. Die kunnen financieel, medisch, sociaal of vanuit het ontbreken van veiligheid ontstaan zijn. Heel veel mensen kunnen zichzelf daarbij redden. Wij vertrouwen dan ook op de eigen kracht en ontwikkeling van mensen. Het is dan wel nodig dat de gemeente ervoor zorgt dat iedereen dezelfde kansen krijgt en kan pakken. We zorgen daarom voor samenwerking, stimulering van het eigen kunnen en ondersteuning als dat nodig is.
De maatschappelijke organisaties zijn de lijm en de olie tegelijk die de samenleving goed laten draaien. Wat zij kunnen doen doet de gemeente dan ook niet, waar dat nodig is helpt de gemeente hen. Geld gaat daarbij niet naar het inrichten van overlegstructuren maar naar de concrete acties die worden ondernomen.
De gemeente overbrugt verschillen door ervoor te zorgen dat achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten zo volledig en zelfstandig mogelijk kunnen integreren en meedoen in de Renkumse samenleving. Zo ontstaan gelijke kansen voor iedereen.
GroenLinks Renkum – Vrijheid en gelijkheid
GroenLinks wil dat de gemeente Renkum een veilige en gastvrije plaats is voor mensen die als vluchteling of asielzoeker naar Nederland zijn gekomen. We zorgen voor de juiste ondersteuning en begeleiding, zodat ze snel hun weg kunnen vinden in hun nieuwe thuisland.
Er moeten genoeg inclusieve plekken en activiteiten zijn waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en hun talenten ontdekken en ontwikkelen. De gemeente Renkum maakt werk van het naleven van het VN-verdrag Handicap, door te zorgen dat beleid en voorzieningen geen onderscheid maken tussen mensen met of zonder handicap, ook niet indirect. De verbetering van de toegankelijkheid van de openbare ruimte wordt met actieplannen gerealiseerd, waarbij de doelgroepen (zoals mensen met autisme, doven en slechthorenden, blinden en slechtzienden, rolstoelers en ouderen) worden betrokken. De gemeente moet zich stimulerend opstellen naar burgerinitiatieven die acceptatie en begrip van LHBTIQ+ mensen bevorderen.
D66 Renkum – Vrijheid en gelijkheid
Er wordt hard opgetreden tegen discriminatie en racisme. In alle dorpen van de gemeente wordt de open en inclusieve samenleving verdedigd als dat nodig is. Herkomst, geloof, gender, seksuele voorkeur, handicap of welk ander onderscheid er tussen mensen ook te maken is: er wordt geen verschil gemaakt in de behandeling van mensen.
Door de oorlogsgeschiedenis van onze gemeente weten we in Renkum als geen ander hoe het is om door geweld van eigen huis en haard verdreven te worden en alles te verliezen. We weten hoe belangrijk het dan is dat je liefdevol en menslievend opgevangen wordt door vreemden, die vluchtelingen zich welkom doen voelen als nieuwkomer in hun gemeenschap.
Nieuwkomers worden in Renkum dan ook altijd in staat gesteld hun eigen leven vorm te geven. Zij krijgen daar niet alleen ondersteuning bij, maar worden ook gewaardeerd om wat zij kunnen brengen en bij kunnen dragen aan de Renkumse gemeenschap. Nieuwkomers worden als meer gezien dan vluchteling en we hebben daar vanaf de start, bij de inburgering en bij de verdere ontwikkeling oog voor.
Goede integratie en inburgering start met het luisteren naar de nieuwkomers zelf om te horen wat zij nodig hebben om hun leven vorm te geven. Het vinden en beschikbaar stellen van goede (leer)werkplekken en woningen voor nieuwkomers is daarvan onderdeel.
GroenLinks Renkum – Zorg, gezondheid en sport
Wanneer inwoners zorg nodig hebben, willen we dat die inclusief is, dichtbij huis geleverd, en gebaseerd op vertrouwen. Iedere inwoner, ongeacht (culturele) achtergrond, sociaaleconomische status, leeftijd of handicap, heeft recht op laagdrempelige en toegankelijke zorg – zo veel mogelijk in eigen dorp.
De gemeente gaat met spoed werken aan een adequate oplossing voor de milieuvervuiling (o.a. uitstoot van stikstof), het overmatig grondwatergebruik en de stankoverlast die enkele bedrijven in onze gemeente veroorzaken. Op dagen met zeer lage luchtkwaliteit stuurt de gemeente een ‘alert’ naar inwoners om hen te waarschuwen
De gemeente werkt dorpsgericht: in ieder dorp is sociaal maatschappelijke dienstverlening (zoals jeugdwerk, jeugdzorg, schulddienstverlening, hulp bij laaggeletterdheid) dichtbij en laagdrempelig
Om te zorgen dat er prioriteit is voor welzijn en zorg van ouderen en dat beleid hiervoor effectief is, komt er een wethouder met seniorenbeleid als specifiek aandachtspunt.
De gemeente werft en ondersteunt vrijwillige ouderen adviseurs (VOA’s), GroenLinks wil dat de gemeente eventuele initiatieven om een hospice te openen in Renkum ondersteunt.
De gemeente Renkum zorgt ervoor dat er een goed en ruim aanbod is wat betreft sport en spel. komen meer natuurspeelplaatsen en ravotbossen
Er moet een subsidiebeleid voor cultuur, sport en spel komen, om op een eerlijke en passende manier alle verenigingen in staat te stellen om hun leden te bedienen
We zetten ons in voor frequenter en goedkoper openbaar vervoer binnen de gemeente, met goede buurtbusverbindingen binnen en tussen de dorpen, en OV-verbindingen met Arnhem, Wageningen, Ede en Overbetuwe. Mensen met een laag inkomen kunnen met hun Gelrepas voor een goedkoper tarief met de (buurt)bus.
We gaan beter gebruik maken van de schaarse ruimte in de dorpen en brengen geleidelijk het aantal autoparkeerplaatsen omlaag. Bij nieuwbouw ontwerpen we de woonomgeving voor een minder auto-afhankelijke samenleving, met aanzienlijk minder parkeerplaatsen dus.
De gemeente Renkum stelt vanaf 2022 een verbod in op het afsteken van consumenten- vuurwerk.
D66 Renkum – Zorg, gezondheid en sport
Sport draagt bij aan een gezond leven, stimuleert actieve deelname aan de Renkumse samenleving en creëert onderlinge verbondenheid. Kinderen, jongeren, ouderen en gehandicapten: iedereen moet kunnen sporten. De Gelrepas wordt hierop afgestemd en de gemeente werkt op dit gebied innovatief en gericht samen met de maatschappelijke organisaties.
In het programma van D66 zijn geen specifieke maatregelen opgenomen over de inrichting van nieuwe sportparken.
De gemeente zelf zorgt ervoor dat zij haar eigen zorgtaak optimaal vervult. Adviseurs en vrijwilligers bieden met verstand van zaken de ondersteuning die nodig is vanuit het sociaal loket. Sociale en medische problematiek wordt door hen snel en goed opgespoord in samenwerking met het sociaal team en de eerste lijn. Het sociaal loket van de gemeente moet bereikbaar en laagdrempelig zijn en wordt daarom zowel in Oosterbeek als het dorp Renkum geconcentreerd. De openingstijden zijn afgestemd op de behoeften van alle zorgbehoevende inwoners. Daarnaast is er in elk dorp ondersteuning van sociale opvang. Zo worden bijvoorbeeld De Kreek, Huis van Renkum en Oase ondersteund bij hun initiatieven op dat vlak en de gemeente werkt met dergelijke organisaties samen waar dat nodig is en kan.
De toekomstige generaties moeten kunnen voortbouwen op datgene wat zij van de vorige generaties ontvingen. De jeugd heeft de zekerheid dat er in hen wordt geïnvesteerd, zodat zij veilig kan opgroeien en de uitdagingen van de toekomst kan aangaan. Een veilige thuisbasis, een gezonde levensstijl en goed onderwijs zorgen ervoor dat de toenemende kansenongelijkheid gaat afnemen.
Ouderen ontvangen dicht bij huis zorg op maat zodra dat nodig is. Zij kunnen zelfstandig zijn zolang dat kan en ontvangen een veilige nieuwe plek in hun eigen gemeenschap als dat nodig is. Een parapluwoning als veilige woonplek bij familie of vrienden moet dan bijvoorbeeld mogelijk zijn.
Het sociaal vangnet (waaronder ook mantelzorgers en vrijwilligers) wordt gebruikt en ondersteund voor gezinnen, jongeren en ouderen die dat nodig hebben.
Bureaucratie wordt voorkomen en zorgaanbieders worden gestimuleerd de zelfredzaamheid van ouderen te ondersteunen, bijvoorbeeld via digitale technologie (e-health), totdat intensievere persoonlijke zorg nodig is.
GroenLinks Renkum – Kunst en cultuur
De gemeente Renkum gaat samen met de Stichting Airborne Herdenkingen een passende vorm zoeken om bij de jaarlijkse herdenkingsactiviteiten ook aandacht te geven aan mensen die in de huidige tijd zuchten onder geweld en onderdrukking, elders op de wereld.
Renkum ondersteunt nieuwe initiatieven in de kunst, cultuur, sport en spel als ze verbindend werken en inclusief zijn. Als ‘kunstenaarsgemeente’ streven we bovenal naar zo veel mogelijk diverse en toegankelijke culturele activiteiten in de gemeente.
Er moet een subsidiebeleid voor cultuur, sport en spel komen, om op een eerlijke en passende manier alle verenigingen in staat te stellen om hun leden te bedienen.
D66 Renkum – Kunst en cultuur
Wij stimuleren de aanwezigheid van een lokale kunst- en cultuursector
Renkum wil graag een gemeente voor kunstenaars zijn. Het doorgeven van het heden aan de generaties van de toekomst is niet alleen een materiële kwestie. Kunst en cultuur staan niet op zichzelf, maar hebben betekenis voor de Renkumse gemeenschap.
Initiatieven van inwoners om kunst en cultuur in de dorpen zichtbaar te maken worden ondersteund. Geschikte lege gebouwen en ruimtes kunnen worden gebruikt voor kunst en cultuur. In de nieuw te bouwen woningvoorraad moet ook ruimte worden gemaakt voor de combinatie wonen en kunst (atelierwoningen).
Daarnaast kan de gemeente ook bemiddelen in het plaatsen van kunstenaars in leegstaande (winkel)panden.
Naast de dorpsdichter komt er ook een dorpskunstenaar.
GroenLinks Renkum – Veiligheid
Handhaving richt zich ook op bescherming van de leefomgeving zodat die veilig, schoon en gezond is en blijft, bijvoorbeeld tegen de uitstoot van te veel fijnstof, het dumpen van (drugs) afval, en het niet-naleven van de opruimplicht door hondenbezitters.
We stellen de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom in op 30 km/u, overal. Verkeerssituaties die door omwonenden, voetgangers of fietsers als gevaarlijk worden ervaren, worden met prioriteit aangepakt. Hiervoor komt er een meldpunt bij de gemeente.
D66 Renkum – Veiligheid
We willen 30 km zones in alle dorpskernen, waarmee de straten veiliger worden voor fietsers en wandelaars. Wegen met een snelheidslimiet van 50 km per uur worden een uitzondering in de bebouwde kom. Waar dit ingevoerd kan worden zonder extra maatregelen gebeurt dat zo snel mogelijk. Als er wel maatregelen nodig zijn voeren we deze uit in combinatie met geplande (weg)werkzaamheden.
Het creëren van veilige speel- en ontmoetingsplekken in alle dorpen, het aanbieden van ontspannende activiteiten en het zorgen voor voldoende sociale aandacht voor alle kinderen van alle leeftijden, dient vanuit de gemeente in samenwerking met de maatschappelijke organisaties te worden verzorgd en begeleid waar dat nodig is.
Herkomst, geloof, gender, seksuele voorkeur, handicap of welk ander onderscheid er tussen mensen ook te maken is: er wordt geen verschil gemaakt in de behandeling van mensen.
GroenLinks Renkum – Ondernemers
Waar bestaande bedrijvigheid veel hinder veroorzaakt voor mens en natuur, dient er een garantie te komen dat de hinder wordt weggenomen, zo niet dan is toekomstige verplaatsing of sluiting noodzakelijk. De gemeente moet bevorderen dat alle betrokkenen hierover op een open en constructieve manier kunnen spreken, zodat we samen een visie kunnen formuleren voor de toekomst van locaties.
Bedrijventerreinen horen aan de rand van dorpen, niet tussen woongebieden. De gemeente maakt met betrokkenen een plan voor de herstructurering van het gebied rond de Cardanuslaan in Doorwerth.
GroenLinks kiest voor schone werkgelegenheid. De gemeente ondersteunt daartoe met name (nieuwe) bedrijvigheid die past bij het groene karakter. Ze is aanjager van duurzame startups en sociaal ondernemers die werken aan innovatieve, creatieve oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken.
Met winkels en horeca maken we duidelijke afspraken over afvalscheiding, duurzame logistiek en maatregelen om energieverspilling (terrasverwarming, open winkelpuien) tegen te gaan.
Wie een evenement wil organiseren in de gemeente Renkum, krijgt daarvoor alleen een vergunning als het evenement duurzaam is qua energie, water, afval, en toiletten. Hiervoor worden heldere regels opgesteld en gepubliceerd.
D66 Renkum – Ondernemers
Ondernemers bieden werkgelegenheid, zorgen voor de nabijheid van diensten en goederen, sponseren lokale initiatieven, hebben een innovatieve kijk op zaken en denken vooruit. Ondernemers zijn dus erg belangrijk voor de gemeente en moeten de ruimte krijgen die nodig is: letterlijk en figuurlijk.
Bedrijfsruimte die vooral wordt gevonden in de dorpscentra en op de bedrijventerreinen en zo min mogelijk daarbuiten.
Ondernemers/ZZP-ers worden welwillend ontvangen als zij een bedrijf willen opstarten, investeringen willen doen of hun bedrijf willen uitbreiden. Op hun beurt wordt van ondernemers verwacht dat zij meedenken over de toekomst van de dorpen en dat zij een actieve rol spelen bij de totstandkoming van die toekomst.
Ondernemers maken duurzame keuzes qua investeringen en energiegebruik, waarbij zij bereid moeten zijn anderen daarbij te betrekken. Zo investeren zij in de Renkumse gemeenschap.
GroenLinks Renkum – Financiën
We willen dat de gemeente meer ruimte krijgt om de waarde(stijging) van grond en onroerend goed eerlijk te belasten, zodat we lokaal de verschillen tussen arm en rijk beter kunnen verzachten. We gaan onderzoeken hoe dit kan werken. Daarbij kijken we ook naar het inbouwen van verdere financiële prikkels om duurzame keuzen te belonen.
D66 Renkum – Financiën
De financiële situatie brengt met zich mee dat we ook de komende jaren zuinig zullen moeten zijn en er weinig geld is voor nieuwe initiatieven.
We staan terughoudend tegen het nog verder verhogen van de gemeentelijke belastingen.
Tenzij de Rijksoverheid meer geld aan de gemeenten gaat geven zullen we ons handelen moeten aanpassen aan de beperkte financiële ruimte die er is.
Dat betekent dat de gemeente, met oog voor de dienstverlening aan de inwoners, slim moet handelen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van subsidiemogelijkheden en het samenwerken met andere gemeenten, partijen en inwoners om het voorzieningenniveau te handhaven en nieuwe initiatieven mogelijk te maken.
Via de lijnen van de landelijke politieke partijen en de VNG oefent de gemeente politieke druk uit om meer financiële ruimte voor gemeenten te krijgen.
GroenLinks Renkum – Toekomst van Renkum
De vraag of Renkum een zelfstandige gemeente kan of moet blijven hangt al lange tijd boven de markt. Wat GroenLinks betreft hangt het antwoord af van hoe inwoners het best kunnen worden bediend en hoe we gemeentelijke voorzieningen kwalitatief goed en toegankelijk houden. Een volksraadpleging zou in het geval van een voorgestelde gemeentelijke herindeling toepasselijk zijn.
D66 Renkum – Toekomst van Renkum
Het is voor een kleine gemeente als Renkum elk jaar moeilijker om de begroting sluitend te krijgen. Veranderingen, waaronder het overhevelen van taken naar gemeenten, brengen bovendien met zich mee dat een gemeente steeds meer zelf moet doen. We zitten in een relatief kleine gemeente als Renkum aan de toppen van ons kunnen. Het wordt tijd dat we serieus het gesprek gaan voeren hoe we als kleine gemeente onze taken nog zelfstandig kunnen blijven doen en wat dat betekent voor de inwoners en de dorpen.
Uitgangspunt voor ons is dat de gemeente een zo goed mogelijke overheid is voor haar inwoners. De vorm of samenwerking met andere gemeenten is daaraan ondergeschikt. Als iets als gemeente niet meer zelf doen de beste optie is dan moet dat gezegd en onderzocht worden. Van belang daarbij is dat de democratische controle, de bevoegdheid om beslissingen te nemen, bij de gemeenteraad ligt. We gaan dat gesprek aan en vertellen onze inwoners het eerlijke verhaal.
Meer weten van onze plannen?
In onze verkiezingsfilm leggen we je in 20 minuten al onze plannen uit.
Ook kun je onze standpunten per onderwerp bekijken.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 Renkum en PvdA Renkum
Net als D66 is de PvdA een sociale partij. We willen allebei gelijke kansen creëren. Dat begint voor ons bij goed onderwijs en een betaalbare woning voor iedereen. We kunnen hier samen optrekken, maar er zijn ook verschillen. Je leest het in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
PVDA Renkum – Onderwijs
Op onderwijs verschillen de standpunten van de PvdA weinig van die van D66. Zo wil de PvdA bijvoorbeeld ook de bibliotheken behouden en groene schoolpleinen.
D66 Renkum – Onderwijs
D66 wil dat elk kind een veilige, goede en gezonde leeromgeving, krijgt waar het zichzelf mag zijn en zich optimaal kan ontwikkelen. Het maakt daarbij niet uit waar je wieg heeft gestaan. Wij vinden de bibliotheek ook heel belangrijk. Het Taalhuis en de Voorleesexpress worden ondersteund zodat laaggeletterdheid wordt tegengegaan.
Er moeten twee volwaardige bibliotheken blijven in onze dorpen.
Wij willen groene schoolpleinen en duurzame, klimaatvriendelijke schoolgebouwen. We willen schoolgebouwen waar onderwijs en kinderopvang samenwerken met sportbuurtwerk, de bibliotheek, sport-, muziek- en andere verenigingen.
We willen veilige speel- en ontmoetingsplekken in alle dorpen. We zorgen samen met de maatschappelijke organisaties voor het aanbieden van voldoende ontspannende activiteiten voor alle kinderen van alle leeftijden.
PVDA Renkum – Klimaat
We zetten in regionaal verband een Publiek Duurzaamheidsbedrijf op. Het Publiek Duurzaamheidsbedrijf wordt eigenaar van de duurzame energieprojecten waar de gemeente een aandeel in neemt. Het Publiek Duurzaamheidsbedrijf zal investeren in het isoleren van huizen samen met eigenaren of de woningbouwcorporatie. De eigenaren betalen dit in termijnen terug.
Bij het bepalen van bouwlocaties of energiewinlocaties is natuurbehoud een belangrijke pijler. Wij ondersteunen acties van inwoners die erop zijn gericht om de kwaliteit en biodiversiteit van de natuur hoog te houden
D66 Renkum – Klimaat
Bij nieuwe ontwikkelingen geldt: Ja het kan, mits het klimaatneutraal gebeurt. De gemeente geeft zelf ook het goede voorbeeld door bijvoorbeeld op alle gemeentelijke overheidsgebouwen zonnepanelen te plaatsen.
Er vindt planvorming plaats voor de realisatie van een waterkrachtcentrale bij de stuw bij Driel.
Met een visie alleen wordt de klimaatverandering niet aangepakt. Er moet snel worden gehandeld.
Het verduurzamen van huurhuizen van de woningbouwcorporaties mag niet leiden tot verhoging van de woonlasten en/of verslechtering van de leefomgeving van diersoorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. We maken daarover afspraken met de woningbouwcorporaties.
Met te veel planten- en diersoorten gaat het niet goed. De gemeente voert daarom een volwaardig biodiversiteitsbeleid, gericht op behoud en duurzaam gebruik van alle vormen van biodiversiteit.
Ook bij de (her)inrichting van straten en pleinen in de dorpen staan vergroening en verbetering van de biodiversiteit hoog op de prioriteitenlijsten. Renkum doet mee en stimuleert de inwoners om mee te doen met het landelijke initiatief ‘Tegelwippen’. Bewoners worden ondersteund en gestimuleerd om tegels te verruilen voor groen. Intensieve veehouderij komt in Renkum niet voor en dat blijft zo.
We stimuleren een duurzame voedselproductie door het lokaal (biologisch) verbouwen en verkopen van voedsel.
Er wordt een nieuwe inventarisatie gedaan van waardevolle bomen in de gemeente en meer bomen krijgen een beschermde status.
Bij nieuwe bouwplannen moeten de woningen niet alleen energiezuinig zijn, maar moet het bouwplan zelf op een duurzame, natuurinclusieve en circulaire wijze ontwikkeld en gerealiseerd worden. Dat betekent dat verplicht wordt gesteld dat het plan moet zorgen voor een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving voor mens en dier. Voorbeelden hiervan zijn: het aanplanten van voldoende bomen en hagen, het aanleggen van groene daken of gevels.
Hoewel veel inwoners inmiddels zelfstandig aan de slag zijn gegaan met het duurzaam maken van hun bestaande woning, kunnen en willen nog te veel woningbezitters geen maatregelen nemen om hun woning energiezuinig en toekomstbestendig te maken. De gemeente gaat hen hierbij helpen door voorlichting en door het aanbieden van (rijks- of provinciale) subsidies om verduurzamingsmaatregelen te nemen.
Schone lucht is niet vanzelfsprekend, dus uitstoot door bedrijvigheid wordt verminderd. Het stoken van hout kan leiden tot ongezonde uitstoot. We blijven inwoners hierop wijzen en geven voorlichting hoe een houtkachel het beste gestookt kan worden.
PVDA Renkum – Wonen
De PvdA wil dat tenminste 40% van nieuwbouwprojecten uit sociale huur of betaalbare koop (tot de nationale hypotheekgrens) bestaat.
We willen huurprijzen zo laag mogelijk houden, ook in de vrije sector.
We zijn voorstander van (experimentele) tijdelijk bebouwing waar de ruimte over 15 jaar kan worden benut voor andere doeleinden zoals extra natuur.
Via doorstroommakelaars hopen we meer ouderen een passende woning te geven, waardoor een nieuwe woning beschikbaar komt voor een gezin. We maken splitsen van grote woningen en bij leegstand anti-kraak wonen mogelijk.
De afgelopen jaren werd ook het participatietraject gedomineerd door projectontwikkelaars en had de gemeente te vaak te weinig regie. De PvdA neemt het initiatief in de nieuwe gemeenteraad om tot een Renkumse visie te komen op bewonersparticipatie- en co creatie. Dit in lijn met het onderzoek en de aanbevelingen van de rekenkamercommissie.
Met Vivare spreken we af dat er geen verhoging van de woonlasten mag zijn als gevolg van isolatie.
D66 Renkum – Wonen
Nieuwe bouwplannen moeten leiden tot betaalbare koop- en huurwoningen voor de doelgroepen op de woningmarkt waar de woningvraag het grootst is: jongeren en starters. We bouwen in onze gemeente het aantal woningen dat we in de regio hebben afgesproken. Dat betekent dat er 300 woningen worden gebouwd in de periode 2022-2026.
De doorstroming op de woningmarkt wordt verbeterd, bijvoorbeeld door het splitsen van woningen, het bouwen van woningen bij bestaande woningen en het mogelijk maken van nieuwe, alternatieve woonvormen als tiny houses, ecologische woningen en parapluwoningen.
Voor elk ruimtelijk plan dat in de gemeente Renkum wordt ontwikkeld, wordt vooraf duidelijk gemaakt hoe inwoners en belanghebbenden kunnen participeren in het planproces. Dat gebeurt door voor elk voorstel en per ontwikkelingslocatie aan te geven welk niveau van participatie geldt. We vinden het belangrijk dat alle belangen zichtbaar op tafel liggen voordat er als gemeente een beslissing wordt genomen, ook als daarmee de beslissing lastiger wordt gemaakt.
Het verduurzamen van huurhuizen van de woningbouwcorporaties mag niet leiden tot verhoging van de woonlasten en/of verslechtering van de leefomgeving van diersoorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. We maken daarover afspraken met de woningbouwcorporaties.
Er wordt door de gemeente maximaal gestuurd om de woningmarkt duurzaam, natuurinclusief en toekomstbestendig te maken. Nieuw te bouwen woningen zijn gasloos, circulair gebouwd, bieden ruimte aan vogels en vleermuizen en voldoen aan de laatste duurzaamheidscriteria.
Hoewel veel inwoners inmiddels zelfstandig aan de slag zijn gegaan met het duurzaam maken van hun bestaande woning, kunnen en willen nog te veel woningbezitters geen maatregelen nemen om hun woning energiezuinig en toekomstbestendig te maken. De gemeente gaat hen hierbij helpen door voorlichting en door het aanbieden van (rijks- of provinciale) subsidies om verduurzamingsmaatregelen te nemen.
PVDA Renkum – Werk en inkomen
Ook de PvdA wil zorgen voor gelijke kansen voor iedereen. Ze noemt in haar verkiezingsprogramma een aantal concrete punten. Bijvoorbeeld:
Wij willen dat mensen in de bijstand 500 euro per maand mogen bijverdienen.
Jongeren tot 27 jaar hebben een verplichte zoekperiode van vier weken tussen het moment dat ze bijstand aanvragen en het moment dat deze uitgekeerd wordt. De PvdA wil die zoekperiode afschaffen.
We willen dat betalingsachterstanden vroeg gesignaleerd worden. We willen een gemeentelijke pilot voor het kwijtschelden van kleine schulden bij jongeren.
Daarom gaan we ervoor zorgen dat een grotere groep inwoners toegang krijgt tot hulp en ondersteuning bij armoede.
D66 Renkum – Werk en inkomen
Elk mens heeft zo nu en dan zorgen. Die kunnen financieel, medisch, sociaal of vanuit het ontbreken van veiligheid ontstaan zijn. Heel veel mensen kunnen zichzelf daarbij redden. Wij vertrouwen dan ook op de eigen kracht en ontwikkeling van mensen. Het is dan wel nodig dat de gemeente ervoor zorgt dat iedereen dezelfde kansen krijgt en kan pakken. We zorgen daarom voor samenwerking, stimulering van het eigen kunnen en ondersteuning als dat nodig is.
De maatschappelijke organisaties zijn de lijm en de olie tegelijk die de samenleving goed laten draaien. Wat zij kunnen doen doet de gemeente dan ook niet, waar dat nodig is helpt de gemeente hen. Geld gaat daarbij niet naar het inrichten van overlegstructuren maar naar de concrete acties die worden ondernomen.
De gemeente overbrugt verschillen door ervoor te zorgen dat achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten zo volledig en zelfstandig mogelijk kunnen integreren en meedoen in de Renkumse samenleving. Zo ontstaan gelijke kansen voor iedereen.
PVDA Renkum – Vrijheid en gelijkheid
Ook de PvdA wil optreden tegen discriminatie.
Drugshandel op straat, op school, in buurten en woningen is onacceptabel. In het verkiezingsprogramma wordt niet iets gezegd over opvang en integratie van vluchtelingen.
D66 Renkum – Vrijheid en gelijkheid
Er wordt hard opgetreden tegen discriminatie en racisme. In alle dorpen van de gemeente wordt de open en inclusieve samenleving verdedigd als dat nodig is. Herkomst, geloof, gender, seksuele voorkeur, handicap of welk ander onderscheid er tussen mensen ook te maken is: er wordt geen verschil gemaakt in de behandeling van mensen.
Door de oorlogsgeschiedenis van onze gemeente weten we in Renkum als geen ander hoe het is om door geweld van eigen huis en haard verdreven te worden en alles te verliezen. We weten hoe belangrijk het dan is dat je liefdevol en menslievend opgevangen wordt door vreemden, die vluchtelingen zich welkom doen voelen als nieuwkomer in hun gemeenschap.
Nieuwkomers worden in Renkum dan ook altijd in staat gesteld hun eigen leven vorm te geven. Zij krijgen daar niet alleen ondersteuning bij, maar worden ook gewaardeerd om wat zij kunnen brengen en bij kunnen dragen aan de Renkumse gemeenschap. Nieuwkomers worden als meer gezien dan vluchteling en we hebben daar vanaf de start, bij de inburgering en bij de verdere ontwikkeling oog voor.
Goede integratie en inburgering start met het luisteren naar de nieuwkomers zelf om te horen wat zij nodig hebben om hun leven vorm te geven. Het vinden en beschikbaar stellen van goede (leer)werkplekken en woningen voor nieuwkomers is daarvan onderdeel.
PVDA Renkum – Zorg, gezondheid en sport
Ook de PvdA wil dat zoveel mogelijk mensen kunnen sporten. Als dat nodig is moet de gemeente hen daarbij (financieel ondersteunen).
Over de inrichting van sportparken is het volgende opgenomen: Het Wilhelminasportpark wordt zo ingericht dat het toekomstbestendig is voor één fusieclub of er komt een heel nieuw sportpark in de Renkumse Enclave. Deze wordt bekostigd met woningbouw of energieopwek op vrijgekomen voetbalvelden;
Dat consulenten van het sociaal team steeds meer dichtbij in de buurt werken zetten we door. De drempel moet zo laag mogelijk zijn.
De PvdA wil ervoor zorgen dat beslissingen over indicaties sneller kunnen worden genomen en papieren rompslomp wordt voorkomen.
Inwoners die hulp en ondersteuning krijgen moeten een vast contactpersoon hebben bij het sociaal team.
Het sociaal team krijgt een structureel maatwerkbudget waar slimme goedkopere oplossingen mee kunnen worden bekostigd in plaats van reguliere hulp die niet goed werkt.
We willen dat er een inkomenstoets komt voor de WMO. Het doel van de WMO is dat mensen worden geholpen die zelf niet de financiële draagkracht daarvoor hebben, bijvoorbeeld in het aanpassen van hun woning. Als de sterkste schouders niet zelf de last dragen, verschraalt de zorg voor inwoners die dat zelf niet kunnen betalen.
Van de mantelzorgers voelt 80% zich tamelijk tot zwaar belast. Dit kan leiden tot een burn-out en hoge ziektekosten. Wij willen dat mantelzorgers vroegtijdig ondersteund worden, om overbelasting te voorkomen. Dit kan door respijtzorg in te zetten en door begeleiding van mantelzorgondersteuners.
De gemeente heeft met partners zoals het onderwijs en welzijn speciale aandacht voor jonge mantelzorgers.
De voorlichting op de website van de gemeente Renkum over ondersteuning van mantelzorg moet veel beter. Ook voor zorgprofessionals moet informatie makkelijk te vinden zijn. Hier wil de PvdA in investeren.
De PvdA neemt het initiatief tot een goede woon-zorgvisie, zodat er enerzijds genoeg goede mogelijkheden blijven voor een combinatie van wonen en zorg en anderzijds er een balans ontstaat met buurgemeenten.
Levensbestendig bouwen wordt een belangrijk uitgangspunt bij nieuwbouwprojecten.
We faciliteren de wens van ouderen om in groepen te wonen – met meerdere generaties bij elkaar – waardoor ze elkaar kunnen steunen, gezamenlijke zorg kunnen inkopen en samen kunnen leven.
D66 Renkum – Zorg, gezondheid en sport
Sport draagt bij aan een gezond leven, stimuleert actieve deelname aan de Renkumse samenleving en creëert onderlinge verbondenheid. Kinderen, jongeren, ouderen en gehandicapten: iedereen moet kunnen sporten. De Gelrepas wordt hierop afgestemd en de gemeente werkt op dit gebied innovatief en gericht samen met de maatschappelijke organisaties.
In het programma van D66 zijn geen specifieke maatregelen opgenomen over de inrichting van nieuwe sportparken.
De gemeente zelf zorgt ervoor dat zij haar eigen zorgtaak optimaal vervult. Adviseurs en vrijwilligers bieden met verstand van zaken de ondersteuning die nodig is vanuit het sociaal loket. Sociale en medische problematiek wordt door hen snel en goed opgespoord in samenwerking met het sociaal team en de eerste lijn. Het sociaal loket van de gemeente moet bereikbaar en laagdrempelig zijn en wordt daarom zowel in Oosterbeek als het dorp Renkum geconcentreerd. De openingstijden zijn afgestemd op de behoeften van alle zorgbehoevende inwoners. Daarnaast is er in elk dorp ondersteuning van sociale opvang. Zo worden bijvoorbeeld De Kreek, Huis van Renkum en Oase ondersteund bij hun initiatieven op dat vlak en de gemeente werkt met dergelijke organisaties samen waar dat nodig is en kan.
De toekomstige generaties moeten kunnen voortbouwen op datgene wat zij van de vorige generaties ontvingen. De jeugd heeft de zekerheid dat er in hen wordt geïnvesteerd, zodat zij veilig kan opgroeien en de uitdagingen van de toekomst kan aangaan. Een veilige thuisbasis, een gezonde levensstijl en goed onderwijs zorgen ervoor dat de toenemende kansenongelijkheid gaat afnemen.
Ouderen ontvangen dicht bij huis zorg op maat zodra dat nodig is. Zij kunnen zelfstandig zijn zolang dat kan en ontvangen een veilige nieuwe plek in hun eigen gemeenschap als dat nodig is. Een parapluwoning als veilige woonplek bij familie of vrienden moet dan bijvoorbeeld mogelijk zijn.
Het sociaal vangnet (waaronder ook mantelzorgers en vrijwilligers) wordt gebruikt en ondersteund voor gezinnen, jongeren en ouderen die dat nodig hebben.
Bureaucratie wordt voorkomen en zorgaanbieders worden gestimuleerd de zelfredzaamheid van ouderen te ondersteunen, bijvoorbeeld via digitale technologie (e-health), totdat intensievere persoonlijke zorg nodig is.
PVDA Renkum – Kunst en cultuur
Ook de PvdA wil de culturele basis in onze gemeente verstevigen.
De PvdA zet in op cultuur- en natuureducatie voor alle basisschoolleerlingen in de gemeente.
In nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen streven we na ook ruimte te geven voor creatieve en maatschappelijke broedplaatsen.
De papiergeschiedenis van de gemeente Renkum kan meer zichtbaar worden gemaakt. De gemeente gaat met initiatiefnemers om tafel om ervoor te zorgen dat men elkaar versterkt;
Op 1 mei 2023 bestaat de gemeente Renkum 100 jaar. Dat moment mag niet onopgemerkt voorbijgaan! De PvdA wil dat er budget beschikbaar wordt gesteld voor de cofinanciering van initiatieven in het kader van 100 jaar gemeente Renkum uit de samenleving.
D66 Renkum – Kunst en cultuur
Wij stimuleren de aanwezigheid van een lokale kunst- en cultuursector
Renkum wil graag een gemeente voor kunstenaars zijn. Het doorgeven van het heden aan de generaties van de toekomst is niet alleen een materiële kwestie. Kunst en cultuur staan niet op zichzelf, maar hebben betekenis voor de Renkumse gemeenschap.
Initiatieven van inwoners om kunst en cultuur in de dorpen zichtbaar te maken worden ondersteund. Geschikte lege gebouwen en ruimtes kunnen worden gebruikt voor kunst en cultuur. In de nieuw te bouwen woningvoorraad moet ook ruimte worden gemaakt voor de combinatie wonen en kunst (atelierwoningen).
Daarnaast kan de gemeente ook bemiddelen in het plaatsen van kunstenaars in leegstaande (winkel)panden.
Naast de dorpsdichter komt er ook een dorpskunstenaar.
PVDA Renkum – Veiligheid
De PvdA wil een ambitieus plan om werkloosheid, armoede en criminaliteit die van generatie op generatie overgaat te doorbreken. Elk kind verdient een eerlijke kans op een goede toekomst. Samen met scholen, Vivare, Renkum voor Elkaar en andere partners investeren we hierin.
Bewoners die overlast ervaren van andere buurtbewoners verdienen onze steun. Het is nodig om te blijven investeren in buurtbemiddeling, zorgverbinders en voldoende boa’s. Als de overlast echt uit de hand loopt, wil de PvdA dat er wordt gehandhaafd op basis van de Wet aanpak woonoverlast. Ook Vivare heeft een belangrijke rol. Met Vivare maken we daar concrete prestatieafspraken over.
Drugshandel op straat, op school, in buurten en woningen is onacceptabel. Samen met de politie moet hier streng op worden gehandhaafd.
Iedere inwoner dient zich veilig te voelen. Bij vrouwen of leden van de LHBTI+ gemeenschap is dat nu niet altijd het geval. Zij worden nageroepen of ernstig lastiggevallen. Samen met Indifferent van het Dorenweerd College en andere partners moet de gemeente zich sterk maken tegen straatintimidatie. Bijvoorbeeld door samen een bewustwordingscampagne op te zetten.
Huiselijk geweld is onacceptabel. Er moet snel gehandeld worden en we willen de burgemeester steunen in het nemen van snelle maatregelen, zoals het opleggen van huisverboden aan geweldplegers.
Door Halt in te zetten voor vroegtijdig pedagogisch ingrijpen en probleemgerichte voorlichting versterkt de gemeente de integrale aanpak van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit.
We zetten met onze scholen als het gaat om onze kinderen en jongeren preventief in om problemen te voorkomen die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld sexting, groepsdruk, wapenbezit, online pesten enzovoort.
D66 Renkum – Veiligheid
We willen 30 km zones in alle dorpskernen, waarmee de straten veiliger worden voor fietsers en wandelaars. Wegen met een snelheidslimiet van 50 km per uur worden een uitzondering in de bebouwde kom. Waar dit ingevoerd kan worden zonder extra maatregelen gebeurt dat zo snel mogelijk. Als er wel maatregelen nodig zijn voeren we deze uit in combinatie met geplande (weg)werkzaamheden.
Het creëren van veilige speel- en ontmoetingsplekken in alle dorpen, het aanbieden van ontspannende activiteiten en het zorgen voor voldoende sociale aandacht voor alle kinderen van alle leeftijden, dient vanuit de gemeente in samenwerking met de maatschappelijke organisaties te worden verzorgd en begeleid waar dat nodig is.
Herkomst, geloof, gender, seksuele voorkeur, handicap of welk ander onderscheid er tussen mensen ook te maken is: er wordt geen verschil gemaakt in de behandeling van mensen.
PVDA Renkum – Ondernemers
We willen samen met de omliggende gemeenten werken aan het versterken van de lokale economie door een goed vestigingsklimaat te creëren voor duurzame startups. Dit heeft een aanzwengelend effect op werkgelegenheid en trekt jonge gezinnen aan om hier te wonen.
Ondernemers moeten veilig kunnen ondernemen. Er komt een structureel overleg tussen gemeente en ondernemers specifiek over veiligheid. Cameratoezicht kan een middel zijn om onveiligheid tegen te gaan.
De weekmarkt is een fijne aanvulling op het winkelaanbod en bovendien een plek waar inwoners elkaar ontmoeten. De PvdA wil dat de weekmarkten en standplaatsen goed gefaciliteerd worden.
De gemeente geeft het goede voorbeeld. In alle aanbestedingen die zich daarvoor lenen, geven we de voorkeur aan lokale en regionale ondernemers die kunnen laten zien dat ze een goede impact hebben op de lokale omgeving, duurzaamheid en sociaal werk.
We knippen opdrachten zoveel mogelijk op, zodat kleine, lokale ondernemingen ook een onderdeel van de opdracht kunnen krijgen.
D66 Renkum – Ondernemers
Ondernemers bieden werkgelegenheid, zorgen voor de nabijheid van diensten en goederen, sponseren lokale initiatieven, hebben een innovatieve kijk op zaken en denken vooruit. Ondernemers zijn dus erg belangrijk voor de gemeente en moeten de ruimte krijgen die nodig is: letterlijk en figuurlijk. Bedrijfsruimte die vooral wordt gevonden in de dorpscentra en op de bedrijventerreinen en zo min mogelijk daarbuiten.
Ondernemers/ZZP-ers worden welwillend ontvangen als zij een bedrijf willen opstarten, investeringen willen doen of hun bedrijf willen uitbreiden. Op hun beurt wordt van ondernemers verwacht dat zij meedenken over de toekomst van de dorpen en dat zij een actieve rol spelen bij de totstandkoming van die toekomst.
Ondernemers maken duurzame keuzes qua investeringen en energiegebruik, waarbij zij bereid moeten zijn anderen daarbij te betrekken. Zo investeren zij in de Renkumse gemeenschap.
PVDA Renkum – Financiën
We accepteren alleen nieuwe taken van het Rijk of andere overheden, als hiervoor voldoende middelen beschikbaar worden gesteld.
We investeren in samenwerkingen met andere gemeenten in de regio om zo voor minder geld meer te kunnen doen. Het uitgangspunt hierbij is dat we zeggenschap houden over wat er gebeurt binnen onze gemeentegrenzen.
Wanneer extra geld nodig is, kiezen we niet voor het bezuinigen op essentiële voorzieningen voor inwoners. We kijken dan naar het op solidaire wijze verhogen van de inkomsten, via onder andere de onroerendzaakbelasting (ozb) en de toeristenbelasting.
Kwijtscheldingen van belastingen en heffingen voor mensen met een laag inkomen blijven bestaan.
D66 Renkum – Financiën
De financiële situatie brengt met zich mee dat we ook de komende jaren zuinig zullen moeten zijn en er weinig geld is voor nieuwe initiatieven.
We staan terughoudend tegen het nog verder verhogen van de gemeentelijke belastingen.
Tenzij de Rijksoverheid meer geld aan de gemeenten gaat geven zullen we ons handelen moeten aanpassen aan de beperkte financiële ruimte die er is.
Dat betekent dat de gemeente, met oog voor de dienstverlening aan de inwoners, slim moet handelen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van subsidiemogelijkheden en het samenwerken met andere gemeenten, partijen en inwoners om het voorzieningenniveau te handhaven en nieuwe initiatieven mogelijk te maken.
Via de lijnen van de landelijke politieke partijen en de VNG oefent de gemeente politieke druk uit om meer financiële ruimte voor gemeenten te krijgen.
PVDA Renkum – Toekomst Renkum
We investeren in samenwerkingen met andere gemeenten in de regio om zo voor minder geld meer te kunnen doen. Het uitgangspunt hierbij is dat we zeggenschap houden over wat er gebeurt binnen onze gemeentegrenzen.
Samen met de Provincie Gelderland is de gemeente Renkum een scenariostudie gestart naar de toekomst van de gemeente Renkum.
De PvdA wil dat het belang van inwoners voorop blijft staan. Dat betekent dat de gemeente(raad) bij de weging van de scenario’s in alle dorpen inwoners laagdrempelig betrekt en zorgt dat iedereen zijn mening kan vormen en laten horen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn wat de PvdA betreft een goed onderwerp voor een raadgevend referendum.
D66 Renkum – Toekomst Renkum
Het is voor een kleine gemeente als Renkum elk jaar moeilijker om de begroting sluitend te krijgen. Veranderingen, waaronder het overhevelen van taken naar gemeenten, brengen bovendien met zich mee dat een gemeente steeds meer zelf moet doen. We zitten in een relatief kleine gemeente als Renkum aan de toppen van ons kunnen.
Het wordt tijd dat we serieus het gesprek gaan voeren hoe we als kleine gemeente onze taken nog zelfstandig kunnen blijven doen en wat dat betekent voor de inwoners en de dorpen.
Uitgangspunt voor ons is dat de gemeente een zo goed mogelijke overheid is voor haar inwoners. De vorm of samenwerking met andere gemeenten is daaraan ondergeschikt. Als iets als gemeente niet meer zelf doen de beste optie is dan moet dat gezegd en onderzocht worden. Van belang daarbij is dat de democratische controle, de bevoegdheid om beslissingen te nemen, bij de gemeenteraad ligt. We gaan dat gesprek aan en vertellen onze inwoners het eerlijke verhaal.
Meer weten van onze plannen?
In onze verkiezingsfilm van 20 minuten vertellen we je al onze plannen!
Je kunt ook onze plannen per standpunt bekijken.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 Renkum en CDA Renkum
Het CDA is een conservatieve partij met christelijke wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. De afgelopen jaren hebben we goed met het CDA samengewerkt. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
CDA Renkum – Onderwijs
Doorontwikkelen van het Leer- en Ontmoetingscentrum (LOC) Doorwerth.
Goed onderwijs biedt alle kinderen en jongeren de kans om hun talenten te ontwikkelen en uit te groeien tot volwaardige en betrokken inwoners. Hoewel de invloed van de gemeente op de inhoud van het onderwijs beperkt is, moet er ook op lokaal niveau veel aandacht zijn voor onderwijs.
Het CDA Renkum zou het een bijzonder wenselijk initiatief vinden wanneer in de gemeente op 2 of 3 plekken een natuurspeeltuin gerealiseerd wordt waarbij beleving en recreatie voor onze jongste inwoners samenkomen. Voorbeelden op de Veluwe zijn voorhanden
D66 Renkum – Onderwijs
D66 wil dat elk kind een veilige, goede en gezonde leeromgeving, krijgt waar het zichzelf mag zijn en zich optimaal kan ontwikkelen. Het maakt daarbij niet uit waar je wieg heeft gestaan. Wij vinden de bibliotheek ook heel belangrijk. Het Taalhuis en de Voorleesexpress worden ondersteund zodat laaggeletterdheid wordt tegengegaan.
Er moeten twee volwaardige bibliotheken blijven in onze dorpen.
Wij willen groene schoolpleinen en duurzame, klimaatvriendelijke schoolgebouwen. We willen schoolgebouwen waar onderwijs en kinderopvang samenwerken met sportbuurtwerk, de bibliotheek, sport-, muziek- en andere verenigingen.
We willen veilige speel- en ontmoetingsplekken in alle dorpen. We zorgen samen met de maatschappelijke organisaties voor het aanbieden van voldoende ontspannende activiteiten voor alle kinderen van alle leeftijden.
CDA Renkum – Klimaat
We willen woningbouwcorporaties meer ruimte geven om met bouw en de verduurzaming aan de slag te gaan.
Het CDA is voor een verduurzamingsopgave die betaalbaar en behapbaar is voor inwoners. Inwoners moeten niet gedwongen moeten worden om deel te nemen aan een collectieve energievoorziening, maar altijd een eigen keuze moeten kunnen maken. Dat betekent overigens niet dat de gemeenschap iedere oplossing moet faciliteren.
Om gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren wil het CDA inzetten op een integrale benadering van vraagstukken met een maximaal draagvlak onder inwoners.
De verduurzamingsopgave is een doorlopend proces waarin al doende geleerd wordt. Als geld, tijd of menskracht ontbreekt kunnen gemeenten deze verantwoordelijke verduurzamingsopgave niet aan.
Het CDA wil energiearmoede tegengaan. We zorgen ervoor dat extra uitgaven door maatregelen voor energiebesparing en isolatie van de woning voor inwoners betaalbaar blijven.
Wij willen kortere ketens van het land naar het bord. Wat je van dichtbij haalt is verser, lekkerder en vaak minder belastend voor het milieu. Daarom stimuleren wij lokale coöperaties van boeren, winkeliers en consumenten om regionale producten op de markt te brengen en zo bij te dragen aan een sterke lokale en circulaire economie.
Het CDA streeft naar het opstellen van een concreet uitvoeringsplan voor de energietransitie in onze gemeente in samenwerking met o.m. woningcorporaties, huiseigenaren, bedrijven en de energiesector.
Het CDA ondersteunt het initiatief voor een waterkrachtcentrale in de stuw bij Driel. Dit vereist samenwerking met de gemeente Overbetuwe. Een lokale energiecoöperatie lijkt de meest haalbare optie. Hopelijk bestaat hier genoeg draagkracht voor.
D66 Renkum – Klimaat
Bij nieuwe ontwikkelingen geldt: Ja het kan, mits het klimaatneutraal gebeurt. De gemeente geeft zelf ook het goede voorbeeld door bijvoorbeeld op alle gemeentelijke overheidsgebouwen zonnepanelen te plaatsen.
Er vindt planvorming plaats voor de realisatie van een waterkrachtcentrale bij de stuw bij Driel.
Met een visie alleen wordt de klimaatverandering niet aangepakt. Er moet snel worden gehandeld.
Het verduurzamen van huurhuizen van de woningbouwcorporaties mag niet leiden tot verhoging van de woonlasten en/of verslechtering van de leefomgeving van diersoorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. We maken daarover afspraken met de woningbouwcorporaties.
Met te veel planten- en diersoorten gaat het niet goed. De gemeente voert daarom een volwaardig biodiversiteitsbeleid, gericht op behoud en duurzaam gebruik van alle vormen van biodiversiteit.
Ook bij de (her)inrichting van straten en pleinen in de dorpen staan vergroening en verbetering van de biodiversiteit hoog op de prioriteitenlijsten.
Renkum doet mee en stimuleert de inwoners om mee te doen met het landelijke initiatief ‘Tegelwippen’. Bewoners worden ondersteund en gestimuleerd om tegels te verruilen voor groen. Intensieve veehouderij komt in Renkum niet voor en dat blijft zo.
We stimuleren een duurzame voedselproductie door het lokaal (biologisch) verbouwen en verkopen van voedsel.
Er wordt een nieuwe inventarisatie gedaan van waardevolle bomen in de gemeente en meer bomen krijgen een beschermde status.
Bij nieuwe bouwplannen moeten de woningen niet alleen energiezuinig zijn, maar moet het bouwplan zelf op een duurzame, natuur inclusieve en circulaire wijze ontwikkeld en gerealiseerd worden. Dat betekent dat verplicht wordt gesteld dat het plan moet zorgen voor een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving voor mens en dier. Voorbeelden hiervan zijn: het aanplanten van voldoende bomen en hagen, het aanleggen van groene daken of gevels.
CDA Renkum – Wonen
Voor het CDA is het woonbeleid gericht op kwaliteit, duurzaamheid, flexibiliteit en maatwerk.
We omarmen particuliere wooninitiatieven. Nieuwe woonconcepten krijgen vrijheid en medewerking om te ontwikkelen. Dit draagt optimaal bij aan de diversiteit en het aantal woningen.
Met woningbouwcorporaties worden afspraken gemaakt om vraag en aanbod met betrekking tot passende woningen te realiseren.
Ontwikkeling transparant Renkums Kwaliteitsmenu met als doel borging en toename ruimtelijke kwaliteit in combinatie met woningbouw.
Nieuwe woningen en bedrijven moeten energieneutraal opgeleverd worden.
D66 Renkum – Wonen
Nieuwe bouwplannen moeten leiden tot betaalbare koop- en huurwoningen voor de doelgroepen op de woningmarkt waar de woningvraag het grootst is: jongeren en starters. We bouwen in onze gemeente het aantal woningen dat we in de regio hebben afgesproken. Dat betekent dat er 300 woningen worden gebouwd in de periode 2022-2026.
De doorstroming op de woningmarkt wordt verbeterd, bijvoorbeeld door het splitsen van woningen, het bouwen van woningen bij bestaande woningen en het mogelijk maken van nieuwe, alternatieve woonvormen als tiny houses, ecologische woningen en parapluwoningen.
Voor elk ruimtelijk plan dat in de gemeente Renkum wordt ontwikkeld, wordt vooraf duidelijk gemaakt hoe inwoners en belanghebbenden kunnen participeren in het planproces. Dat gebeurt door voor elk voorstel en per ontwikkelingslocatie aan te geven welk niveau van participatie geldt. We vinden het belangrijk dat alle belangen zichtbaar op tafel liggen voordat er als gemeente een beslissing wordt genomen, ook als daarmee de beslissing lastiger wordt gemaakt.
Het verduurzamen van huurhuizen van de woningbouwcorporaties mag niet leiden tot verhoging van de woonlasten en/of verslechtering van de leefomgeving van diersoorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. We maken daarover afspraken met de woningbouwcorporaties.
Er wordt door de gemeente maximaal gestuurd om de woningmarkt duurzaam, natuurinclusief en toekomstbestendig te maken. Nieuw te bouwen woningen zijn gasloos, circulair gebouwd, bieden ruimte aan vogels en vleermuizen en voldoen aan de laatste duurzaamheidscriteria.
Hoewel veel inwoners inmiddels zelfstandig aan de slag zijn gegaan met het duurzaam maken van hun bestaande woning, kunnen en willen nog te veel woningbezitters geen maatregelen nemen om hun woning energiezuinig en toekomstbestendig te maken. De gemeente gaat hen hierbij helpen door voorlichting en door het aanbieden van (rijks- of provinciale) subsidies om verduurzamingsmaatregelen te nemen.
CDA Renkum – Werk en inkomen
Het CDA staat voor het behoud en de bevordering van de gemeenschapszin. Het omzien naar elkaar en het overbruggen van tegenstellingen van arm of rijk, hoog- of laag opgeleid, van degenen die kansen van ontwikkelingen weten te benutten en degenen die daarop achterblijven. Dat is de identiteit van het CDA.
Voor het CDA begint politiek met de erkenning van maatschappelijk initiatief. Mensen, buurten, sportclubs, scholen, verenigingen, geloofsgemeenschappen, zorginstellingen, bedrijven: ze zijn allemaal anders, maar leveren allemaal een bijdrage aan onze gemeente Renkum.
Niet alles hoeft door de gemeente geregeld te worden, maar de gemeente moet al die mensen en organisaties wel de steun en het vertrouwen geven, zodat ze ook echt kunnen doen waar ze goed in zijn.
De overheid/gemeente zorgt voor de basis van sociale zekerheid: voor iedereen is er goede gezondheidszorg, onderwijs en inkomen, waarbij de persoonlijke factor en menselijke maat niet uit het oog mag worden verloren. Met elkaar moeten we in de bres springen voor fatsoenlijke mensen die wel willen bijdragen, maar kwetsbaar en afhankelijk zijn.
D66 Renkum – Werk en inkomen
Elk mens heeft zo nu en dan zorgen. Die kunnen financieel, medisch, sociaal of vanuit het ontbreken van veiligheid ontstaan zijn. Heel veel mensen kunnen zichzelf daarbij redden. Wij vertrouwen dan ook op de eigen kracht en ontwikkeling van mensen. Het is dan wel nodig dat de gemeente ervoor zorgt dat iedereen dezelfde kansen krijgt en kan pakken.
We zorgen daarom voor samenwerking, stimulering van het eigen kunnen en ondersteuning als dat nodig is.
De maatschappelijke organisaties zijn de lijm en de olie tegelijk die de samenleving goed laten draaien. Wat zij kunnen doen doet de gemeente dan ook niet, waar dat nodig is helpt de gemeente hen. Geld gaat daarbij niet naar het inrichten van overlegstructuren maar naar de concrete acties die worden ondernomen.
De gemeente overbrugt verschillen door ervoor te zorgen dat achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten zo volledig en zelfstandig mogelijk kunnen integreren en meedoen in de Renkumse samenleving. Zo ontstaan gelijke kansen voor iedereen.
CDA Renkum – Vrijheid en gelijkheid
Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen ongeacht geslacht, leeftijd, inkomen en eventuele beperkingen.
D66 Renkum – Vrijheid en gelijkheid
Er wordt hard opgetreden tegen discriminatie en racisme. In alle dorpen van de gemeente wordt de open en inclusieve samenleving verdedigd als dat nodig is. Herkomst, geloof, gender, seksuele voorkeur, handicap of welk ander onderscheid er tussen mensen ook te maken is: er wordt geen verschil gemaakt in de behandeling van mensen.
Door de oorlogsgeschiedenis van onze gemeente weten we in Renkum als geen ander hoe het is om door geweld van eigen huis en haard verdreven te worden en alles te verliezen. We weten hoe belangrijk het dan is dat je liefdevol en menslievend opgevangen wordt door vreemden, die vluchtelingen zich welkom doen voelen als nieuwkomer in hun gemeenschap.
Nieuwkomers worden in Renkum dan ook altijd in staat gesteld hun eigen leven vorm te geven. Zij krijgen daar niet alleen ondersteuning bij, maar worden ook gewaardeerd om wat zij kunnen brengen en bij kunnen dragen aan de Renkumse gemeenschap. Nieuwkomers worden als meer gezien dan vluchteling en we hebben daar vanaf de start, bij de inburgering en bij de verdere ontwikkeling oog voor.
Goede integratie en inburgering start met het luisteren naar de nieuwkomers zelf om te horen wat zij nodig hebben om hun leven vorm te geven. Het vinden en beschikbaar stellen van goede (leer)werkplekken en woningen voor nieuwkomers is daarvan onderdeel.
CDA Renkum – Zorg, gezondheid en sport
Inwoners die het nodig hebben, krijgen ondersteuning die aansluit bij hun persoonlijke behoeften. Maatwerk is voor het CDA uitgangspunt.
Het CDA wil samen met maatschappelijke organisaties, sportverenigingen e.a. zorgen voor een gezonde leefomgeving omdat voorkómen beter is dan genezen.
Het CDA heeft enorme waardering voor mantelzorgers en stelt alles in het werk om ze zoveel mogelijk te faciliteren en ondersteunen waar nodig.
Het CDA gaat met ouderenorganisaties in overleg om te voorzien in de toenemende zorgvraag als gevolg van de vergrijzing, speciale aandacht hierbij gaat uit naar de thema’s dementie en verwardheid.
Het CDA kiest voor de menselijke maat en is voorstander van persoonsvolgende bekostiging.
Ingezet wordt op een goedwerkende samenwerking tussen gezin, school, jeugdhulp waardoor de hulpvraag snel opgespoord wordt.
D66 Renkum – Zorg, gezondheid en sport
Sport draagt bij aan een gezond leven, stimuleert actieve deelname aan de Renkumse samenleving en creëert onderlinge verbondenheid. Kinderen, jongeren, ouderen en gehandicapten: iedereen moet kunnen sporten. De Gelrepas wordt hierop afgestemd en de gemeente werkt op dit gebied innovatief en gericht samen met de maatschappelijke organisaties.
In het programma van D66 zijn geen specifieke maatregelen opgenomen over de inrichting van nieuwe sportparken.
De gemeente zelf zorgt ervoor dat zij haar eigen zorgtaak optimaal vervult. Adviseurs en vrijwilligers bieden met verstand van zaken de ondersteuning die nodig is vanuit het sociaal loket. Sociale en medische problematiek wordt door hen snel en goed opgespoord in samenwerking met het sociaal team en de eerste lijn. Het sociaal loket van de gemeente moet bereikbaar en laagdrempelig zijn en wordt daarom zowel in Oosterbeek als het dorp Renkum geconcentreerd. De openingstijden zijn afgestemd op de behoeften van alle zorgbehoevende inwoners. Daarnaast is er in elk dorp ondersteuning van sociale opvang. Zo worden bijvoorbeeld De Kreek, Huis van Renkum en Oase ondersteund bij hun initiatieven op dat vlak en de gemeente werkt met dergelijke organisaties samen waar dat nodig is en kan.
De toekomstige generaties moeten kunnen voortbouwen op datgene wat zij van de vorige generaties ontvingen. De jeugd heeft de zekerheid dat er in hen wordt geïnvesteerd, zodat zij veilig kan opgroeien en de uitdagingen van de toekomst kan aangaan. Een veilige thuisbasis, een gezonde levensstijl en goed onderwijs zorgen ervoor dat de toenemende kansenongelijkheid gaat afnemen.
Ouderen ontvangen dicht bij huis zorg op maat zodra dat nodig is. Zij kunnen zelfstandig zijn zolang dat kan en ontvangen een veilige nieuwe plek in hun eigen gemeenschap als dat nodig is. Een parapluwoning als veilige woonplek bij familie of vrienden moet dan bijvoorbeeld mogelijk zijn.
Het sociaal vangnet (waaronder ook mantelzorgers en vrijwilligers) wordt gebruikt en ondersteund voor gezinnen, jongeren en ouderen die dat nodig hebben.
Bureaucratie wordt voorkomen en zorgaanbieders worden gestimuleerd de zelfredzaamheid van ouderen te ondersteunen, bijvoorbeeld via digitale technologie (e-health), totdat intensievere persoonlijke zorg nodig is.
CDA Renkum – Kunst en cultuur
CDA Renkum organiseert rondetafelgesprekken met de kunst- en cultuurdisciplines om tot een cultuurvisie 2023-2026 te komen.
Het zijn van kunstenaarsgemeente en het voldoen aan onze maatschappelijke opgave tot het beheren en bewaren van onze cultuurhistorie in combinatie met andere investeringen in toerisme en recreatie zal óók leiden tot meer bezoekers aan onze gemeente. Dat heeft ook een economisch belang, het is goed voor de middenstand, het vestigingsklimaat en het aantal arbeidsplaatsen binnen onze gemeente. Portefeuillehouders en medewerkers cultuur respectievelijk economie zouden dan ook samen een actieprogramma/plan van aanpak moeten maken.
D66 Renkum – Kunst en cultuur
Wij stimuleren de aanwezigheid van een lokale kunst- en cultuursector
Renkum wil graag een gemeente voor kunstenaars zijn. Het doorgeven van het heden aan de generaties van de toekomst is niet alleen een materiële kwestie. Kunst en cultuur staan niet op zichzelf, maar hebben betekenis voor de Renkumse gemeenschap.
Initiatieven van inwoners om kunst en cultuur in de dorpen zichtbaar te maken worden ondersteund. Geschikte lege gebouwen en ruimtes kunnen worden gebruikt voor kunst en cultuur. In de nieuw te bouwen woningvoorraad moet ook ruimte worden gemaakt voor de combinatie wonen en kunst (atelierwoningen).
Daarnaast kan de gemeente ook bemiddelen in het plaatsen van kunstenaars in leegstaande (winkel)panden.
Naast de dorpsdichter komt er ook een dorpskunstenaar.
CDA Renkum – Veiligheid
Het CDA is van mening dat 30 het nieuwe 50 is en streeft daarom naar 30 km zones binnen de bebouwde kom om zo geluid en fijnstof terug te dringen en de veiligheid te vergroten.
Voor een zo vriendelijk mogelijke inrichting voor voetgangers en fietsers, dienen drempels in aflopende straten bij een onderhoudsbeurt te worden voorzien van een doorlaat of afvoer om bij regen opspattend water van auto’s te beperken.
Bij onderhoud van kruispunten en trottoirs moet rekening gehouden worden met toegankelijkheid voor rolstoelen en kinderwagens.
Tijdens gladheid moet er zo snel mogelijk gestrooid worden bij bejaarden-/verzorgingshuizen, de huisartsenpost, bushokjes, scholen en op de stations.
D66 Renkum – Veiligheid
We willen 30 km zones in alle dorpskernen, waarmee de straten veiliger worden voor fietsers en wandelaars. Wegen met een snelheidslimiet van 50 km per uur worden een uitzondering in de bebouwde kom. Waar dit ingevoerd kan worden zonder extra maatregelen gebeurt dat zo snel mogelijk. Als er wel maatregelen nodig zijn voeren we deze uit in combinatie met geplande (weg)werkzaamheden.
Het creëren van veilige speel- en ontmoetingsplekken in alle dorpen, het aanbieden van ontspannende activiteiten en het zorgen voor voldoende sociale aandacht voor alle kinderen van alle leeftijden, dient vanuit de gemeente in samenwerking met de maatschappelijke organisaties te worden verzorgd en begeleid waar dat nodig is.
Herkomst, geloof, gender, seksuele voorkeur, handicap of welk ander onderscheid er tussen mensen ook te maken is: er wordt geen verschil gemaakt in de behandeling van mensen.
CDA Renkum – Ondernemers
Het CDA vindt dat het snel afgelopen moet zijn met de overlast (stank, geluid, trillingen en stoom) die Smurfit Kappa Parenco in de dorpen Renkum en Heelsum veroorzaakt.
Met het oog op de gastransitie wil het CDA het huidige beleid van duurzaamheidsleningen voortzetten én beschikbaar stellen voor het Renkumse MKB. De focus moet echter niet alleen liggen op zonnepanelen maar ook op warmtepompen en zonneboilers. De gemeente moet hierbij een actieve informerende rol vervullen.
CDA is voorstander van een goede begeleiding van startende ondernemers. Het CDA wil vanuit de gemeente een ondersteuningsprogramma opzetten waarin starters worden begeleid in het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden (financieel, marketing, et cetera).
Het CDA wil inzetten op passende huisvesting voor starters in de vorm van het creëren van ruimtes waar start-ups een (werk)plek kunnen krijgen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in leegstaande kantoorpanden in het centrum van Oosterbeek of leegstaande winkelpanden.
Het CDA wil dat er vaart wordt gemaakt met de ontwikkeling van het gebied de Hes-West en ziet daar goede mogelijkheden voor het realiseren van passende bedrijfsverzamelgebouwen.
Binnen de gemeente Renkum zijn veel goede en innovatieve ondernemers actief. Het CDA vindt dat deze ondernemers meer kansen moeten krijgen in het huidige aanbestedingsbeleid van de gemeenten.
Met het oog op de leefbaarheid in het centrum van het dorp Renkum moeten de plannen voor de upgrading snel en volledig worden uitgevoerd. De detailhandel(bestemmingen) moet compacter. Dat geldt ook voor Oosterbeek
Het CDA is voorstander van het opnieuw vormgeven van de weekmarkten in de gemeente.
De aanwezigheid van flexibele bedrijfsverzamelgebouwen voorzien in een toenemende behoefte van (kleine) ondernemers. Het CDA wil in de behoefte voorzien door meer ruimte te bieden voor de ontwikkeling van dit soort bedrijfsgebouwen.
D66 Renkum – Ondernemers
Ondernemers bieden werkgelegenheid, zorgen voor de nabijheid van diensten en goederen, sponseren lokale initiatieven, hebben een innovatieve kijk op zaken en denken vooruit. Ondernemers zijn dus erg belangrijk voor de gemeente en moeten de ruimte krijgen die nodig is: letterlijk en figuurlijk.
Bedrijfsruimte die vooral wordt gevonden in de dorpscentra en op de bedrijventerreinen en zo min mogelijk daarbuiten.
Ondernemers/ZZP-ers worden welwillend ontvangen als zij een bedrijf willen opstarten, investeringen willen doen of hun bedrijf willen uitbreiden. Op hun beurt wordt van ondernemers verwacht dat zij meedenken over de toekomst van de dorpen en dat zij een actieve rol spelen bij de totstandkoming van die toekomst.
Ondernemers maken duurzame keuzes qua investeringen en energiegebruik, waarbij zij bereid moeten zijn anderen daarbij te betrekken. Zo investeren zij in de Renkumse gemeenschap.
CDA Renkum – Financiën
Versoberen waar kan behouden wat moet. Uitgangspunt dient een meerjarig sluitende begroting te zijn met een onderhoudsboekje op orde.
Uitgangspunten voor het financieel beleid van het CDA zijn: zorgvuldigheid, spaarzaamheid, transparantie en gematigde lokale lasten.
Het CDA gaat in principe uit van aanpassing van het tarief van de belastingen met maximaal het inflatiepercentage. Ambities realiseren kost wel geld.
D66 Renkum – Financiën
De financiële situatie brengt met zich mee dat we ook de komende jaren zuinig zullen moeten zijn en er weinig geld is voor nieuwe initiatieven.
We staan terughoudend tegen het nog verder verhogen van de gemeentelijke belastingen.
Tenzij de Rijksoverheid meer geld aan de gemeenten gaat geven zullen we ons handelen moeten aanpassen aan de beperkte financiële ruimte die er is.
Dat betekent dat de gemeente, met oog voor de dienstverlening aan de inwoners, slim moet handelen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van subsidiemogelijkheden en het samenwerken met andere gemeenten, partijen en inwoners om het voorzieningenniveau te handhaven en nieuwe initiatieven mogelijk te maken.
Via de lijnen van de landelijke politieke partijen en de VNG oefent de gemeente politieke druk uit om meer financiële ruimte voor gemeenten te krijgen.
CDA Renkum – Toekomst van Renkum
Voor behoud van zelfstandigheid van de gemeente Renkum is een financiële stabiele basis noodzakelijk. Die wil het CDA gaan creëren en behouden.
Het CDA ziet mogelijkheden om Renkum zelfstandig te houden mits nu echt werk gemaakt wordt van het op orde brengen van de gemeentelijke organisatie.
Renkum blijft een zelfstandige gemeente met doelmatige samenvoeging van uitvoeringstaken met andere gemeenten
Het gemeentehuis in Oosterbeek dient haar bestemming te behouden als gebouw waar (ook) de gemeentelijke organisatie van de gemeente Renkum gevestigd is. Het CDA acht het niet gewenst om voor die organisatie nieuwe locaties te gaan ontwikkelen.
D66 Renkum – Toekomst van Renkum
Het is voor een kleine gemeente als Renkum elk jaar moeilijker om de begroting sluitend te krijgen. Veranderingen, waaronder het overhevelen van taken naar gemeenten, brengen bovendien met zich mee dat een gemeente steeds meer zelf moet doen. We zitten in een relatief kleine gemeente als Renkum aan de toppen van ons kunnen. Het wordt tijd dat we serieus het gesprek gaan voeren hoe we als kleine gemeente onze taken nog zelfstandig kunnen blijven doen en wat dat betekent voor de inwoners en de dorpen.
Uitgangspunt voor ons is dat de gemeente een zo goed mogelijke overheid is voor haar inwoners. De vorm of samenwerking met andere gemeenten is daaraan ondergeschikt. Als iets als gemeente niet meer zelf doen de beste optie is dan moet dat gezegd en onderzocht worden. Van belang daarbij is dat de democratische controle, de bevoegdheid om beslissingen te nemen, bij de gemeenteraad ligt. We gaan dat gesprek aan en vertellen onze inwoners het eerlijke verhaal.
Meer weten van onze plannen?
Bekijk onze verkiezingsfilm of lees verder op onze website!
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 Renkum en VVD Renkum
De VVD is een conservatieve partij met liberale wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. Iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen. Er zijn dus duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
VVD Renkum – Onderwijs
Het onderwijs en het bedrijfsleven werken nauw samen om te zorgen dat er voldoende passende banen zijn voor wie klaar is met zijn opleiding.
Bij om- en bijscholing richten we ons daarom op hoe iemands talenten en mogelijkheden aansluiten op de arbeidsmarkt.
Als de kwaliteit van lesgeven onder druk staat, biedt de gemeente ondersteuning. Die rol pakt de gemeente ook als het gaat om het voorkomen van thuiszitters in het onderwijs.
Om de ontwikkelkansen van jonge kinderen te vergroten, stimuleert de gemeente dat (taal) achterstanden bij jonge kinderen worden weggewerkt,
Scholen hebben nadrukkelijk een taak bij vroegtijdige signalering van radicalisering, loverboys en huiselijk geweld.
De gemeente stimuleert dat er ruimte in of nabij het schoolgebouw is die bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen, op het gebied van muziek, sport en cultuur.
School- en sportgebouwen kunnen voor verschillende doelgroepen worden gebruikt.
D66 Renkum – Onderwijs
D66 Renkum wil dat elk kind een veilige, goede en gezonde leeromgeving, krijgt waar het zichzelf mag zijn en zich optimaal kan ontwikkelen. Het maakt daarbij niet uit waar je wieg heeft gestaan. Wij vinden de bibliotheek ook heel belangrijk. Het Taalhuis en de Voorleesexpress worden ondersteund zodat laaggeletterdheid wordt tegengegaan.
Er moeten twee volwaardige bibliotheken blijven in onze dorpen.
Wij willen groene schoolpleinen en duurzame, klimaatvriendelijke schoolgebouwen. We willen schoolgebouwen waar onderwijs en kinderopvang samenwerken met sportbuurtwerk, de bibliotheek, sport-, muziek- en andere verenigingen.
We willen veilige speel- en ontmoetingsplekken in alle dorpen. We zorgen samen met de maatschappelijke organisaties voor het aanbieden van voldoende ontspannende activiteiten voor alle kinderen van alle leeftijden.
VVD Renkum – Klimaat
De VVD is voor versterking van bestaande natuurwaarden en staat open voor andere invulling van zogeheten ontwikkelingsgebieden voor energieopwekking en woningbouw.
We willen meer groene plekken met bomen en planten in de dorpen, hoe klein dan ook.
Initiatieven van inwoners en bewonersorganisaties om de eigen straat of buurt te vergroenen en te onderhouden worden van harte aangemoedigd.
Vooral dumping van afval in onze natuur pakken we hard aan.
De energietransitie en verduurzaming bieden grote kansen voor het stimuleren van innovatie en werkgelegenheid. De gemeente voert actief beleid om nieuwe sectoren op dit gebied ruimte te geven.
Wij ondersteunen het streven naar een CO2 neutraal Renkum in 2050.
Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan aardgas, willen we dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst, voor als waterstof of groen gas toegankelijk zijn.
We maken het zo gemakkelijk mogelijk om zonnecellen en laadpalen aan te vragen.
D66 Renkum – Klimaat
Bij nieuwe ontwikkelingen geldt: Ja het kan, mits het klimaatneutraal gebeurt. De gemeente geeft zelf ook het goede voorbeeld door bijvoorbeeld op alle gemeentelijke overheidsgebouwen zonnepanelen te plaatsen.
Er vindt planvorming plaats voor de realisatie van een waterkrachtcentrale bij de stuw bij Driel.
Met een visie alleen wordt de klimaatverandering niet aangepakt. Er moet snel worden gehandeld.
Het verduurzamen van huurhuizen van de woningbouwcorporaties mag niet leiden tot verhoging van de woonlasten en/of verslechtering van de leefomgeving van diersoorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. We maken daarover afspraken met de woningbouwcorporaties.
Hoewel veel inwoners inmiddels zelfstandig aan de slag zijn gegaan met het duurzaam maken van hun bestaande woning, kunnen en willen nog te veel woningbezitters geen maatregelen nemen om hun woning energiezuinig en toekomstbestendig te maken. De gemeente gaat hen hierbij helpen door voorlichting en door het aanbieden van (rijks- of provinciale) subsidies om verduurzamingsmaatregelen te nemen.
Met te veel planten- en diersoorten gaat het niet goed. De gemeente voert daarom een volwaardig biodiversiteitsbeleid, gericht op behoud en duurzaam gebruik van alle vormen van biodiversiteit
We stimuleren een duurzame voedselproductie door het lokaal (biologisch) verbouwen en verkopen van voedsel.
Er wordt een nieuwe inventarisatie gedaan van waardevolle bomen in de gemeente en meer bomen krijgen een beschermde status.
Bij nieuwe bouwplannen moeten de woningen niet alleen energiezuinig zijn, maar moet het bouwplan zelf op een duurzame, natuurinclusieve en circulaire wijze ontwikkeld en gerealiseerd worden. Dat betekent dat verplicht wordt gesteld dat het plan moet zorgen voor een gezonde en toekomstbestendige leefomgeving voor mens en dier. Voorbeelden hiervan zijn: het aanplanten van voldoende bomen en hagen, het aanleggen van groene daken of gevels.
Schone lucht is niet vanzelfsprekend, dus uitstoot door bedrijvigheid wordt verminderd. Het stoken van hout kan leiden tot ongezonde uitstoot. We blijven inwoners hierop wijzen en geven voorlichting hoe een houtkachel het beste gestookt kan worden.
VVD Renkum – Wonen
Wij willen dat er waar mogelijk nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden zodat iedereen betaalbaar in Renkum kan (blijven) wonen. Het bouwtempo moet omhoog.
Door te bouwen pakken we doorstroming aan bij zowel sociale huur, vrije huur als bij koopwoningen.
De gemeente maakt ruimte voor creatieve, nieuwe woonvormen zoals Tiny houses en kangoeroewoningen.
Om snel meer woningen te kunnen bouwen, kiezen we voor kortere en soepelere procedures voor nieuwbouw waar dit kan.
Wij zullen ons verzetten tegen extra eisen op lokaal niveau bovenop datgene waar de woningen volgens landelijk wetten en normen al aan moeten voldoen.
D66 Renkum – Wonen
Nieuwe bouwplannen moeten leiden tot betaalbare koop- en huurwoningen voor de doelgroepen op de woningmarkt waar de woningvraag het grootst is: jongeren en starters. We bouwen in onze gemeente het aantal woningen dat we in de regio hebben afgesproken. Dat betekent dat er 300 woningen worden gebouwd in de periode 2022-2026.
De doorstroming op de woningmarkt wordt verbeterd, bijvoorbeeld door het splitsen van woningen, het bouwen van woningen bij bestaande woningen en het mogelijk maken van nieuwe, alternatieve woonvormen als tiny houses, ecologische woningen en parapluwoningen.
Voor elk ruimtelijk plan dat in de gemeente Renkum wordt ontwikkeld, wordt vooraf duidelijk gemaakt hoe inwoners en belanghebbenden kunnen participeren in het planproces. Dat gebeurt door voor elk voorstel en per ontwikkelingslocatie aan te geven welk niveau van participatie geldt. We vinden het belangrijk dat alle belangen zichtbaar op tafel liggen voordat er als gemeente een beslissing wordt genomen, ook als daarmee de beslissing lastiger wordt gemaakt.
Het verduurzamen van huurhuizen van de woningbouwcorporaties mag niet leiden tot verhoging van de woonlasten en/of verslechtering van de leefomgeving van diersoorten zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. We maken daarover afspraken met de woningbouwcorporaties.
Er wordt door de gemeente maximaal gestuurd om de woningmarkt duurzaam, natuurinclusief en toekomstbestendig te maken. Nieuw te bouwen woningen zijn gasloos, circulair gebouwd, bieden ruimte aan vogels en vleermuizen en voldoen aan de laatste duurzaamheidscriteria.
Hoewel veel inwoners inmiddels zelfstandig aan de slag zijn gegaan met het duurzaam maken van hun bestaande woning, kunnen en willen nog te veel woningbezitters geen maatregelen nemen om hun woning energiezuinig en toekomstbestendig te maken. De gemeente gaat hen hierbij helpen door voorlichting en door het aanbieden van (rijks- of provinciale) subsidies om verduurzamingsmaatregelen te nemen.
VVD Renkum – Werk en inkomen
Wanneer de stap naar regulier werk nog te groot is, begeleiden we onze inwoners naar beschut werk en leerwerkplekken.
Wie naar vermogen bijdraagt kan op onze ondersteuning rekenen. Wel verwachten wij een tegenprestatie.
Wanneer je van een uitkering naar een betaalde baan gaat, willen we dat je erop vooruitgaat.
Als je bijstand ontvangt maar de sollicitatieplicht niet naleeft of geen tegenprestatie verricht, verlies je je uitkering of word je daarop gekort. Uitkeringsgerechtigden die onvoldoende ingeburgerd zijn, kunnen als tegenprestatie verplicht worden op onderdelen te werken aan inburgering en integratie.
Bij problematische schulden zorgen we voor ademruimte, zodat de problemen met behulp van een schuldhulpverlener op een rij gezet kunnen worden. Wanneer er signalen zijn dat schulden ontstaan, bieden we zo vroeg mogelijk hulp aan.
D66 Renkum – Werk en inkomen
Elk mens heeft zo nu en dan zorgen. Die kunnen financieel, medisch, sociaal of vanuit het ontbreken van veiligheid ontstaan zijn. Heel veel mensen kunnen zichzelf daarbij redden. Wij vertrouwen dan ook op de eigen kracht en ontwikkeling van mensen. Het is dan wel nodig dat de gemeente ervoor zorgt dat iedereen dezelfde kansen krijgt en kan pakken. We zorgen daarom voor samenwerking, stimulering van het eigen kunnen en ondersteuning als dat nodig is.
De maatschappelijke organisaties zijn de lijm en de olie tegelijk die de samenleving goed laten draaien. Wat zij kunnen doen doet de gemeente dan ook niet, waar dat nodig is helpt de gemeente hen. Geld gaat daarbij niet naar het inrichten van overlegstructuren maar naar de concrete acties die worden ondernomen.
De gemeente overbrugt verschillen door ervoor te zorgen dat achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten zo volledig en zelfstandig mogelijk kunnen integreren en meedoen in de Renkumse samenleving. Zo ontstaan gelijke kansen voor iedereen.
VVD Renkum – Vrijheid en gelijkheid
We onderkennen dat we in meerdere sectoren, zoals de zorg, nieuwkomers nodig zullen hebben.
We sluiten niemand uit. Er zijn in Nederland heel veel nieuwkomers die hun eigen weg hebben gevonden en geïntegreerd zijn in onze samenleving. Zij hebben de kansen gegrepen die ons land ze beidt. We zijn daar trots op en verwachten dat ook van anderen.
Wanneer iemand niet voldoende Nederland spreekt en bewust niet meewerkt, kunnen boetes volgen of korten we de uitkering.
Jonge kinderen van ouders die inburgeren worden gestimuleerd en gefaciliteerd om naar een peuterspeelzaal te gaan om achterstanden vroeg aan te pakken. We betrekken ouders bij taalonderwijs voor jonge kinderen. Bij de inburgering besteden we aandacht aan onderwerpen als zelfbeschikking, de gelijkwaardigheid van man en vrouw, LHBTI-rechten, antisemitisme en de vrijheid van godsdienst.
Voor afgewezen asielzoekers of illegale migranten is in Nederland geen plaats. De gemeente ondersteunt hen niet met hulp en verleent geen opvang. We ondersteunen organisaties die integratie bevorderen.
We pakken geweld en discriminatie op basis van geloof, ras of seksuele voorkeur hard aan en zorgen we ervoor dat het doen van aangifte zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.
Extra boa’s vergroten de zichtbaarheid van handhaving en bestrijden kleine criminaliteit. De kosten van handhaving worden zoveel mogelijk verhaald op diegenen die het veroorzaken.
De gemeente stimuleert de oprichting van buurtpreventieverenigingen en WhatsApp-groepen. Inwoners en dorpsagenten werken daarbij samen.
Raddraaiers en hangjongeren worden opgespoord en aangepakt. Wanneer de politie ingrijpt, kan zij rekenen op onze steun en die van het lokaal gezag.
Waar mogelijk zetten we camerabeveiliging in om dumping van afval in onze natuur, georganiseerde criminaliteit (zoals overvallen en babbeltrucs) tegen te gaan en andere overlast te beperken.
We weigeren een vergunning of trekken deze in als deze misbruikt wordt voor het faciliteren van criminele activiteiten.
Door zichtbare wijkagenten die surveilleren gaan we verloedering en overlast op straat en in dorpen tegen.
D66 Renkum – Vrijheid en gelijkheid
Er wordt hard opgetreden tegen discriminatie en racisme. In alle dorpen van de gemeente wordt de open en inclusieve samenleving verdedigd als dat nodig is. Herkomst, geloof, gender, seksuele voorkeur, handicap of welk ander onderscheid er tussen mensen ook te maken is: er wordt geen verschil gemaakt in de behandeling van mensen.
Door de oorlogsgeschiedenis van onze gemeente weten we in Renkum als geen ander hoe het is om door geweld van eigen huis en haard verdreven te worden en alles te verliezen. We weten hoe belangrijk het dan is dat je liefdevol en menslievend opgevangen wordt door vreemden, die vluchtelingen zich welkom doen voelen als nieuwkomer in hun gemeenschap.
Nieuwkomers worden in Renkum dan ook altijd in staat gesteld hun eigen leven vorm te geven. Zij krijgen daar niet alleen ondersteuning bij, maar worden ook gewaardeerd om wat zij kunnen brengen en bij kunnen dragen aan de Renkumse gemeenschap. Nieuwkomers worden als meer gezien dan vluchteling en we hebben daar vanaf de start, bij de inburgering en bij de verdere ontwikkeling oog voor.
Goede integratie en inburgering start met het luisteren naar de nieuwkomers zelf om te horen wat zij nodig hebben om hun leven vorm te geven. Het vinden en beschikbaar stellen van goede (leer)werkplekken en woningen voor nieuwkomers is daarvan onderdeel.
VVD Renkum – Zorg, gezondheid en sport
Samen met de jongerenraad en andere jongerenorganisaties willen we op zoek gaan naar meer ontspanningsmogelijkheden voor hen.
Zorg moet betaalbaar blijven. Daarom kijken we kritisch of de hulp die we geven passend is en of niet andere kanalen deze zouden moeten vergoeden. Hierop moet echt steviger ingegrepen worden in Renkum.
Wanneer zorg nodig is, dan moet het snel beschikbaar en van goede kwaliteit zijn.
We vragen inwoners om ondersteuning zoveel mogelijk zelf te regelen, zodat het past bij hun wensen.
We ondersteunen onze mantelzorgers waar mogelijk. Welzijnsorganisaties onderhouden contact met mantelzorgers om overbelasting te voorkomen.
Als volwassen, kinderen of gezinnen toch zwaardere hulp nodig hebben, dan helpen wij hen daarheen op weg
We willen meer samenwerken met zorgverzekeraars, zodat we meer zorg kunnen aanbieden zonder “schotten” bij complexe zorgvragen en multi-probleem gezinnen en zij zelf waar mogelijk ook meebetalen aan oplossingen die we bedenken.
Sportverenigingen, scholen en buitenschoolse opvang werken nauw samen om de schoolgaande jeugd zoveel mogelijk te laten bewegen.
Sport is toegankelijk voor iedereen, dus ook voor ouderen en mensen met een beperking. De gemeente besteedt een vast gedeelte van de sportsubsidie juist aan deze groep inwoners. Om ouderen voldoende te laten bewegen, zorgen we voor wandelroutes met voldoende rustmogelijkheden.
Sporten kan een belangrijke uitlaatklep zijn voor jongeren. We dragen daarom financieel bij aan het sporten van kinderen, als hun ouders dit niet kunnen betalen.
We gaan in actief in gesprek met organisaties van grotere sportevenementen om dit in Renkum voor elkaar te krijgen.
Sportverenigingen moeten zoveel mogelijk op hun eigen benen kunnen staan.
Er komt waar mogelijk in Renkum een scherpere afbakening van wat we scharen onder jeugdzorg.
We plakken niet onnodig stickers en maken het niet zwaarder dan nodig.
Het voorkomen van hulp, preventie, is erg belangrijk. Sociale dorpteams, huisartsen, scholen en sportclubs hebben hierin een belangrijke rol. Met hen gaan we in gesprek om te zorgen dat deze aanpak zo effectief mogelijk wordt.
We pakken de wachtlijsten in de jeugdzorg aan. We selecteren dus strenger aan de poort wie er hulp nodig hebben, maar als die zorg nodig is, dan kopen we ook voldoende zorg in tegen een reële prijs en met zo min mogelijk bureaucratie.
Ieder gezin met meerdere problemen heeft één hulpverlener als aanspreekpunt.
We zorgen voor de aanwezigheid van voldoende toegankelijke jeugdprofessionals bij de huisarts en/of laagdrempelige toegang tot contactpersonen in de filosofie van dorpsgericht werken.
Huiselijk geweld en kindermishandeling hebben de hoogste prioriteit. Waar signalen zijn van kindermishandeling, moet dit herkend worden door hulpinstanties. In deze situaties moet hulp altijd direct beschikbaar zijn.
D66 Renkum – Zorg, gezondheid en sport
Sport draagt bij aan een gezond leven, stimuleert actieve deelname aan de Renkumse samenleving en creëert onderlinge verbondenheid. Kinderen, jongeren, ouderen en gehandicapten: iedereen moet kunnen sporten. De Gelrepas wordt hierop afgestemd en de gemeente werkt op dit gebied innovatief en gericht samen met de maatschappelijke organisaties.
In het programma van D66 zijn geen specifieke maatregelen opgenomen over de inrichting van nieuwe sportparken.
De gemeente zelf zorgt ervoor dat zij haar eigen zorgtaak optimaal vervult. Adviseurs en vrijwilligers bieden met verstand van zaken de ondersteuning die nodig is vanuit het sociaal loket. Sociale en medische problematiek wordt door hen snel en goed opgespoord in samenwerking met het sociaal team en de eerste lijn. Het sociaal loket van de gemeente moet bereikbaar en laagdrempelig zijn en wordt daarom zowel in Oosterbeek als het dorp Renkum geconcentreerd. De openingstijden zijn afgestemd op de behoeften van alle zorgbehoevende inwoners. Daarnaast is er in elk dorp ondersteuning van sociale opvang. Zo worden bijvoorbeeld De Kreek, Huis van Renkum en Oase ondersteund bij hun initiatieven op dat vlak en de gemeente werkt met dergelijke organisaties samen waar dat nodig is en kan.
De toekomstige generaties moeten kunnen voortbouwen op datgene wat zij van de vorige generaties ontvingen. De jeugd heeft de zekerheid dat er in hen wordt geïnvesteerd, zodat zij veilig kan opgroeien en de uitdagingen van de toekomst kan aangaan. Een veilige thuisbasis, een gezonde levensstijl en goed onderwijs zorgen ervoor dat de toenemende kansenongelijkheid gaat afnemen.
Ouderen ontvangen dicht bij huis zorg op maat zodra dat nodig is. Zij kunnen zelfstandig zijn zolang dat kan en ontvangen een veilige nieuwe plek in hun eigen gemeenschap als dat nodig is. Een parapluwoning als veilige woonplek bij familie of vrienden moet dan bijvoorbeeld mogelijk zijn.
Het sociaal vangnet (waaronder ook mantelzorgers en vrijwilligers) wordt gebruikt en ondersteund voor gezinnen, jongeren en ouderen die dat nodig hebben.
Bureaucratie wordt voorkomen en zorgaanbieders worden gestimuleerd de zelfredzaamheid van ouderen te ondersteunen, bijvoorbeeld via digitale technologie (e-health), totdat intensievere persoonlijke zorg nodig is.
VVD Renkum – Kunst en cultuur
Recreatie en toerisme zijn belangrijk voor onze lokale economie. Daarom willen wij dat de gemeente dit stimuleert met promotie. Recreatieve ondernemers mogen uitbreiden zolang zij rekening houden met de natuur.
We zijn trots op onze Airborne traditie, onze culturele voorzieningen en ons erfgoed. Samen met onze inwoners, organisaties en betrokken instanties slaan we de handen ineen om deze belangrijke waarden te laten bestaan en te versterken in de toekomst.
Er is sprake van een uitnodigend evenementenbeleid, waarbij het loket actief en oplossingsgericht meedenkt.
D66 Renkum – Kunst en cultuur
Wij stimuleren de aanwezigheid van een lokale kunst- en cultuursector
Renkum wil graag een gemeente voor kunstenaars zijn. Het doorgeven van het heden aan de generaties van de toekomst is niet alleen een materiële kwestie. Kunst en cultuur staan niet op zichzelf, maar hebben betekenis voor de Renkumse gemeenschap.
Initiatieven van inwoners om kunst en cultuur in de dorpen zichtbaar te maken worden ondersteund. Geschikte lege gebouwen en ruimtes kunnen worden gebruikt voor kunst en cultuur. In de nieuw te bouwen woningvoorraad moet ook ruimte worden gemaakt voor de combinatie wonen en kunst (atelierwoningen).
Daarnaast kan de gemeente ook bemiddelen in het plaatsen van kunstenaars in leegstaande (winkel)panden.
Naast de dorpsdichter komt er ook een dorpskunstenaar.
VVD Renkum – Veiligheid
Verkeersveiligheid heeft onze prioriteit. We richten onze straten en dorpen, in het bijzonder in de buurt van scholen en sportclubs, veilig in.
Deze ontwikkelingen vragen om fietspaden en wegen die worden ingericht op de toekomst, waarbij veiligheid en doorstroming centraal staan.
Ook blijft een betere ontsluiting van de Groene Waarden aan de Fonteinallee een belangrijk streven, zodat zwaar verkeer door woonwijken zoveel mogelijk voorkomen wordt.
We pakken geweld en discriminatie op basis van geloof, ras of seksuele voorkeur hard aan en zorgen we ervoor dat het doen van aangifte zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.
Extra boa’s vergroten de zichtbaarheid van handhaving en bestrijden kleine criminaliteit. De kosten van handhaving worden zoveel mogelijk verhaald op diegenen die het veroorzaken.
De gemeente stimuleert de oprichting van buurtpreventieverenigingen en WhatsApp-groepen. Inwoners en dorpsagenten werken daarbij samen.
Raddraaiers en hangjongeren worden opgespoord en aangepakt. Wanneer de politie ingrijpt, kan zij rekenen op onze steun en die van het lokaal gezag.
Waar mogelijk zetten we camerabeveiliging in om dumping van afval in onze natuur, georganiseerde criminaliteit (zoals overvallen en babbeltrucs) tegen te gaan en andere overlast te beperken.
We weigeren een vergunning of trekken deze in als deze misbruikt wordt voor het faciliteren van criminele activiteiten.
Door zichtbare wijkagenten die surveilleren gaan we verloedering en overlast op straat en in dorpen tegen.
D66 Renkum – Veiligheid
We willen 30 km zones in alle dorpskernen, waarmee de straten veiliger worden voor fietsers en wandelaars. Wegen met een snelheidslimiet van 50 km per uur worden een uitzondering in de bebouwde kom. Waar dit ingevoerd kan worden zonder extra maatregelen gebeurt dat zo snel mogelijk. Als er wel maatregelen nodig zijn voeren we deze uit in combinatie met geplande (weg)werkzaamheden.
Het creëren van veilige speel- en ontmoetingsplekken in alle dorpen, het aanbieden van ontspannende activiteiten en het zorgen voor voldoende sociale aandacht voor alle kinderen van alle leeftijden, dient vanuit de gemeente in samenwerking met de maatschappelijke organisaties te worden verzorgd en begeleid waar dat nodig is.
Herkomst, geloof, gender, seksuele voorkeur, handicap of welk ander onderscheid er tussen mensen ook te maken is: er wordt geen verschil gemaakt in de behandeling van mensen.
VVD Renkum – Ondernemers
Door ondernemers de ruimte te geven en te zorgen voor minder regels, stimuleert de gemeente een gezonde lokale economie en meer banen.
De gemeente geeft opdrachten zoveel mogelijk aan lokale ondernemers binnen de mogelijkheden van de wet.
Er is sprake van een uitnodigend evenementenbeleid, waarbij het loket actief en oplossingsgericht meedenkt.
Ondernemers kunnen een beroep doen op het subsidiebureau om mee te denken over co-financiering van goede plannen.
Ondernemers(verenigingen) krijgen meer mogelijkheden. Zelf kunnen zij bijvoorbeeld het beste beslissen wanneer hun winkel open of dicht gaat, ook op zondag.
Tijdens het terrasseizoen maken we het uitbreiden van terrassen beter mogelijk zolang dat geen extra overlast met zich meebrengt.
We streven naar het zoveel mogelijk afschaffen van vergunningen en vervangen wij deze waar mogelijk door algemene regels of een meldingsplicht.
D66 Renkum – Ondernemers
Ondernemers bieden werkgelegenheid, zorgen voor de nabijheid van diensten en goederen, sponseren lokale initiatieven, hebben een innovatieve kijk op zaken en denken vooruit. Ondernemers zijn dus erg belangrijk voor de gemeente en moeten de ruimte krijgen die nodig is: letterlijk en figuurlijk. Bedrijfsruimte die wordt vooral gevonden in de dorpscentra en op de bedrijventerreinen en zo min mogelijk daarbuiten. Ondernemers/ZZP-ers worden welwillend ontvangen als zij een bedrijf willen opstarten, investeringen willen doen of hun bedrijf willen uitbreiden. Op hun beurt wordt van ondernemers verwacht dat zij meedenken over de toekomst van de dorpen en dat zij een actieve rol spelen bij de totstandkoming van die toekomst. Ondernemers maken duurzame keuzes qua investeringen en energiegebruik, waarbij zij bereid moeten zijn anderen daarbij te betrekken. Zo investeren zij in de Renkumse gemeenschap.
VVD Renkum – Financiën
De woonlasten (zoals de OZB) blijven zo laag mogelijk.
We stellen ons strijdbaar op als het Rijk taken bij de gemeente neerlegt en met onvoldoende middelen over de brug komt.
De gemeentelijke leges zijn gebaseerd op de kostprijs. ‘De gebruiker betaalt’ is het uitgangspunt.
Meer dan 50% van onze Renkumse begroting gaat naar de zorg en uitkeringen. Als Renkum zelfstandig wil blijven willen we voor toepassing van ons beleid en fraudeopsporing meer samen gaan werken met andere gemeenten om kosten te besparen op de uitvoering en onderzoeken hoe we de toegang tot die voorzieningen verder kunnen beperken tot hen die het echt nodig hebben.
De belasting houden we zo laag mogelijk. Gemeenten krijgen echter steeds meer taken en de gemeentelijke financiën staan in alle gemeenten onder druk.
D66 Renkum – Financiën
De financiële situatie brengt met zich mee dat we ook de komende jaren zuinig zullen moeten zijn en er weinig geld is voor nieuwe initiatieven.
We staan terughoudend tegen het nog verder verhogen van de gemeentelijke belastingen.
Tenzij de Rijksoverheid meer geld aan de gemeenten gaat geven zullen we ons handelen moeten aanpassen aan de beperkte financiële ruimte die er is.
Dat betekent dat de gemeente, met oog voor de dienstverlening aan de inwoners, slim moet handelen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van subsidiemogelijkheden en het samenwerken met andere gemeenten, partijen en inwoners om het voorzieningenniveau te handhaven en nieuwe initiatieven mogelijk te maken.
Via de lijnen van de landelijke politieke partijen en de VNG oefent de gemeente politieke druk uit om meer financiële ruimte voor gemeenten te krijgen.
VVD Renkum – Toekomst Renkum
Meer dan 50% van onze Renkumse begroting gaat naar de zorg en uitkeringen. Als Renkum zelfstandig wil blijven willen we voor toepassing van ons beleid en fraudeopsporing meer samen gaan werken met andere gemeenten om kosten te besparen op de uitvoering en onderzoeken hoe we de toegang tot die voorzieningen verder kunnen beperken tot hen die het echt nodig hebben.
D66 Renkum – Toekomst Renkum
Het is voor een kleine gemeente als Renkum elk jaar moeilijker om de begroting sluitend te krijgen. Veranderingen, waaronder het overhevelen van taken naar gemeenten, brengen bovendien met zich mee dat een gemeente steeds meer zelf moet doen. We zitten in een relatief kleine gemeente als Renkum aan de toppen van ons kunnen. Het wordt tijd dat we serieus het gesprek gaan voeren hoe we als kleine gemeente onze taken nog zelfstandig kunnen blijven doen en wat dat betekent voor de inwoners en de dorpen. Uitgangspunt voor ons is dat de gemeente een zo goed mogelijke overheid is voor haar inwoners. De vorm of samenwerking met andere gemeenten is daaraan ondergeschikt. Als iets als gemeente niet meer zelf doen de beste optie is dan moet dat gezegd en onderzocht worden. Van belang daarbij is dat de democratische controle, de bevoegdheid om beslissingen te nemen, bij de gemeenteraad ligt. We gaan dat gesprek aan en vertellen onze inwoners het eerlijke verhaal.
Meer weten over onze plannen?
We hebben een verkiezingsfilm van 20 minuten waarin we je alles over onze plannen vertellen!
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil