Interview met de voorzitter van PRIDE66, Eric Klaver

Ook op de agenda nieuwe evenementen. Iedere maand een PRIDE-borrel en een paar inhoudelijke bijeenkomsten per jaar. Zoals een jaarlijkse themalezing, die PRIDE66 samen met Boris Dittrich, directeur pleitbezorging Seksuele Minderheden voor de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, aan het opzetten is. Vijf vragen aan de voorzitter van PRIDE66, Eric Klaver, over het hoe en waarom van de naamswijziging, en uiteraard de nieuwe plannen.

Een relaunch van GAY66. Waarom nu?

Eric: “GAY66 is bijna vijf jaar geleden opgericht door Pieter Nijhof en mijzelf. De opstart was heel ambitieus, inclusief ambassadeurs in acht grote steden in Nederland. De laatste jaren was het echter een beetje in verval geraakt. Pieter is naar GroenLinks (en dus RozeLinks) opgeschoven, en onder andere door bestuurswerkzaamheden voor D66 Amsterdam had ik minder tijd voor GAY66.

Omdat we dit jaar vijf jaar bestaan, wilde ik er nieuw leven inblazen. Begin dit jaar heb ik een nieuw bestuur samengesteld om met nieuwe energie aan de gang te gaan. Ik ben enorm blij met het enthousiasme van de nieuwe bestuursleden: Arjan de Wit, Edgar van de Pas, en Steven Oosterhuis.”

Van GAY66 naar PRIDE66. Waarom die keuze?

Eric: “In de LHBTIQ-gemeenschap gaan steeds meer stemmen op dat de term ‘gay’ niet inclusief is. Pride Amsterdam heet al een paar jaar niet meer de Gay Pride. Maar een rondvraag binnen D66 gaf niet direct aanleiding tot wijzigen. LHBTIQ’ers, die geen homomannen zijn, voelden zich desgevraagd comfortabel bij de naam GAY66. De naam had ook een zekere sympathie, omdat het ook zo lekker klinkt naast D66.

Toch hebben we ervoor gekozen om de naam te veranderen. Het zijn vaak mensen die zich niet uitspreken, die zich niet herkennen in het woord ‘gay’. En zeker als onderdeel van een liberale politieke partij willen wij het voortouw nemen en zorgen dat de hele gemeenschap, die wij aanspreken en vertegenwoordigen, zich herkennen in onze regenboogafdeling. Daarnaast heeft PRIDE66, zeker in het beeldmerk wat Edgar heeft ontworpen, meer aantrekkingskracht en een duidelijke verbinding met D66.”

Wat zijn de plannen voor PRIDE66?

Eric: “We zijn enorm enthousiast over wat we gaan doen. Allereerst gaan we maandelijks een PRIDE66-borrel houden. Borrelen hoort een beetje bij de politiek. En gezelligheid staat hoog in ons vaandel. We starten in Amsterdam, maar op den duur gaan we ook deze borrels ook in andere steden houden. Maar daar blijft het niet bij. We gaan minimaal twee inhoudelijke bijeenkomsten per jaar organiseren. Een van die evenementen is een jaarlijks themalezing rond International Coming Out Day op 11 oktober. We zijn hierover in gesprek met Boris Dittrich. We zijn enorm trots dat Boris zich bereid heeft verklaard hieraan mee te werken. Het idee is nu dat daar een onderwerp in een spotlight komt, waar de politiek stappen op kan of misschien zelfs moet zetten. Met als doel onze gemeenschap verder te helpen in de emancipatie.”

Gaat PRIDE66 ook connecties leggen met de politiek?

Eric: “Absoluut! We zijn een overleg tussen de diversiteit/emancipatie-portefeuillehouders van de grote steden in Nederland aan het opzetten. Met dit overleg hopen wij van hun te horen wat wij voor hen kunnen betekenen en welke onderwerpen er spelen. Zo willen we een betere communicatie tussen hen onderling faciliteren. Dit geweldige idee komt van Jan-Bert Vroege, raadslid in Amsterdam, die al vanaf het begin van GAY66, nu dus PRIDE66, heeft gesteund. Dit idee hebben we met enthousiasme omarmt.”

Is er iets waar anderen PRIDE66 mee kunnen helpen?

Eric: “Jazeker! Om niet in de valkuil van vijf jaar geleden te vallen, beginnen we voornamelijk in Amsterdam met actief zijn. Maar dat betekent niet dat het daar stopt! Het oude netwerk van ambassadeurs bestaat helaas niet meer. Het is erg leuk om te zien dat het met die oud-ambassadeurs erg goed gaat! Om er een paar te noemen: Nadia Arsieni is nu raadslid in Rotterdam. Roel Masselink is voorzitter van de afdeling in Utrecht, en Robert van Asten is in Den Haag net geïnstalleerd als wethouder.

Wat we graag zouden zien is dat PRIDE66 in verschillende steden in het land weer actief wordt. Bij de relaunch was al vertegenwoordiging uit Utrecht en Hilversum aanwezig. Daar waren we enorm blij mee. Als er mensen in het land zijn die willen helpen, horen we dat heel graag! We gaan met liefde het land in, als we daar lokaal support kunnen krijgen. Bijvoorbeeld om een evenement of een borrel te houden en zo de lokale gemeenschap te bereiken.”