“Ik geloof er wel in”

(onderstaande artikel verscheen eerder in de Gelderse Post Oude IJsselstreek van 19 januari 2021)

Nederland heeft een nieuw kabinet, en twee namen die direct opvallen zijn Robbert Dijkgraaf en Ernst Kuipers. Wie even verder zoekt vindt ook Conny Helder en Gunay Uslu.

Vier mensen die minister of staatssecretaris worden zonder dat daar een politieke loopbaan aan voorafging. Mensen die over een schat aan bestuurlijke en inhoudelijke ervaring beschikken op het terrein waarvoor ze verantwoordelijk worden. 

Het is natuurlijk te vroeg om nu al een oordeel over deze bewindslieden te vellen. Maar ik geloof er wel in. Bestuurders die door ervaring in de praktijk goed beslagen ten ijs komen, juist daar waar lastige dossiers liggen. Ik ben er trots op dat mijn partij hierin het goede voorbeeld geeft.

Expert als wethouder

Volgens mij werkt dat in de lokale politiek ook zo. De woningnood en de energietransitie zijn voorbeelden van dossiers waar we wel wat expertise in het bestuur kunnen gebruiken. Zouden we hier in Oude IJsselstreek niet een voorbeeld aan kunnen nemen, en ook af en toe – als de nood hoog is – een expert als wethouder benoemen in plaats van een politicus?