Thijs Mulder

Maak kennis met Thijs
in 66 seconden

Thijs Mulder - Beeld: Evert van de Worp

Fractievoorzitter D66 Olst Wijhe

  • 40 jaar
  • Olst

Van burgerlid tot fractievoorzitter Thijs begon de huidige raadsperiode als burgerlid in de gemeenteraad. Nadat Rimmert Brandsma zich terug trok uit de gemeentelijke politiek werd hij volwaardig raadslid.

Betrokken nerd Thijs is als geboren Olstenaar, via Maastricht tot Utrecht, terug gekomen naar zijn geboortedorp. De keuze hiervoor kwam zoals hij zelf zegt neer op: “Nu kan ik bij mijn familie aanlopen en anders kom je op visite”.
Hij werkt bij de opleiding Bedrijfskunde van Saxion Enschede. Als bevlogen docent weet en doet hij van alles. Maar de kers op de taart is de vernieuwde opleiding per februari: studenten die, als junior collega’s, samen met coaches aan de slag gaan met echte opdrachten uit de praktijk. Geen toetsen om te stampen en daarna te vergeten, maar ontwikkelgesprekken en echte groei.
Wanneer hij niet werkt of vrijwilligerswerk doet, dan laat hij de nerd los. Graag speelt hij bordspellen of games op de computer. En te veel uren gaan zitten in zijn Dungeons & Dragons campagne ‘Dreaming Maastricht’.

Ik voel mij op mijn best als ik samen aan de slag kan met zaken die er echt toe doen. Het raadsbreed werken (als gemeente samen in plaats van coalitie tegen oppositie) maakt dat we echt samen, als verschillende partijen in de raad, aan de slag kunnen met de inhoud. En ja, daar is het waar de zaken er echt toe doen. Daar wil ik in dialoog om door te pakken.
Actie tegen klimaatverandering is geen luxe, het is broodnodig. Ik wil niet dat mijn neefjes en nichtjes hun leven straks moeten opbouwen in een wereld waar het steeds slechter gaat. Daarom moet ook Olst-Wijhe de verantwoordelijk nemen en duurzame energieopwekking aanmoedigen.
In de inhoud zit ook het samen aan de slag gaan. Ik wil opzoek naar onze gezamenlijke belangen en hoe we samen dingen beter kunnen maken. In het land ligt de focus nu te veel op de (zogenaamde) tegenstelling, maar er is meer dat ons bindt.          
Als raadslid wil ik echt samen met degenen waar het om gaat dingen beter maken, ook al zijn we het niet over alles eens. Aan het eind van de dag kunnen we elkaar wel in de ogen kijken.

Ambities

Ambities heb je voor jezelf en voor wat je wil bereiken. Mijn belangrijkste ambitie is dat ik aan het eind van de raadsperiode mijzelf in de spiegel en een ander in de ogen kan kijken. Dat wil zeggen dat ik het echt niet altijd met iedereen eens zal zijn, soms ook radicaal tegenovergesteld. Dat mag en hoort erbij. Maar hierbij wil ik trouw blijven aan mijn eigen idealen en dat een ieder; raadslid, inwoner of belangenbehartiger zich altijd serieus genomen voelt door mij.            
Wat betreft ambities voor wat ik wil bereiken staat voor mij het boerenbedrijf als klimaatbondgenoot voorop. In het landelijk gesprek lijkt het te gaan over boer tegen klimaat, maar het is boer als bondgenoot van het klimaat. Boeren hebben de afgelopen decennia met zwabberend overheidsbeleid en steeds verder dalende prijzen te maken gehad. Er zijn kansen om die afhankelijkheid tegen te gaan: klimaatadaptatie en duurzame energieopwekking. Ik wil gaan voor boerenbedrijven die hun relatie met het land in kunnen zetten voor verschillende inkomstenstromen en zo minder afhankelijk zijn van de grillen van de markt of overheid.

“Ik besluit misschien anders dan dat jij zou willen, maar aan het eind van de dag wil ik je wel in de ogen kunnen kijken.”

Wat betekent D66 voor jou?

Stel je voor je gaat een 100 meter sprint. Sommige partijen zeggen iedereen mag mee doen aan de sprint; dat is eerlijk. Waar je start aan de sprint maakt niet uit. Anderen zeggen het is pas eerlijk als ik je over de finish help. Voor mij is D66 de partij die echt kansen biedt én je eigen verantwoordelijkheid aanspreekt. D66 wil iedereen in staat stellen om de race te winnen. Dit door het speelveld gelijk te maken. Als iemand 20 meter achter de startlijn moet starten wil ik een overheid die hen helpt om vanaf dezelfde plek een kans te grijpen als degenen die al bij start staan. Maar je zal wel zelf de sprint moeten rennen. Dit is voor mij echt sociaal-liberalisme: Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid, maar iedereen moet wel eerlijk in staat worden gesteld om deze te nemen.

Wat is je favoriete boek?

‘De meeste mensen deugen.’ van Rutger Bregman.
Bij het lezen van dit boek dacht ik steeds: ‘Ja! Zo, zie ik het ook.” Een boek dat een optimistisch beeld van de mens schetst, gebaseerd op onderzoek en anekdotes. Een echte aanrader!

Welke podcast / Youtube kanaal raad jij aan?

Crash Course.
Een meesterlijk Youtube kanaal waar over echt tientallen onderwerpen korte “cursussen” staan van filmpjes van pakweg een kwartier.

Wat is je favoriete plek in Olst-Wijhe?

Bij mijn ouders. Dit is echt het midden van ons familieleven. Naast pa en ma zijn er vaak ook wel anderen. Mijn (schoon)broers, (schoon)zussen, neefjes en nichtjes. Favoriet zijn echt wel de dinsdag en vrijdag. Op de laatste is de “afdeling Wijhe” altijd volledig present. Op dinsdag zie ik mijn nichtjes uit Olst en logeert mijn jongste nichtje (2) ook bij opa en oma. Oftewel ik krijg iedereen weer te zien en kan keten met alle kinders.