Economie en arbeidsmarkt
Noord-Holland heeft onder meer door de goede bereikbaarheid, aanwezigheid van havens, luchthaven, veel kennis-, onderwijs en cultuurinstellingen een goed vestigingsklimaat. Sectoren als life science & health, cultuur, energy en agri & food zijn sterk vertegenwoordigd in onze Provincie. Daarnaast hebben we veel innovatieve MKB’ers. Ondernemers zijn belangrijk voor de economie en werkgelegenheid, maar vervullen ook een sleutelrol bij maatschappelijke veranderingen als de energietransitie, de woningbouwopgave, de verandering van het voedselsysteem en de omslag naar een circulaire economie. Duurzaam ondernemerschap moeten we daarom koesteren en stimuleren. In een economie die vervuilt investeert de Provincie niet!
Door de huidige manier waarop wij goederen en voedsel produceren, consumeren en vervolgens vaak weer vernietigen raken grondstoffen op en belasten wij het milieu en klimaat. Dit is niet langer houdbaar. D66 streeft naar een circulaire economie; een economie waarin geen grondstoffen worden verspild. Het afval van een ondernemer kan de grondstof van een ander zijn. Ons doel is dat de hele Noord-Hollandse economie in 2050 circulair is. Een circulaire economie is goed voor het klimaat, de natuur, biodiversiteit en de leefomgeving, maar ook voor de ondernemers en aandeelhouders. Het is niet alleen noodzaak, maar biedt ook kansen. D66 zorgt ervoor dat Noord-Hollandse ondernemers deze kansen kunnen grijpen.
Naast het bieden van een lange termijnvisie is de Provincie een kennismakelaar en verbinder. Samenwerking tussen bedrijven wordt tot stand gebracht en de Provincie deelt haar kennis met gemeenten, bewoners en bedrijven, zodat deze verleid worden circulaire keuzes te maken. De Provincie levert ook een financiële bijdrage door middel van de duurzaamheidsfondsen. Door de inzet van Europese middelen kan een zelfversterkend effect ontstaan. D66 wil dat de Provincie gemeenten faciliteert in hun ambitie om hun activiteiten circulair te maken.