Willem Arondéuslezing met Natascha van Weezel

Provinciale Staten van Noord-Holland nodigen u uit voor de Willem Arondéuslezing 2024. Dit jaar spreekt Natascha van Weezel de lezing uit. 

Vrijheid is het thema van de jaarlijkse Arondéuslezing

Sinds 2005 vragen Provinciale Staten van Noord-Holland jaarlijks iemand uit de wereld van kunst, journalistiek of religie om de Willem Arondéuslezing uit te spreken als eerbetoon aan Arondéus. Het thema van de lezingen is ‘vrijheid’ of ‘de vrijheid om te kunnen zijn wie je bent’. Eerder werd de lezing uitgesproken door onder meer Ewoud Kieft, Mounir Samuel, Jacobine Geel en Boris van der Ham. De sprekers bepalen zelf de invulling van de lezing. De Arondéuslezing vindt traditioneel rond Bevrijdingsdag plaats. 

Programma 
19:15 uur – Inloop, met koffie en thee 
20:00 uur  
– Welkom door commissaris van de Koning Arthur van Dijk 
– Aankondiging spreker door Emre Kanik, voorzitter van de Statenwerkgroep Willem Arondéuslezing
– Natascha van Weezel spreekt de lezing uit 
21:00 uur – Napraten, met een hapje en een drankje 
Gebarentolk aanwezig 

Natascha van Weezel

Dit jaar spreekt Natascha van Weezel op 15 mei de 19e Willem Arondéuslezing uit. Natascha gaat voorop in het gesprek over vrijheid. In haar columns en documentaires verwoordt en verbeeldt ze de grote en de kleine gevoelens die horen bij de oorlog tussen Israël en Gaza. Natascha heeft één doel: we mogen ons niet uit elkaar laten drijven. Daarom gaat ze gesprekken aan, georganiseerd en via de media, om nieuwe bruggen te bouwen in een tijd waarin we steeds meer van elkaar vervreemd raken. 

Natascha van Weezel (1986) is schrijfster, filmmaker en columnist bij Het Parool. In 2012 studeerde ze af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Kort hierna debuteerde ze met de documentaire ‘Elke dag 4 mei’, over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden. Over datzelfde onderwerp schreef ze het boek ‘De derde generatie’. Naast de Tweede Wereldoorlog speelt het Israël-Palestina conflict een belangrijke rol in haar werk. Zo presenteerde ze de 4-delige documentaireserie ‘Natascha’s beloofde land’, waarin ze in gesprek gaat met jongeren in Israël en de Palestijnse gebieden. Onlangs maakte ze samen met Sinan Can de documentaire ‘Brug over de breuklijn’, waarin ze de spanningen in Nederland onderzoekt als gevolg van de huidige oorlog tussen Israël en Gaza. Momenteel werkt ze aan een essay over nuance in tijden van oorlog. 

Beeld: ConnyvS