Marcel Steeman

Marcel Steeman - Beeld: KanikFotografie

Terugblik bij het afscheid van Provinciale Staten van Noord-Holland in maart 2023

Hoe lang ben je lid geweest van de fractie van D66 Noord-Holland en wat was je functie?

Bij de statenverkiezingen in 2019 ben ik gekozen tot Statenlid. Ik was woordvoerder in de commissie Mobiliteit en Bereikbaarheid en mocht de commissie Ruimte Wonen en Klimaat voorzitten. Vanaf mei 2020 was ik ook vice-fractievoorzitter.

Hoe kijk je terug op de tijd als Statenlid voor de partij?

De afgelopen periode werd gekleurd door corona, stikstof en de oorlog in Oekraïne. Een heel bijzondere tijd om mee te mogen maken en vanuit D66 over mee te mogen praten. Voor mezelf kan ik zeggen dat het Statenlidmaatschap enorm leerzaam is geweest. Het geeft een (nog) bredere blik op het regionale bestuur. Ik heb enorm veel geleerd over mijn eigen portefeuille en een mobiliteits-netwerk opgebouwd, wat ik heel waardevol vind. En uiteraard heel erg fijn samengewerkt in de fractie. Volgens mij gaan we elkaar nog vaak tegenkomen.

Is er een gebeurtenis, overwinning of moment binnen jouw tijd bij D66 Noord-Holland waarvan je denkt, dit was echt een hoogtepunt?

Inhoudelijk ben ik het meest trots op een aangenomen motie over mensen met een mobiliteitsbeperking, die heel ruim aangenomen werd bij het beleid over actieve mobiliteit. Een onderwerp dat nog wel eens vergeten wordt of als vanzelfsprekend wordt gezien, maar dat absoluut niet is. Als het aankomt op mijn commissie-voorzitterschap ben ik er trots op hoe we – en dan bedoel ik Statengriffie, ambtenaren en ikzelf – de omslag hebben kunnen maken naar digitaal en hybride vergaderen. Hoogtepunt daarbij was de vergadering waarin ingesproken kon worden over windmolens, en we meer dan 100 insprekers aan het woord hebben kunnen laten. Slopende avond, maar het was wél gelukt met respect voor alle insprekers.

Wat wil je meegeven aan de nieuwbenoemde Statenleden?

Ik zou ze willen meegeven dat ze altijd mogelijkheden moeten opzoeken om samen te werken. Soms moet je een politieke voelspriet hebben om onderwerpen uit te breiden, je eigen input erin te brengen of iets persoonlijks toe te voegen, maar de echte politieke voelsprieten heb je nodig om te zorgen dat je voorstellen uiteindelijk worden aangenomen door een meerderheid. De leukste samenwerkingen waren de samenwerkingen die ik niet verwacht had.

Welke plannen/doelen hoop je dat de partij met name nog zal bereiken?

Ik hoop, natuurlijk, dat mijn fiets- en snelheids-verhaal in de commissie Mobiliteit en Bereikbaarheid met net zoveel vuur wordt voortgezet als ik er zelf in heb gestoken. Dat dossier was nog lang niet af dus er is nog veel moois te halen. Uiteraard hoop ik dat ons verkiezingsverhaal ook daadwerkelijk verder gebracht kan worden. Een oplossing uit de stikstofcrisis die vooruitgang biedt aan het landelijk gebied, aan woningzoekenden en die ervoor zorgt dat we met oog voor duurzaamheid en klimaat onze provincie verder kunnen ontwikkelen.

Afscheidsspeech Klik hier voor een filmpje van Marcels afscheidsspeech op 29 maart 2023 in de afscheidsvergadering van Provinciale Staten.