IJsselmeer, Markermeer, Waddenzee en Eem- & Gooimeer
Het IJsselmeer- en Markermeergebied is een uniek gebied in Europa, omdat het als foerageer- en verblijfsgebied voor trekvogels richting Scandinavië of Afrika dient. Daarnaast is het gebied van groot belang voor recreatie, drinkwatervoorziening, de energiesector (koelwater, windmolens), de scheepvaart en de industrie (spoelwater). De gebiedsagenda IJsselmeergebied heeft positieve gewerkt voor de aanpak van de uitdagingen in dit grote gebied.
De Waddenzee als werelderfgoed is bijzonder én kwetsbaar. De provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland hebben eerder al in “Wadden van Allure!” en in het Investeringskader Waddengebied 2016-2026 de ambities en opgaven op het gebied van economie en ecologie verwoord. Hoewel het Waddenfonds ten einde komt, wil D66 dat de doelen van het Waddenfonds blijven gehandhaafd. De Waddenzee toont aan dat ecocide (de grootschalige beschadiging, de vernietiging of het verlies van ecosystemen – ernstige schade aan de natuur die wijdverspreid of langdurig is) ook in Noord-Holland een onderwerp is. D66 Noord-Holland ziet daarom in de Waddenzee bij uitstek een gebied waar ‘rechten voor de natuur’ kunnen worden gerealiseerd. De Provincie gaat hier samen met Groningen en Friesland nationaal en internationaal voor pleiten.
Uiteenlopende vogelsoorten komen naar het Eemmeer en het Gooimeer om te broeden of te foerageren. Voldoende rust is van cruciaal belang om het gebied voor vogels aantrekkelijk te houden. Dit botst met de behoefte aan recreatie in deze regio. D66
wil dat de maatregelen voor natuurherstel prioriteit krijgen en er alternatieven komen voor verstorende recreatie. Bijvoorbeeld door wel ruimte te geven aan zwemmen, roeien en zeilen, maar gemotoriseerde watersport op een aantal plekken te beperken.