Varkensstal Stekeldijk, Geersdijk

D66 Noord-Beveland heeft vragen gesteld aan de wethouder over de aangevraagde omgevingsvergunning Stekeldijk 25b Geersdijk. 

Het gaat om de vestiging van een stal met ongeveer 6000 varkens. D66 heeft al eerder vragen gesteld over dit plan, gebaseerd op een vergunning die ruim twintig jaar geleden is afgegeven en nu nieuw leven wordt ingeblazen.  Het enige pluspunt van een dergelijke stal is dat de mest van de varkens aftrek kan vinden bij boeren op Noord-Beveland, die daardoor geen mest meer van elders hoeven in te kopen.

D66 wil deze stal niet omdat dit leidt tot een ongewenste toename van veel en zwaar vrachtverkeer over het eiland vanwege dier- en voedertransporten, de uitstoot van fijnstof en broeikasgassen, de gevaren voor de volksgezondheid vanwege een groot aantal varkens op een beperkt aantal vierkante meters en vanwege dierenwelzijn.
Zeeland en m.n. Noord-Beveland dreigt daarmee het afvoerputje te worden voor varkensboeren uit Noord-Brabant en Noord-Limburg die in Geersdijk nog ruimte zien die ze in deze laatstgenoemde provincies niet meer krijgen.

Nu de minister van LNV maatregelen heeft afgekondigd voor een “warme” sanering door uitkoop van varkenshouders, stellen wij dan ook voor dit al vóór de vestiging aan te bieden en de grond te bestemmen voor akkerbouw, of nog beter, natuur, bijvoorbeeld een bos. Het bestemmingsplan kan daartoe spoedig worden gewijzigd.