Reactie op gemeentebegroting

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 1 november gaven de raadsleden namens hun partij een reactie op de gemeentebegroting 2019. D66 vestigde de aandacht op 7 speerpunten voor Noord-Beveland.

Voorzitter, als hekkensluiter van de begrotingsverhalen wil nieuwkomer D66 enkele accenten leggen:

  • D66 is vóór versterking van de economie, zonder de kernwaarden milieu en landschap aan te tasten. Landbouw uiteraard, aquacultuur. De zeewierboerderij is een prachtig initiatief. Recreatie natuurlijk, maar niet nog méér huisjes! Goede inpassing van ‘kamperen bij de boer’, om te voorkomen dat boerderijen op het oog verdrinken in de campers en caravans. Ruimte voor wellness en zorg, pak de vergrijzing als kans, met ouderen als relatief welgestelde doelgroep.
  • Minder bestrijdingsmiddelen, daar zijn wij vóór. Liever nog de biologische en de natuurlijke landbouw stimuleren. De frisse lucht aan zee wordt geroemd om haar kwaliteit. Laten we dat zo houden en sta dan ook geen intensieve veeteelt toe.
  • We hebben dringend een ‘Oevervisie’ nodig, in aanvulling op de Zeeuwse Kustvisie! Die Kustvisie heeft een waterbedeffect en leidt tot verrommeling van de oevers, zoals de plannen van De Paardekreek. Onze oevers rondom niet verder bebouwen!
  • D66 geeft prioriteit aan isoleren en wil evenals het college natuurlijke momenten zoals bouw, sloop en renovatie benutten voor het overschakelen van gas op duurzame energie. Dus gas blijft nog lang een belangrijke energiebron. Wij zijn vóór zonnepanelen en tégen windmolens op land. Bij het isoleren van oude woningen kan de gemeente een steun in de rug bieden bij zaken zoals dubbel glas.
  • De vaccinatiegraad tegen mazelen is op ons eiland gedaald tot onder de 82% en daarmee lopen alle kwetsbare en de hele jonge kinderen een groot risico. Dit is daardoor geen individuele verantwoordelijkheid meer, maar een zaak voor de overheid. D66 vraagt het College om i.s.m. GGD-Zeeland actie te ondernemen.
  • Goede ambulancezorg is van groot belang. Dat gaat in de zomermaanden alleen lukken als een ambulance op ons eiland is gestationeerd.
  • D66 steunt van harte het uitgangspunt dat de gemeente zelfstandig blijft, in goede samenwerking met andere gemeenten. Kernvragen op ons eiland, zoals de vitaliteit van de dorpskernen, het aantrekken van bewoners en vergroening van de bedrijvigheid worden door herindeling niet opgelost.

Tot slot voorzitter, de complimenten van D66 voor de helderheid waarmee de programmabegroting is opgesteld. Waar een kleine gemeente groot in kan zijn!

Dankuwel voorzitter.