Omgevingsvisie
Door de nieuwe Omgevingswet ontwikkelt de gemeente Moerdijk één omgevingsvisie die de gewenste ontwikkeling van buitengebied, bedrijventerreinen en het bebouwde gebied beschrijft. Een omgevingsvisie geeft antwoord op vragen zoals: “waar komt industrie, waar landbouw of b.v. windmolens of zonneparken”, “welke functie zien we voor de verschillende kernen” en daarmee samenhangend “hoe groot zien we de verschillende kernen worden”?
Die visie moeten we met de inwoners in de gemeente bespreken voordat de visie in omgevingsplannen uitgewerkt wordt. Op die manier betrekken we de inwoners bij de lange termijn ontwikkelingen in de gemeente en de kern waarin ze wonen.
D66 vindt dat de bestemmingsplannen kaders met veel ruimte moeten krijgen, zodat het mogelijk blijft om ruimte te bieden aan nieuwe ideeën en innovatie.
In de omgevingsvisie en bestemmingsplannen moet voldoende aandacht zijn voor groen in en buiten de bebouwde kom. Een groene omgeving maakt wonen en verblijven gezonder en maakt mensen ook gelukkiger. Bestaand groen mag versterkt worden en parken zouden een sterke verblijfsfunctie mogen hebben met respect voor het groen. Dit betekent versterken van groen in bestaande delen van de gemeente en inzetten op een groene omgeving in de nog nieuw te bouwen wijken. Binnen dit groen moet voldoende uitdaging liggen voor speel- en sportruimte die uitdaagt tot bewegen en ontwikkelen. Bij het uitwerken van deze vergroeningstaak zien we een belangrijke taak voor de Stads- en Dorpstafels.
Een goed openbaar gebied, dat goed onderhouden is, verhoogt de gezonde woonomgeving.
Daar waar mogelijk worden delen van (nieuwe) wijken autoluw of autovrij. Dat kan natuurlijk alleen met goede parkeervoorzieningen aan de randen van de wijken.