Partijdige kieswijzer: D66 en Hart voor Medemblik
Hart voor Medemblik is een lokale partij. D66 is een landelijke partij, die zijn verkiezingsprogramma heeft aangepast aan de lokale behoeften. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. Iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen. Er zijn dus duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
Duurzaamheid staat bij D66 hoog op de agenda. Er moet actie ondernomen worden om het klimaat te verbeteren en onze wereld leefbaar te houden. ‘Begin bij jezelf’ is een mooi uitgangspunt; als gemeente kunnen wij veel doen op het gebied van duurzaamheid. Zowel bij het opwekken van schone energie als op het gebied van energiebesparing zijn nog veel stappen te zetten. Grotere projecten binnen de gemeente, zoals het aanplanten van bos en investeren in schone energiebronnen zijn noodzakelijk. Maar ook de kleinere acties dicht bij ieders huis, zoals afvalreductie en de mogelijkheid om individueel advies te krijgen
over je eigen huishouden zijn belangrijke stappen richting een duurzame gemeente. De agrarische sector is voor de samenleving van groot belang, wij hebben deze sector nodig. Samenwerking is nodig om in een schone en duurzame agrarische sector te investeren. Kortom; wij zien veel kansen om een groene en
duurzame gemeente te worden!
Hart voor Medemblik wil stoppen met het huidige klimaatakkoord. Omdat zij vinden dat het niet transparant is, en het niet-democratisch tot stand zou zijn gekomen.
De vraag naar woningen is en blijft groot, ook in onze gemeente. Bouwen moet ook in onze eigen vertrouwde buurt of dorp plaatsvinden. Met alleen meer nieuwbouw gaan we het niet redden. De uitdaging is niet om alleen kleiner te wonen, meer bouwen van hetzelfde of hoger te stapelen. Het vraagt om een benadering met creativiteit, durf en daadkracht, niet alleen in de bouw maar ook in het proces (regelgeving) daar naartoe. Voorbeeld van regelgeving is het invoeren van de zelfbewoningsplicht.
Hart voor Medemblik wil ook net als D66 meer bouwen. En daarnaast pleiten ook zij voor een zelfbewoningsplicht. Het verschil zit hem in het aantal jaren van de zelfbewoning. Waar zij tenminste 3 jaar zeggen, zeggen wij dat moet meer! Ten minste 4 jaar.
De organisatie en uitvoering van het sociale domein is een enorm grote uitdaging voor de gemeenten in Nederland. Zorg en ondersteuning voor volwassenen moet voor een groot deel vanuit de WMO bekostigd worden en ook de uitvoering van alle jeugdzorg ligt in de handen van de gemeenten.
We zijn van mening dat we als gemeente te weinig doen tegen armoede en laaggeletterdheid en willen hier verandering in. Preventief onderhoud, in plaats van correctief. De inzet van vrijwilligers als ondersteuning bij geldproblemen is een mooi voorbeeld van wat al is ingezet. Dit moeten we behouden en waar nodig uitbreiden. Daarnaast kunnen er projecten gericht op taalvaardigheid vergroten en budgetteren opgezet worden. Want met ondersteuning aan de voorkant en gericht op de kern wordt veel leed bespaard, maar worden op de lange termijn ook kosten bespaard.
Hart voor Medemblik heeft ook goede plannen voor het Sociaal Domein. Zij vinden net als D66 dat het een groot pakket aan taken is die vanuit Den Haag naar de gemeenten is gegaan. En wil daar ook zijn beste beentje bij voor zetten. Op het gebied van laaggeletterdheid wijst Hart voor Medemblik op de laaggeletterdheid van specifiek jongeren. D66 wil dat aanpakken voor jong en oud.
Onderwijs is een thema dat binnen D66 een prominente plaats heeft. Op gemeentelijk niveau ligt de nadruk vooral op het faciliteren van onderwijs door passende schoolgebouwen in de kernen te faciliteren en door een schoolomgeving zo gezond en duurzaam mogelijk in te richten.
In de gemeente Medemblik hebben we 23 basisscholen en 1 middelbare school. Er ligt een Integraal Huisvestingsplan (IHP) waarin staat wanneer welke basisschool wordt opgeknapt of vervangen. De huidige coalitie laat diepe sporen achter wat betreft het IHP. Verschillende scholen in de gemeente hadden volgens het IHP al geruime tijd gerenoveerd, dan wel vernieuwd moeten worden. Denk aan het vervangen van oude waterleidingen of aan het realiseren van een gezond ventilatiesysteem. Door begrotingstekorten en misbudgettering komt dit niet van de grond. Wij willen een ambitieuzer IHP. Een IHP dat tegemoetkomt aan de huisvestingsbehoeften die voortkomen uit de vernieuwingen in het onderwijs, aan de noodzaak om duurzamer te leven en aan de afspraken die we als gemeente maken met schoolbesturen.
Hart voor Medemblik wil graag een volwaardige middelbare school in de gemeente. Daar is D66 het uiteraard mee eens! Toch willen wij ons ook inzetten in het gebouw waar dat dan in moet gebeuren. De staat van de onderwijsgebouwen moet meer aandacht krijgen.
Geen inspraak, maar beginspraak! Projecten en beleid moeten volgens D66 worden ontwikkeld in een proces waarin bestuur en bevolking samen optrekken. Dat is iets heel anders dan meepraten over wat al is uitgewerkt. Voorafgaand moet ook duidelijk zijn wat de status van de participatie is, zodat duidelijk is wat de waarde van de inspraak is. Als er namelijk geen sprake is van echte invloed op een plan, dan moet je dat ook niet zo verkopen. Hiermee is een goed begin gemaakt, maar D66 wil meer stappen zetten.
Wij zetten een stip op de horizon: in 2030 zijn we één West-Friese gemeente. Om de identiteit van de kleinere kernen niet te verliezen, is het van belang de positie van dorpsraden te versterken.
Hart voor Medemblik is groot voorstander van inspraak door inwoners. Zij weten immers het beste wat er moet gebeuren in hun dorp, wijk of stad. De afgelopen jaren hebben dorpsraden samen met de inwoners een kernvisie gemaakt. Helaas zijn deze visies onder in de la van de gemeente beland. Zonde van de tijd en respectloos richting de dorpsraden die hierin veel tijd hebben gestopt. Dat vindt D66 ook! Daarom zeggen wij, het begint bij beginspraak.
Iedere inwoner van deze gemeente woont graag in een veilige en opgeruimde omgeving. Verkeersveiligheid, parkeerfaciliteiten, recreatiemogelijkheden; voorbeelden van onderwerpen die invloed hebben op de leefbaarheid. Inwoners en gemeente zijn daar samen verantwoordelijk voor. Een mooi voorbeeld van samenwerking is dat iedere inwoner zijn steentje bijdraagt, bijvoorbeeld door zijn eigen buurt netjes te houden, en de gemeente dat faciliteert door materiaal, kennis en ondersteuning beschikbaar te stellen. In sommige delen van de gemeente is het van belang snel te investeren in parkeermogelijkheden voor zowel inwoners als bezoekers. Denk aan de stad Medemblik als toeristische trekpleister in deze regio. Parkeergelegenheid is daar momenteel een groot knelpunt.
Hart voor Medemblik vindt dat dorpsraden en stadsraden hun zeer belangrijke brugfunctie tussen de inwoners en de gemeentepolitiek beter en zuiverder kunnen vervullen indien de bestuurders daarvan geen politieke functies bekleden.
In Medemblik is cultuur een belangrijk onderdeel van de samenleving. Samenhang en geestelijke gezondheid gaan hand in hand met een actief cultuurbeleid. Koren, muziekverenigingen, toneelverenigingen, schilderen, fotograferen en oude ambachten maar ook en niet in de laatste plaats evenementen zoals festivals en kermissen zijn onlosmakelijk verbonden met Medemblik. D66 is van mening dat via het onderwijs er meer aandacht besteed moet worden aan cultuuruitingen zoals muziekles, lichamelijke opvoeding en handenarbeid. Het moet geen sluitpost op de begroting zijn, maar er moet juist in geïnvesteerd worden
Hart voor Medemblik wil besparen op kunst in de openbare ruimte. Dat is een no go voor D66, wij willen investeren in cultuur.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en Gemeentebelangen
Gemeentebelangen is een lokale partij. D66 is een landelijke partij, die zijn verkiezingsprogramma heeft aangepast aan de lokale behoeften. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. Iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen. Er zijn dus duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
Duurzaamheid staat bij D66 hoog op de agenda. Er moet actie ondernomen worden om het klimaat te verbeteren en onze wereld leefbaar te houden. ‘Begin bij jezelf’ is een mooi uitgangspunt; als gemeente kunnen wij veel doen op het gebied van duurzaamheid. Zowel bij het opwekken van schone energie als op het gebied van energiebesparing zijn nog veel stappen te zetten. Grotere projecten binnen de gemeente, zoals het aanplanten van bos en investeren in schone energiebronnen zijn noodzakelijk. Maar ook de kleinere acties dicht bij ieders huis, zoals afvalreductie en de mogelijkheid om individueel advies te krijgen
over je eigen huishouden zijn belangrijke stappen richting een duurzame gemeente. De agrarische sector is voor de samenleving van groot belang, wij hebben deze sector nodig. Samenwerking is nodig om in een schone en duurzame agrarische sector te investeren. Kortom; wij zien veel kansen om een groene en
duurzame gemeente te worden!
Gemeentebelangen spreekt van behoedzaamheid voor zonnepanelen op agrarische grond, en wil inzetten op isoleren van bestaande woningen. Daarnaast door gedragsverandering energiebesparing creëren. Mooie initiatieven, maar voor D66 niet genoeg. De harde cijfers van de regionale ambitie van 22% energiebesparing in 2030 vraagt om concrete plannen.
De vraag naar woningen is en blijft groot, ook in onze gemeente. Bouwen moet ook in onze eigen vertrouwde buurt of dorp plaatsvinden. Met alleen meer nieuwbouw gaan we het niet redden. De uitdaging is niet om alleen kleiner te wonen, meer bouwen van hetzelfde of hoger te stapelen. Het vraagt om een benadering met creativiteit, durf en daadkracht, niet alleen in de bouw maar ook in het proces (regelgeving) daar naartoe. Voorbeeld van regelgeving is het invoeren van de zelfbewoningsplicht.
Gemeentebelangen ziet in dat de woningnood hoog is, en wil net als D66 gaan bouwen. Helaas benoemen zij de zelfbewoningsplicht niet. Dat doet D66 wel.
De organisatie en uitvoering van het sociale domein is een enorm grote uitdaging voor de gemeenten in Nederland. Zorg en ondersteuning voor volwassenen moet voor een groot deel vanuit de WMO bekostigd worden en ook de uitvoering van alle jeugdzorg ligt in de handen van de gemeenten.
We zijn van mening dat we als gemeente te weinig doen tegen armoede en laaggeletterdheid en willen hier verandering in. Preventief onderhoud, in plaats van correctief. De inzet van vrijwilligers als ondersteuning bij geldproblemen is een mooi voorbeeld van wat al is ingezet. Dit moeten we behouden en waar nodig uitbreiden. Daarnaast kunnen er projecten gericht op taalvaardigheid vergroten en budgetteren opgezet worden. Want met ondersteuning aan de voorkant en gericht op de kern wordt veel leed bespaard, maar worden op de lange termijn ook kosten bespaard.
Waar D66 laaggeletterdheid als belangrijk knelpunt opwerpt, ziet Gemeentebelangen dat alleen als een bemoeilijking voor deelname aan de samenleving. D66 wil graag naast laaggeletterdheid inzetten op het geven van lessen met betrekking tot budgetteren om geldproblemen te voorkomen. Niemand mag in de problemen komen.
Onderwijs is een thema dat binnen D66 een prominente plaats heeft. Op gemeentelijk niveau ligt de nadruk vooral op het faciliteren van onderwijs door passende schoolgebouwen in de kernen te faciliteren en door een schoolomgeving zo gezond en duurzaam mogelijk in te richten.
In de gemeente Medemblik hebben we 23 basisscholen en 1 middelbare school. Er ligt een Integraal Huisvestingsplan (IHP) waarin staat wanneer welke basisschool wordt opgeknapt of vervangen. De huidige coalitie laat diepe sporen achter wat betreft het IHP. Verschillende scholen in de gemeente hadden volgens het IHP al geruime tijd gerenoveerd, dan wel vernieuwd moeten worden. Denk aan het vervangen van oude waterleidingen of aan het realiseren van een gezond ventilatiesysteem. Door begrotingstekorten en misbudgettering komt dit niet van de grond. Wij willen een ambitieuzer IHP. Een IHP dat tegemoetkomt aan de huisvestingsbehoeften die voortkomen uit de vernieuwingen in het onderwijs, aan de noodzaak om duurzamer te leven en aan de afspraken die we als gemeente maken met schoolbesturen.
In vergelijking met Gemeentebelangen hecht D66 meer waarde aan de staat en conditie van de accommodaties en gebouwen waarin onze kindern les krijgen. Gemeentebelangen vind voornamelijk belangrijk dat de scholen behouden blijven. Dat vind D66 natuurlijk ook, maar we stellen daar nog een hardere eis bij. De schoolgebouwen moeten in goede staat zijn.
Geen inspraak, maar beginspraak! Projecten en beleid moeten volgens D66 worden ontwikkeld in een proces waarin bestuur en bevolking samen optrekken. Dat is iets heel anders dan meepraten over wat al is uitgewerkt. Voorafgaand moet ook duidelijk zijn wat de status van de participatie is, zodat duidelijk is wat de waarde van de inspraak is. Als er namelijk geen sprake is van echte invloed op een plan, dan moet je dat ook niet zo verkopen. Hiermee is een goed begin gemaakt, maar D66 wil meer stappen zetten.
Wij zetten een stip op de horizon: in 2030 zijn we één West-Friese gemeente. Om de identiteit van de kleinere kernen niet te verliezen, is het van belang de positie van dorpsraden te versterken.
Op het gebied van inspraak van de inwoner trekken Gemeentebelangen en D66 aardig met elkaar op. Waar Gemeentebelangen graag “The wisdom of the crowd” gebruikt. Gebruikt D66 de slogan: “Geen inspraak, maar beginspraak”. Vanaf het eerste moment moeten inwoners betrokken worden.
Iedere inwoner van deze gemeente woont graag in een veilige en opgeruimde omgeving. Verkeersveiligheid, parkeerfaciliteiten, recreatiemogelijkheden; voorbeelden van onderwerpen die invloed hebben op de leefbaarheid. Inwoners en gemeente zijn daar samen verantwoordelijk voor. Een mooi voorbeeld van samenwerking is dat iedere inwoner zijn steentje bijdraagt, bijvoorbeeld door zijn eigen buurt netjes te houden, en de gemeente dat faciliteert door materiaal, kennis en ondersteuning beschikbaar te stellen. In sommige delen van de gemeente is het van belang snel te investeren in parkeermogelijkheden voor zowel inwoners als bezoekers. Denk aan de stad Medemblik als toeristische trekpleister in deze regio. Parkeergelegenheid is daar momenteel een groot knelpunt.
Gemeentebelangen wil net als D66 het parkeerprobleem gaan oplossen. En alle plannen die reeds besloten zijn met betrekking tot parkeren ten uitvoer gaan brengen. Goed plan!
In Medemblik is cultuur een belangrijk onderdeel van de samenleving. Samenhang en geestelijke gezondheid gaan hand in hand met een actief cultuurbeleid. Koren, muziekverenigingen, toneelverenigingen, schilderen, fotograferen en oude ambachten maar ook en niet in de laatste plaats evenementen zoals festivals en kermissen zijn onlosmakelijk verbonden met Medemblik. D66 is van mening dat via het onderwijs er meer aandacht besteed moet worden aan cultuuruitingen zoals muziekles, lichamelijke opvoeding en handenarbeid. Het moet geen sluitpost op de begroting zijn, maar er moet juist in geïnvesteerd worden
Gemeentebelangen vindt cultuur belangrijk voor iedere inwoner, maar geeft niet aan daar in te willen investeren. D66 doet dat wel! Cultuur is voor iedereen belangrijk, en dat kost geld. Goed besteedt geld.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en GroenLinks
Net als D66 is GroenLinks een groene partij. Nadat D66-oprichter Hans van Mierlo het klimaatprobleem in Nederland als eerste agendeerde, hebben we dit thema samen vasthoudend op de kaart gezet. Toch zijn er ook verschillen, die lees je in de partijdige kieswijzer.
De verschillen
Duurzaamheid staat bij D66 hoog op de agenda. Er moet actie ondernomen worden om het klimaat te verbeteren en onze wereld leefbaar te houden. ‘Begin bij jezelf’ is een mooi uitgangspunt; als gemeente kunnen wij veel doen op het gebied van duurzaamheid. Zowel bij het opwekken van schone energie als op het gebied van energiebesparing zijn nog veel stappen te zetten. Grotere projecten binnen de gemeente, zoals het aanplanten van bos en investeren in schone energiebronnen zijn noodzakelijk. Maar ook de kleinere acties dicht bij ieders huis, zoals afvalreductie en de mogelijkheid om individueel advies te krijgen
over je eigen huishouden zijn belangrijke stappen richting een duurzame gemeente. De agrarische sector is voor de samenleving van groot belang, wij hebben deze sector nodig. Samenwerking is nodig om in een schone en duurzame agrarische sector te investeren. Kortom; wij zien veel kansen om een groene en
duurzame gemeente te worden!
Voor duurzaamheid en klimaat moet je zijn bij de twee partijen die hierin voorop lopen op de rest. Dat zijn D66 en GroenLinks. Een trouwe partner in klimaatplannen. Het grote verschil is daarom wellicht een aparte. Duurzaamheid staat bij D66 als eerste hoofdstuk beschreven. En bij GroenLinks PAS als 3e hoofdstuk. Zijn wij dan toch de echte “klimaatdrammers”?
De vraag naar woningen is en blijft groot, ook in onze gemeente. Bouwen moet ook in onze eigen vertrouwde buurt of dorp plaatsvinden. Met alleen meer nieuwbouw gaan we het niet redden. De uitdaging is niet om alleen kleiner te wonen, meer bouwen van hetzelfde of hoger te stapelen. Het vraagt om een benadering met creativiteit, durf en daadkracht, niet alleen in de bouw maar ook in het proces (regelgeving) daar naartoe. Voorbeeld van regelgeving is het invoeren van de zelfbewoningsplicht.
GroenLinks heeft veel en goede plannen als het gaat om woningbouw. Net als D66. Toch missen we nog de zelfbewoningsplicht. Dat vinden wij een belangrijk middel om de woninggekte tegen te gaan.
De organisatie en uitvoering van het sociale domein is een enorm grote uitdaging voor de gemeenten in Nederland. Zorg en ondersteuning voor volwassenen moet voor een groot deel vanuit de WMO bekostigd worden en ook de uitvoering van alle jeugdzorg ligt in de handen van de gemeenten.
We zijn van mening dat we als gemeente te weinig doen tegen armoede en laaggeletterdheid en willen hier verandering in. Preventief onderhoud, in plaats van correctief. De inzet van vrijwilligers als ondersteuning bij geldproblemen is een mooi voorbeeld van wat al is ingezet. Dit moeten we behouden en waar nodig uitbreiden. Daarnaast kunnen er projecten gericht op taalvaardigheid vergroten en budgetteren opgezet worden. Want met ondersteuning aan de voorkant en gericht op de kern wordt veel leed bespaard, maar worden op de lange termijn ook kosten bespaard.
Voor GroenLinks is het Sociaal Domein van groot belang. Net als D66 maken zij zich druk over de laaggeletterdheid van onze inwoners. We kunnen elkaar vinden op deze punten, maar zullen in kleine details en ideeën wellicht van mening verschillen.
Onderwijs is een thema dat binnen D66 een prominente plaats heeft. Op gemeentelijk niveau ligt de nadruk vooral op het faciliteren van onderwijs door passende schoolgebouwen in de kernen te faciliteren en door een schoolomgeving zo gezond en duurzaam mogelijk in te richten.
In de gemeente Medemblik hebben we 23 basisscholen en 1 middelbare school. Er ligt een Integraal Huisvestingsplan (IHP) waarin staat wanneer welke basisschool wordt opgeknapt of vervangen. De huidige coalitie laat diepe sporen achter wat betreft het IHP. Verschillende scholen in de gemeente hadden volgens het IHP al geruime tijd gerenoveerd, dan wel vernieuwd moeten worden. Denk aan het vervangen van oude waterleidingen of aan het realiseren van een gezond ventilatiesysteem. Door begrotingstekorten en misbudgettering komt dit niet van de grond. Wij willen een ambitieuzer IHP. Een IHP dat tegemoetkomt aan de huisvestingsbehoeften die voortkomen uit de vernieuwingen in het onderwijs, aan de noodzaak om duurzamer te leven en aan de afspraken die we als gemeente maken met schoolbesturen.
GroenLinks wil graag De Dijk uitbreiden naar een volwaardige middelbare school, waar leerlingen desgewenst een HAVO- of VWO-diploma kunnen behalen. Daar zijn wij het mee eens. Waar GroenLinks niet over spreekt is de staat van onze onderwijslocaties. Daar maken wij ons hard voor.
Geen inspraak, maar beginspraak! Projecten en beleid moeten volgens D66 worden ontwikkeld in een proces waarin bestuur en bevolking samen optrekken. Dat is iets heel anders dan meepraten over wat al is uitgewerkt. Voorafgaand moet ook duidelijk zijn wat de status van de participatie is, zodat duidelijk is wat de waarde van de inspraak is. Als er namelijk geen sprake is van echte invloed op een plan, dan moet je dat ook niet zo verkopen. Hiermee is een goed begin gemaakt, maar D66 wil meer stappen zetten.
Wij zetten een stip op de horizon: in 2030 zijn we één West-Friese gemeente. Om de identiteit van de kleinere kernen niet te verliezen, is het van belang de positie van dorpsraden te versterken.
GroenLinks wil graag samenwerken met andere buurgemeenten, maar is tegen een daadwerkelijke fusie. Zij willen niet die stip op de horizon zetten, D66 doet dat wel! Een grote gemeente helpt met grote vraagstukken. Zoals gezegd, in 2030 zijn we één grote gemeente.
Iedere inwoner van deze gemeente woont graag in een veilige en opgeruimde omgeving. Verkeersveiligheid, parkeerfaciliteiten, recreatiemogelijkheden; voorbeelden van onderwerpen die invloed hebben op de leefbaarheid. Inwoners en gemeente zijn daar samen verantwoordelijk voor. Een mooi voorbeeld van samenwerking is dat iedere inwoner zijn steentje bijdraagt, bijvoorbeeld door zijn eigen buurt netjes te houden, en de gemeente dat faciliteert door materiaal, kennis en ondersteuning beschikbaar te stellen. In sommige delen van de gemeente is het van belang snel te investeren in parkeermogelijkheden voor zowel inwoners als bezoekers. Denk aan de stad Medemblik als toeristische trekpleister in deze regio. Parkeergelegenheid is daar momenteel een groot knelpunt.
GroenLinks heeft in het partijprogramma verschillende punten staan met betrekking tot de leefbaarheid van de gemeente. D66 is specifieker in bijvoorbeeld het oplossen van het parkeerprobleem in Medemblik.
In Medemblik is cultuur een belangrijk onderdeel van de samenleving. Samenhang en geestelijke gezondheid gaan hand in hand met een actief cultuurbeleid. Koren, muziekverenigingen, toneelverenigingen, schilderen, fotograferen en oude ambachten maar ook en niet in de laatste plaats evenementen zoals festivals en kermissen zijn onlosmakelijk verbonden met Medemblik. D66 is van mening dat via het onderwijs er meer aandacht besteed moet worden aan cultuuruitingen zoals muziekles, lichamelijke opvoeding en handenarbeid. Het moet geen sluitpost op de begroting zijn, maar er moet juist in geïnvesteerd worden
Ook GroenLinks vind het net als D66 zeer belangrijk om aandacht te geven aan cultuur. Zij vinden dat oude subsidies weer in ere moeten worden hersteld. Klinkt goed, maar dat kan beter. We moeten de oude subsidies verbeteren, en niet alleen subsidies uitreiken maar investeren.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en MORGEN!
Net als D66 is MORGEN! een sociale partij. We willen allebei gelijke kansen creëren. Dat begint voor ons bij goed onderwijs en een betaalbare woning voor iedereen. We kunnen hier samen optrekken, maar er zijn ook verschillen. Je leest het in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
Duurzaamheid staat bij D66 hoog op de agenda. Er moet actie ondernomen worden om het klimaat te verbeteren en onze wereld leefbaar te houden. ‘Begin bij jezelf’ is een mooi uitgangspunt; als gemeente kunnen wij veel doen op het gebied van duurzaamheid. Zowel bij het opwekken van schone energie als op het gebied van energiebesparing zijn nog veel stappen te zetten. Grotere projecten binnen de gemeente, zoals het aanplanten van bos en investeren in schone energiebronnen zijn noodzakelijk. Maar ook de kleinere acties dicht bij ieders huis, zoals afvalreductie en de mogelijkheid om individueel advies te krijgen
over je eigen huishouden zijn belangrijke stappen richting een duurzame gemeente. De agrarische sector is voor de samenleving van groot belang, wij hebben deze sector nodig. Samenwerking is nodig om in een schone en duurzame agrarische sector te investeren. Kortom; wij zien veel kansen om een groene en
duurzame gemeente te worden!
Volgens MORGEN! Is het belangrijk dat de sterkste schouders de sterkste lasten moeten dragen. Een stelling waar D66 het niet per definitie mee oneens is. De klimaatdoelen vinden zowel MORGEN! Als D66 belangrijk.
De vraag naar woningen is en blijft groot, ook in onze gemeente. Bouwen moet ook in onze eigen vertrouwde buurt of dorp plaatsvinden. Met alleen meer nieuwbouw gaan we het niet redden. De uitdaging is niet om alleen kleiner te wonen, meer bouwen van hetzelfde of hoger te stapelen. Het vraagt om een benadering met creativiteit, durf en daadkracht, niet alleen in de bouw maar ook in het proces (regelgeving) daar naartoe. Voorbeeld van regelgeving is het invoeren van de zelfbewoningsplicht.
Voor wonen en bouwen is het voor MORGEN! Van belang dat het gaat om drie woorden: Bouwen, bouwen, bouwen. Dat klinkt ons als muziek in de oren. De zelfbewoningsplicht van minimaal 3 jaar ziet D66 graag uitgebreider naar minimaal 4 jaar.
De organisatie en uitvoering van het sociale domein is een enorm grote uitdaging voor de gemeenten in Nederland. Zorg en ondersteuning voor volwassenen moet voor een groot deel vanuit de WMO bekostigd worden en ook de uitvoering van alle jeugdzorg ligt in de handen van de gemeenten.
We zijn van mening dat we als gemeente te weinig doen tegen armoede en laaggeletterdheid en willen hier verandering in. Preventief onderhoud, in plaats van correctief. De inzet van vrijwilligers als ondersteuning bij geldproblemen is een mooi voorbeeld van wat al is ingezet. Dit moeten we behouden en waar nodig uitbreiden. Daarnaast kunnen er projecten gericht op taalvaardigheid vergroten en budgetteren opgezet worden. Want met ondersteuning aan de voorkant en gericht op de kern wordt veel leed bespaard, maar worden op de lange termijn ook kosten bespaard.
Voor het Sociaal Domein zijn de plannen van MORGEN! En die van D66 alle twee gericht op behoeften en wensen van de mensen. MORGEN! Komt met verschillende voorbeelden van initiatieven die het Sociaal Domein moeten verreiken.
Onderwijs is een thema dat binnen D66 een prominente plaats heeft. Op gemeentelijk niveau ligt de nadruk vooral op het faciliteren van onderwijs door passende schoolgebouwen in de kernen te faciliteren en door een schoolomgeving zo gezond en duurzaam mogelijk in te richten.
In de gemeente Medemblik hebben we 23 basisscholen en 1 middelbare school. Er ligt een Integraal Huisvestingsplan (IHP) waarin staat wanneer welke basisschool wordt opgeknapt of vervangen. De huidige coalitie laat diepe sporen achter wat betreft het IHP. Verschillende scholen in de gemeente hadden volgens het IHP al geruime tijd gerenoveerd, dan wel vernieuwd moeten worden. Denk aan het vervangen van oude waterleidingen of aan het realiseren van een gezond ventilatiesysteem. Door begrotingstekorten en misbudgettering komt dit niet van de grond. Wij willen een ambitieuzer IHP. Een IHP dat tegemoetkomt aan de huisvestingsbehoeften die voortkomen uit de vernieuwingen in het onderwijs, aan de noodzaak om duurzamer te leven en aan de afspraken die we als gemeente maken met schoolbesturen.
MORGEN! Komt in haar partijprogramma niet aan het woord over de staat van onze schoolgebouwen. Jammer! Want dat is voor D66 een gemiste kans.
Geen inspraak, maar beginspraak! Projecten en beleid moeten volgens D66 worden ontwikkeld in een proces waarin bestuur en bevolking samen optrekken. Dat is iets heel anders dan meepraten over wat al is uitgewerkt. Voorafgaand moet ook duidelijk zijn wat de status van de participatie is, zodat duidelijk is wat de waarde van de inspraak is. Als er namelijk geen sprake is van echte invloed op een plan, dan moet je dat ook niet zo verkopen. Hiermee is een goed begin gemaakt, maar D66 wil meer stappen zetten.
Wij zetten een stip op de horizon: in 2030 zijn we één West-Friese gemeente. Om de identiteit van de kleinere kernen niet te verliezen, is het van belang de positie van dorpsraden te versterken.
De inbreng van de inwoners is voor MORGEN! Belangrijk, en zij willen starten met een inwonerspanel. Dat is voor D66 nog niet voldoende. Wij willen starten bij de burger. Geen inspraak, maar beginspraak luidt het credo.
Iedere inwoner van deze gemeente woont graag in een veilige en opgeruimde omgeving. Verkeersveiligheid, parkeerfaciliteiten, recreatiemogelijkheden; voorbeelden van onderwerpen die invloed hebben op de leefbaarheid. Inwoners en gemeente zijn daar samen verantwoordelijk voor. Een mooi voorbeeld van samenwerking is dat iedere inwoner zijn steentje bijdraagt, bijvoorbeeld door zijn eigen buurt netjes te houden, en de gemeente dat faciliteert door materiaal, kennis en ondersteuning beschikbaar te stellen. In sommige delen van de gemeente is het van belang snel te investeren in parkeermogelijkheden voor zowel inwoners als bezoekers. Denk aan de stad Medemblik als toeristische trekpleister in deze regio. Parkeergelegenheid is daar momenteel een groot knelpunt.
MORGEN! wil zorgen voor een autoluwe binnenstad van Medemblik. Gelukkig wel met goede parkeergelegenheid. Wat D66 daarin ook nog belangrijk vindt is dat de Nieuwstraat een groene straat moet worden met ruimte voor voetgangers en terrassen.
In Medemblik is cultuur een belangrijk onderdeel van de samenleving. Samenhang en geestelijke gezondheid gaan hand in hand met een actief cultuurbeleid. Koren, muziekverenigingen, toneelverenigingen, schilderen, fotograferen en oude ambachten maar ook en niet in de laatste plaats evenementen zoals festivals en kermissen zijn onlosmakelijk verbonden met Medemblik. D66 is van mening dat via het onderwijs er meer aandacht besteed moet worden aan cultuuruitingen zoals muziekles, lichamelijke opvoeding en handenarbeid. Het moet geen sluitpost op de begroting zijn, maar er moet juist in geïnvesteerd worden
MORGEN! is van mening dat kunst en cultuur van onschatbare waarde zijn voor het mentale welzijn van onze inwoners
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en ChristenUnie
D66 en ChristenUnie kunnen vaak goed met elkaar optrekken. Als het gaat over migratie en het klimaat bijvoorbeeld. Toch verschillen onze wereldbeelden, waarover je meer leest in deze partijdige kieswijzer.
De verschillen
Duurzaamheid staat bij D66 hoog op de agenda. Er moet actie ondernomen worden om het klimaat te verbeteren en onze wereld leefbaar te houden. ‘Begin bij jezelf’ is een mooi uitgangspunt; als gemeente kunnen wij veel doen op het gebied van duurzaamheid. Zowel bij het opwekken van schone energie als op het gebied van energiebesparing zijn nog veel stappen te zetten. Grotere projecten binnen de gemeente, zoals het aanplanten van bos en investeren in schone energiebronnen zijn noodzakelijk. Maar ook de kleinere acties dicht bij ieders huis, zoals afvalreductie en de mogelijkheid om individueel advies te krijgen
over je eigen huishouden zijn belangrijke stappen richting een duurzame gemeente. De agrarische sector is voor de samenleving van groot belang, wij hebben deze sector nodig. Samenwerking is nodig om in een schone en duurzame agrarische sector te investeren. Kortom; wij zien veel kansen om een groene en
duurzame gemeente te worden!
ChristenUnie wil dat er bij duurzaamheidsplannen omtrent woningen eerst naar isoleren word gekeken. Daarna pas naar het verduurzamen van de toevoer van energie. D66 vind dat dat hand in hand moet gaan.
De vraag naar woningen is en blijft groot, ook in onze gemeente. Bouwen moet ook in onze eigen vertrouwde buurt of dorp plaatsvinden. Met alleen meer nieuwbouw gaan we het niet redden. De uitdaging is niet om alleen kleiner te wonen, meer bouwen van hetzelfde of hoger te stapelen. Het vraagt om een benadering met creativiteit, durf en daadkracht, niet alleen in de bouw maar ook in het proces (regelgeving) daar naartoe. Voorbeeld van regelgeving is het invoeren van de zelfbewoningsplicht.
ChristenUnie wil ook het probleem aanpakken en vind dat de Overheid daarvoor verantwoordelijk is. Net als D66 erkent de ChristenUnie de wooncrisis. D66 wil daarentegen eerder inzetten op initiatieven die op de korte termijn én goed zijn voor de woningmarkt, én tegelijkertijd goed zijn voor het klimaat. Dit doet D66 door te kijken naar alternatieve woonvormen zoals bijvoorbeeld houtbouw.
De organisatie en uitvoering van het sociale domein is een enorm grote uitdaging voor de gemeenten in Nederland. Zorg en ondersteuning voor volwassenen moet voor een groot deel vanuit de WMO bekostigd worden en ook de uitvoering van alle jeugdzorg ligt in de handen van de gemeenten.
We zijn van mening dat we als gemeente te weinig doen tegen armoede en laaggeletterdheid en willen hier verandering in. Preventief onderhoud, in plaats van correctief. De inzet van vrijwilligers als ondersteuning bij geldproblemen is een mooi voorbeeld van wat al is ingezet. Dit moeten we behouden en waar nodig uitbreiden. Daarnaast kunnen er projecten gericht op taalvaardigheid vergroten en budgetteren opgezet worden. Want met ondersteuning aan de voorkant en gericht op de kern wordt veel leed bespaard, maar worden op de lange termijn ook kosten bespaard.
De ChristenUnie hecht grote waarde aan balans tussen werken, zorgen en rusten. De ontwikkeling naar een 24-uurs economie lijkt volgens hun niet te stoppen. Tegelijkertijd zien ze mensen op zoek naar meer rust en onthaasting. ChristenUnie denkt dat het goed gaat met onze samenleving als er rustmomenten zijn om te genieten van rust, kerkdiensten, verenigingsleven en van gezin en familie.
Onderwijs is een thema dat binnen D66 een prominente plaats heeft. Op gemeentelijk niveau ligt de nadruk vooral op het faciliteren van onderwijs door passende schoolgebouwen in de kernen te faciliteren en door een schoolomgeving zo gezond en duurzaam mogelijk in te richten.
In de gemeente Medemblik hebben we 23 basisscholen en 1 middelbare school. Er ligt een Integraal Huisvestingsplan (IHP) waarin staat wanneer welke basisschool wordt opgeknapt of vervangen. De huidige coalitie laat diepe sporen achter wat betreft het IHP. Verschillende scholen in de gemeente hadden volgens het IHP al geruime tijd gerenoveerd, dan wel vernieuwd moeten worden. Denk aan het vervangen van oude waterleidingen of aan het realiseren van een gezond ventilatiesysteem. Door begrotingstekorten en misbudgettering komt dit niet van de grond. Wij willen een ambitieuzer IHP. Een IHP dat tegemoetkomt aan de huisvestingsbehoeften die voortkomen uit de vernieuwingen in het onderwijs, aan de noodzaak om duurzamer te leven en aan de afspraken die we als gemeente maken met schoolbesturen.
Voor de ChristenUnie is het voornamelijk belangrijk om het hbo in Medemblik uit te breiden, in samenwerking met het bedrijfsleven
Geen inspraak, maar beginspraak! Projecten en beleid moeten volgens D66 worden ontwikkeld in een proces waarin bestuur en bevolking samen optrekken. Dat is iets heel anders dan meepraten over wat al is uitgewerkt. Voorafgaand moet ook duidelijk zijn wat de status van de participatie is, zodat duidelijk is wat de waarde van de inspraak is. Als er namelijk geen sprake is van echte invloed op een plan, dan moet je dat ook niet zo verkopen. Hiermee is een goed begin gemaakt, maar D66 wil meer stappen zetten.
Wij zetten een stip op de horizon: in 2030 zijn we één West-Friese gemeente. Om de identiteit van de kleinere kernen niet te verliezen, is het van belang de positie van dorpsraden te versterken.
ChristenUnie vind samenwerking met buurgemeenten goed. Maar spreekt niet over een definitieve samenwerking in de vorm van een fusie. D66 zet zijn beste beentje voor. In 2030 is er één grote West Friese gemeente.
Iedere inwoner van deze gemeente woont graag in een veilige en opgeruimde omgeving. Verkeersveiligheid, parkeerfaciliteiten, recreatiemogelijkheden; voorbeelden van onderwerpen die invloed hebben op de leefbaarheid. Inwoners en gemeente zijn daar samen verantwoordelijk voor. Een mooi voorbeeld van samenwerking is dat iedere inwoner zijn steentje bijdraagt, bijvoorbeeld door zijn eigen buurt netjes te houden, en de gemeente dat faciliteert door materiaal, kennis en ondersteuning beschikbaar te stellen. In sommige delen van de gemeente is het van belang snel te investeren in parkeermogelijkheden voor zowel inwoners als bezoekers. Denk aan de stad Medemblik als toeristische trekpleister in deze regio. Parkeergelegenheid is daar momenteel een groot knelpunt.
De ChristenUnie wil zorgen voor voldoende capaciteit voor handhaving Drank- en Horecawet en aan banden leggen van reclamestunts in bv. de horeca in Medemblik. Daarbij wordt ook ingezet op voldoende capaciteit voor handhaving bij uitgaansgelegenheden, zeker in het weekend. Geen reclame voor gokmogelijkheden.
In Medemblik is cultuur een belangrijk onderdeel van de samenleving. Samenhang en geestelijke gezondheid gaan hand in hand met een actief cultuurbeleid. Koren, muziekverenigingen, toneelverenigingen, schilderen, fotograferen en oude ambachten maar ook en niet in de laatste plaats evenementen zoals festivals en kermissen zijn onlosmakelijk verbonden met Medemblik. D66 is van mening dat via het onderwijs er meer aandacht besteed moet worden aan cultuuruitingen zoals muziekles, lichamelijke opvoeding en handenarbeid. Het moet geen sluitpost op de begroting zijn, maar er moet juist in geïnvesteerd worden
De ChristenUnie zet zich net als D66 ook in voor een brede en uitgebreide cultuuraanpak. Waar D66 zich meer inzet voor festivals en kermissen, is de ChristenUnie meer gebaat bij kerkdiensten en geloofsovertuigingen.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en CDA
Het CDA is een conservatieve partij met christelijke wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. De afgelopen jaren hebben we goed met het CDA samengewerkt. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
Duurzaamheid staat bij D66 hoog op de agenda. Er moet actie ondernomen worden om het klimaat te verbeteren en onze wereld leefbaar te houden. ‘Begin bij jezelf’ is een mooi uitgangspunt; als gemeente kunnen wij veel doen op het gebied van duurzaamheid. Zowel bij het opwekken van schone energie als op het gebied van energiebesparing zijn nog veel stappen te zetten. Grotere projecten binnen de gemeente, zoals het aanplanten van bos en investeren in schone energiebronnen zijn noodzakelijk. Maar ook de kleinere acties dicht bij ieders huis, zoals afvalreductie en de mogelijkheid om individueel advies te krijgen
over je eigen huishouden zijn belangrijke stappen richting een duurzame gemeente. De agrarische sector is voor de samenleving van groot belang, wij hebben deze sector nodig. Samenwerking is nodig om in een schone en duurzame agrarische sector te investeren. Kortom; wij zien veel kansen om een groene en
duurzame gemeente te worden!
Voor het CDA is de verduurzamingsopgave voor gemeenten een uitdaging op zowel fysiek als sociaal vlak. En zij willen met investeringen in schone energie en vermindering van de CO2-uitstoot bijdragen aan de doelen van Parijs. Dat is voor D66 absoluut niet voldoende, en niet concreet genoeg. De regionale energiebesparing van 22% in 2030 willen wij bereiken. En daarvoor zijn concrete plannen nodig.
De vraag naar woningen is en blijft groot, ook in onze gemeente. Bouwen moet ook in onze eigen vertrouwde buurt of dorp plaatsvinden. Met alleen meer nieuwbouw gaan we het niet redden. De uitdaging is niet om alleen kleiner te wonen, meer bouwen van hetzelfde of hoger te stapelen. Het vraagt om een benadering met creativiteit, durf en daadkracht, niet alleen in de bouw maar ook in het proces (regelgeving) daar naartoe. Voorbeeld van regelgeving is het invoeren van de zelfbewoningsplicht.
Het CDA ziet ook in dat er acute woningnood is. Zij geven percentages over het aantal te bouwen woningen voor bevolkingsgroepen. Over de zelfbewoningsplicht wordt niets gezegd helaas. Dit is voor D66 een zeer belangrijk punt.
De organisatie en uitvoering van het sociale domein is een enorm grote uitdaging voor de gemeenten in Nederland. Zorg en ondersteuning voor volwassenen moet voor een groot deel vanuit de WMO bekostigd worden en ook de uitvoering van alle jeugdzorg ligt in de handen van de gemeenten.
We zijn van mening dat we als gemeente te weinig doen tegen armoede en laaggeletterdheid en willen hier verandering in. Preventief onderhoud, in plaats van correctief. De inzet van vrijwilligers als ondersteuning bij geldproblemen is een mooi voorbeeld van wat al is ingezet. Dit moeten we behouden en waar nodig uitbreiden. Daarnaast kunnen er projecten gericht op taalvaardigheid vergroten en budgetteren opgezet worden. Want met ondersteuning aan de voorkant en gericht op de kern wordt veel leed bespaard, maar worden op de lange termijn ook kosten bespaard.
Het CDA heeft hele mooie plannen als het gaat om laaggeletterdheid. Dat juichen wij als D66 zeer toe. Waar D66 nog wel iets verder mee gaat, is het ondersteunen van mensen door het geven van lessen met betrekking tot budgetteren om geldproblemen te voorkomen. Zo laten we iedereen vrij, maar niemand vallen.
Onderwijs is een thema dat binnen D66 een prominente plaats heeft. Op gemeentelijk niveau ligt de nadruk vooral op het faciliteren van onderwijs door passende schoolgebouwen in de kernen te faciliteren en door een schoolomgeving zo gezond en duurzaam mogelijk in te richten.
In de gemeente Medemblik hebben we 23 basisscholen en 1 middelbare school. Er ligt een Integraal Huisvestingsplan (IHP) waarin staat wanneer welke basisschool wordt opgeknapt of vervangen. De huidige coalitie laat diepe sporen achter wat betreft het IHP. Verschillende scholen in de gemeente hadden volgens het IHP al geruime tijd gerenoveerd, dan wel vernieuwd moeten worden. Denk aan het vervangen van oude waterleidingen of aan het realiseren van een gezond ventilatiesysteem. Door begrotingstekorten en misbudgettering komt dit niet van de grond. Wij willen een ambitieuzer IHP. Een IHP dat tegemoetkomt aan de huisvestingsbehoeften die voortkomen uit de vernieuwingen in het onderwijs, aan de noodzaak om duurzamer te leven en aan de afspraken die we als gemeente maken met schoolbesturen.
Het CDA ziet graag een uitbreiding van de schoolgelegenheden in Medemblik. Maar waar D66 zich drukt maakt over de staat van onze huidige schoolgebouwen kennelijk niet heel erg druk. Zij vinden het belangrijk dat nieuw te bouwen scholen energieneutraal worden gebouwd. Dat over energieneutraal bouwen onderschrijft D66 uiteraard.
Geen inspraak, maar beginspraak! Projecten en beleid moeten volgens D66 worden ontwikkeld in een proces waarin bestuur en bevolking samen optrekken. Dat is iets heel anders dan meepraten over wat al is uitgewerkt. Voorafgaand moet ook duidelijk zijn wat de status van de participatie is, zodat duidelijk is wat de waarde van de inspraak is. Als er namelijk geen sprake is van echte invloed op een plan, dan moet je dat ook niet zo verkopen. Hiermee is een goed begin gemaakt, maar D66 wil meer stappen zetten.
Wij zetten een stip op de horizon: in 2030 zijn we één West-Friese gemeente. Om de identiteit van de kleinere kernen niet te verliezen, is het van belang de positie van dorpsraden te versterken.
Het CDA vindt het vooral belangrijk dat de gemeente zelfverzekerdheid uitstraalt en haar verantwoordelijkheid heeft. Daarnaast vind het CDA belangrijk dat er participatiemogelijkheden geboden worden in verschillende projecten. D66 wil dat juist één van de belangrijkste onderdelen van projecten maken. Geen inspraak, maar beginspraak!
Iedere inwoner van deze gemeente woont graag in een veilige en opgeruimde omgeving. Verkeersveiligheid, parkeerfaciliteiten, recreatiemogelijkheden; voorbeelden van onderwerpen die invloed hebben op de leefbaarheid. Inwoners en gemeente zijn daar samen verantwoordelijk voor. Een mooi voorbeeld van samenwerking is dat iedere inwoner zijn steentje bijdraagt, bijvoorbeeld door zijn eigen buurt netjes te houden, en de gemeente dat faciliteert door materiaal, kennis en ondersteuning beschikbaar te stellen. In sommige delen van de gemeente is het van belang snel te investeren in parkeermogelijkheden voor zowel inwoners als bezoekers. Denk aan de stad Medemblik als toeristische trekpleister in deze regio. Parkeergelegenheid is daar momenteel een groot knelpunt.
Wat we fijn vinden om te lezen in het programma van het CDA is de grote aandacht voor leefbaarheid en een veilige omgeving. Daarin trekken D66 en het CDA samen op.
In Medemblik is cultuur een belangrijk onderdeel van de samenleving. Samenhang en geestelijke gezondheid gaan hand in hand met een actief cultuurbeleid. Koren, muziekverenigingen, toneelverenigingen, schilderen, fotograferen en oude ambachten maar ook en niet in de laatste plaats evenementen zoals festivals en kermissen zijn onlosmakelijk verbonden met Medemblik. D66 is van mening dat via het onderwijs er meer aandacht besteed moet worden aan cultuuruitingen zoals muziekles, lichamelijke opvoeding en handenarbeid. Het moet geen sluitpost op de begroting zijn, maar er moet juist in geïnvesteerd worden
Het CDA wil gelukkig financiële ondersteuning geven aan voorzieningen voor de beoefening van kunst. Omdat zij het belangrijk vinden dat iedere inwoner zich kan ontwikkelen via muziek, toneel of andere culturele vorming. Dat vindt D66 ook! Alleen wij gaan nog verder, D66 vindt alleen ondersteuning niet genoeg. Er moet flink geïnvesteerd worden.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Partijdige kieswijzer: D66 en VVD
De VVD is een conservatieve partij met liberale wortels. D66 is een sociaal-liberale partij. Ons doel is om mensen meer keuzevrijheid te geven. Iedereen vrij laten, maar niemand laten vallen. Er zijn dus duidelijke verschillen. Je leest er alles over in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
Duurzaamheid staat bij D66 hoog op de agenda. Er moet actie ondernomen worden om het klimaat te verbeteren en onze wereld leefbaar te houden. ‘Begin bij jezelf’ is een mooi uitgangspunt; als gemeente kunnen wij veel doen op het gebied van duurzaamheid. Zowel bij het opwekken van schone energie als op het gebied van energiebesparing zijn nog veel stappen te zetten. Grotere projecten binnen de gemeente, zoals het aanplanten van bos en investeren in schone energiebronnen zijn noodzakelijk. Maar ook de kleinere acties dicht bij ieders huis, zoals afvalreductie en de mogelijkheid om individueel advies te krijgen
over je eigen huishouden zijn belangrijke stappen richting een duurzame gemeente. De agrarische sector is voor de samenleving van groot belang, wij hebben deze sector nodig. Samenwerking is nodig om in een schone en duurzame agrarische sector te investeren. Kortom; wij zien veel kansen om een groene en
duurzame gemeente te worden!
De VVD wil net als D66 dat er gewerkt wordt aan verduurzaming. Maar het mag niet te veel kosten. Over bebossing van gemeentegrond wordt niet gesproken. Wel geven zij aan om te streven naar een energieneutraal Medemblik in 2050. D66 vind dat dit geen streven zou moeten zijn. Maar een keiharde eis
De vraag naar woningen is en blijft groot, ook in onze gemeente. Bouwen moet ook in onze eigen vertrouwde buurt of dorp plaatsvinden. Met alleen meer nieuwbouw gaan we het niet redden. De uitdaging is niet om alleen kleiner te wonen, meer bouwen van hetzelfde of hoger te stapelen. Het vraagt om een benadering met creativiteit, durf en daadkracht, niet alleen in de bouw maar ook in het proces (regelgeving) daar naartoe. Voorbeeld van regelgeving is het invoeren van de zelfbewoningsplicht.
Ook de VVD ziet de woningnood als een belangrijk thema. En wil zelfs denken aan creatieve nieuwe woonvormen zoals Tinyhouses, flex- en kangoeroewoningen. Toch willen zij een zelfbewoningsplicht slechts stimuleren. Voor D66 is de zelfbewoningsplicht een belangrijk punt.
De organisatie en uitvoering van het sociale domein is een enorm grote uitdaging voor de gemeenten in Nederland. Zorg en ondersteuning voor volwassenen moet voor een groot deel vanuit de WMO bekostigd worden en ook de uitvoering van alle jeugdzorg ligt in de handen van de gemeenten.
We zijn van mening dat we als gemeente te weinig doen tegen armoede en laaggeletterdheid en willen hier verandering in. Preventief onderhoud, in plaats van correctief. De inzet van vrijwilligers als ondersteuning bij geldproblemen is een mooi voorbeeld van wat al is ingezet. Dit moeten we behouden en waar nodig uitbreiden. Daarnaast kunnen er projecten gericht op taalvaardigheid vergroten en budgetteren opgezet worden. Want met ondersteuning aan de voorkant en gericht op de kern wordt veel leed bespaard, maar worden op de lange termijn ook kosten bespaard.
De VVD spreekt voornamelijk over de kosten met betrekking tot het Sociaal Domein, en spreekt met geen woord over laaggeletterdheid. Jammer, want voor D66 is dat juist erg belangrijk. En natuurlijk zien wij ook wel dat het geld kost. Maar D66 vindt dat de mens voorop zou moeten staan.
Onderwijs is een thema dat binnen D66 een prominente plaats heeft. Op gemeentelijk niveau ligt de nadruk vooral op het faciliteren van onderwijs door passende schoolgebouwen in de kernen te faciliteren en door een schoolomgeving zo gezond en duurzaam mogelijk in te richten.
In de gemeente Medemblik hebben we 23 basisscholen en 1 middelbare school. Er ligt een Integraal Huisvestingsplan (IHP) waarin staat wanneer welke basisschool wordt opgeknapt of vervangen. De huidige coalitie laat diepe sporen achter wat betreft het IHP. Verschillende scholen in de gemeente hadden volgens het IHP al geruime tijd gerenoveerd, dan wel vernieuwd moeten worden. Denk aan het vervangen van oude waterleidingen of aan het realiseren van een gezond ventilatiesysteem. Door begrotingstekorten en misbudgettering komt dit niet van de grond. Wij willen een ambitieuzer IHP. Een IHP dat tegemoetkomt aan de huisvestingsbehoeften die voortkomen uit de vernieuwingen in het onderwijs, aan de noodzaak om duurzamer te leven en aan de afspraken die we als gemeente maken met schoolbesturen.
De VVD wijst voornamelijk op de eerste aanzet die de IHP voor hen is. D66 vindt dat het IHP diepe sporen achterlaat met gebouwen en accommodaties die al geruime tijd gerenoveerd hadden moeten worden. En wil daarbij in de komende periode iets aan gaan doen.
Geen inspraak, maar beginspraak! Projecten en beleid moeten volgens D66 worden ontwikkeld in een proces waarin bestuur en bevolking samen optrekken. Dat is iets heel anders dan meepraten over wat al is uitgewerkt. Voorafgaand moet ook duidelijk zijn wat de status van de participatie is, zodat duidelijk is wat de waarde van de inspraak is. Als er namelijk geen sprake is van echte invloed op een plan, dan moet je dat ook niet zo verkopen. Hiermee is een goed begin gemaakt, maar D66 wil meer stappen zetten.
Wij zetten een stip op de horizon: in 2030 zijn we één West-Friese gemeente. Om de identiteit van de kleinere kernen niet te verliezen, is het van belang de positie van dorpsraden te versterken.
De VVD heeft min of meer dezelfde mening als het gaat om het betrekken van onze inwoners. Toch zal dat op detailniveau wellicht eens verschillen. Over die één West-Friese gemeente wordt overigens met geen woord gerept. Jammer, want daarmee kijken wij echt naar de toekomst.
Iedere inwoner van deze gemeente woont graag in een veilige en opgeruimde omgeving. Verkeersveiligheid, parkeerfaciliteiten, recreatiemogelijkheden; voorbeelden van onderwerpen die invloed hebben op de leefbaarheid. Inwoners en gemeente zijn daar samen verantwoordelijk voor. Een mooi voorbeeld van samenwerking is dat iedere inwoner zijn steentje bijdraagt, bijvoorbeeld door zijn eigen buurt netjes te houden, en de gemeente dat faciliteert door materiaal, kennis en ondersteuning beschikbaar te stellen. In sommige delen van de gemeente is het van belang snel te investeren in parkeermogelijkheden voor zowel inwoners als bezoekers. Denk aan de stad Medemblik als toeristische trekpleister in deze regio. Parkeergelegenheid is daar momenteel een groot knelpunt.
De VVD ziet de verantwoordelijkheid, het eigen initiatief en zelfredzaamheid graag van de inwoners komen. En daarbij vindt de VVD dat de gemeente zou moeten voorzien in de basisvoorwaarden. D66 wil graag nog een stap verder! Dat eigen initiatief juichen we toe, en daarbij vinden we dat de gemeente juist nog extra zou moeten faciliteren. Zoals door materiaal, kennis en ondersteuning beschikbaar te stellen.
In Medemblik is cultuur een belangrijk onderdeel van de samenleving. Samenhang en geestelijke gezondheid gaan hand in hand met een actief cultuurbeleid. Koren, muziekverenigingen, toneelverenigingen, schilderen, fotograferen en oude ambachten maar ook en niet in de laatste plaats evenementen zoals festivals en kermissen zijn onlosmakelijk verbonden met Medemblik. D66 is van mening dat via het onderwijs er meer aandacht besteed moet worden aan cultuuruitingen zoals muziekles, lichamelijke opvoeding en handenarbeid. Het moet geen sluitpost op de begroting zijn, maar er moet juist in geïnvesteerd worden
De VVD staat achter het beleid de musea in de gemeente investeringssubsidies te verstrekken. Maar daar moet dan wel een prestatieafspraak tegenover staan. Ook vinden zij dat de gebruikers moeten meebetalen en er meer vanuit vrijwilligers moet komen. Stoere taal, die volgens D66 niet bijdraagt aan de uiteindelijke kwaliteit van cultuur. D66 wil juist de sector ondersteunen door bijvoorbeeld het eenvoudiger maken van het verkrijgen van vergunningen. En door cultuuruitingen op school meer aandacht te geven.
Meedoen met D66
Laat je stem klinken. We zijn met velen. Zet nu de volgende stap. Doe met ons en Sigrid Kaag mee.
Of start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Meedoen met D66
Wij geloven dat je écht vrij bent als we dat samen zijn. Als iedereen gelijke kansen krijgt. We mensen helpen die het nodig hebben. We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil