Duurzaamheid

Duurzaamheid staat bij D66 hoog op de agenda. Er moet actie ondernomen worden om het klimaat te verbeteren en onze wereld leefbaar te houden. ‘Begin bij jezelf’ is een mooi uitgangspunt; als gemeente kunnen wij veel doen op het gebied van duurzaamheid. Zowel bij het opwekken van schone energie als op het gebied van energiebesparing zijn nog veel stappen te zetten. Grotere projecten binnen de gemeente, zoals het aanplanten van bos en investeren in schone energiebronnen zijn noodzakelijk. Maar ook de kleinere acties dicht bij ieders huis, zoals afvalreductie en de mogelijkheid om individueel advies te krijgen over je eigen huishouden zijn belangrijke stappen richting een duurzame gemeente. De agrarische sector is voor de samenleving van groot belang, wij hebben deze sector nodig. Samenwerking is nodig om in een schone en duurzame agrarische sector te investeren. Kortom; wij zien veel kansen om een groene en duurzame gemeente te worden!

121 voetbalvelden (0,55% gemeente Medemblik grondgebied) bebossen

D66 wil de kans pakken om van Medemblik een groene, mooie, schone en duurzame gemeente te maken. Dat kan door bos aan te planten. Wij willen de komende 4 jaar minimaal 0.5% van de gemeentegrond bebossen. Dat is omgerekend de grootte van 121 voetbalvelden.

Bos is een van de betere en goedkoopste manieren om CO2 vast te leggen. Bossen zorgen voor schone lucht,
recreatie, biodiversiteit en een verbetering van het leefklimaat. De afgelopen jaren zijn er in Nederland meer bomen verdwenen dan bijgekomen.

Hoewel aanplanting van bossen op vele soorten grond zou kunnen, kiezen wij ervoor agrarische grond voor dit doel in te zetten. Op die manier is het financieel het makkelijkste te realiseren. De kosten voor het kopen van een oppervlakte van 121 voetbalvelden bedraagt €3.896.200. Het rijk wil de komende jaren 37.000 hectare bos
aanplanten. Hiervoor komen naar verwachting gelden vrij. Stichting ‘Meer Bomen Nu’ (2400 vrijwilligers) verzamelt
zaailingen en stekken uit de natuur en geeft deze gratis weg. Met dergelijke initiatieven kunnen we met beperkte
middelen veel kleine bossen creëren. Medemblik gaat een voortrekkersrol nemen in het vergroenen van Nederland!

Groen in het openbaar

We hebben steeds minder groen in de kernen. In nieuwbouwwijken wordt onderhoudsvriendelijk groen aangelegd, plantsoenen worden opgeofferd voor parkeerplaatsen en bomen worden verwijderd als ze te hoog worden omdat ze overlast veroorzaken, echter wordt er hierbij niet gekeken naar de meerwaarde van hoge oude bomen. Dit zorgt voor een minder aantrekkelijke leefomgeving en minder biodiversiteit in de bebouwde omgeving.

Dit moet anders. Wij willen dat er meer groen komt in de dorpen en de stad. Er kunnen meer bomen geplant worden in straten, grasveldjes kunnen ingezaaid worden met (wilde) kruiden, het onderhoud van saaie stukjes gemeenteplantsoen kunnen aan omwonende worden overgedragen om er prachtige bloementuintjes of een buurtmoestuin van te maken, ect. De gemeente kan hierin samen optrekken met inwoners.

Geen wijkaanpak voor warme huizen

Veel gemeenten willen wijk voor wijk van het gas af. Dit kan werken als er dichtbij zo’n wijk een alternatieve groene warmtebron staat. Meestal is dit niet het geval en moeten veel individuele huishoudens investeren. Daarom kiezen wij ervoor om zoveel mogelijk in te steken op het huis per huis van het gas af te gaan. Hiermee wordt voorkomen dat mensen gedwongen worden mee te gaan in een ontwikkeling waarbij ze zelf geen invloed hebben op het tijdspad. Ander voordeel is dat wijken niet gebonden worden aan een langlopend (duur) contract voor hun warmte.

Schone energie opwekken

D66 ambieert een duurzame regionale economie voor
West-Friesland. Niet alleen omdat we vinden dat het moet
– we willen voldoen aan (inter)nationale afspraken – of omdat het kan – ondernemers innoveren continu – maar vooral omdat het loont.

Mensen en bedrijven zullen in 2050 klimaatneutraal en circulair werken en leven. We kiezen samen de meest geschikte mix aan duurzame energieoplossingen, uiteraard met aandacht voor het landschap. We kunnen ons niet veroorloven een vorm van duurzame energie uit te sluiten; alles is nodig om onze bijdrage aan de klimaatdoelstellingen te halen.

Regionale Energie Strategie (RES)

D66 is ervan overtuigd dat er in West-Friesland nog enorm veel onbenut potentieel is voor zonnepanelen op daken of andere locaties waar dit niet direct ten koste gaat van het landschap (bijvoorbeeld parkeerplaatsen). Met een gerichte aanpak kunnen we eigenaren stimuleren deze locaties voor zonnepanelen te gebruiken.
Daarnaast moet ook worden onderzocht in welk type landschap opwekken van zonne- of windenergie mogelijk is. Dit betekent ook open staan om het IJsselmeer anders te benutten met bijvoorbeeld zonne-atollen.

We steunen daarom vol de Regionale Energie Strategie (RES), blijven er wel voor waken dat dit is samenspraak met belanghebbenden gaat (participatie). We blijven stimuleren dat nieuwe vormen van energieopwekking (anders dan enkel zon en wind) worden onderzocht op toepasbaarheid in onze regio (bijvoorbeeld geothermie, waterstof of warmtenetten) en past bij ons landschap.

Energie besparen

Schone energie opwekken is deel één, maar het energieverbruik moet ook echt naar beneden en niet alleen bij huishoudens maar in alle sectoren (landbouw, industrie, mobiliteit, gebouwen én huishoudens). We onderstrepen het belang hiervan zoals ook vormgegeven in de West-Friese Energie Kompas. De regionale ambitie van 22%
energiebesparing in 2030 zal in de komende raadsperiode betekenen dat we tot uitvoering moeten komen in de West-Friese gemeenten.

Maatwerk

Om energiebesparing te stimuleren moeten onze inwoners “aan” staan. We willen ieder huishouden de kans geven op een individuele ‘energie-reductieadvies’. Elk huishouden is anders en elk huishouden kan op een andere manier energie besparen. Door een op maat gemaakt adviesrapport te krijgen, wordt inzichtelijk wat het laaghangende fruit is van elk huishouden.

Isoleren

Bestaande huizen isoleren is een effectieve manier van energie reduceren. Hiervoor zal de komende periode vanuit de Rijksoverheid meer subsidieregelingen beschikbaar worden. In West-Fries verband moeten we ervoor zorgen dat we toegang krijgen tot deze subsidies en kennis die beschikbaar wordt gesteld. Daarnaast zetten we
in op een aanscherping van afspraken met de woningcorporaties in de regio om sociale huurhuizen versneld te isoleren.

Infrastructuur

Beheer, onderhoud en aanleg van infrastructuur zijn uitermate geschikt om concreet te werken aan de ambities op het gebied van de energietransitie economie. D66 wil meer aandacht voor energiebesparing bij de uitvoering van groot onderhoud van fietspaden en autowegen (onder andere naar 100% led verlichting en duurzame gelijkstroom). Daarnaast streven we naar energieneutraal maken van de gemeentelijke wegen tijdens regulier gebruik (verlichting, reflectie, of het belang van donkerte laten prevaleren als de verkeersveiligheid het toestaat).

Slim en snel opladen

Vooral op korte termijn, zolang we duurzaam gewonnen elektriciteit nog niet slim en efficiënt kunnen opslaan, wordt het van groot belang om de vraag naar elektriciteit slim te schakelen aan het aanbod uit zon en wind.

We investeren in stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto’s. Zo moeten er meer snel laadstations komen en is verder onderzoek naar bevoorrading met elektrische voertuigen nodig. De technologie van Smart Charging – een Nederlandse uitvinding – maakt het mogelijk om te laden op momenten dat er veel schone energie is (als de zon schijnt) of als de vraag laag is, maar de wind wel waait (’s nachts). De slimme technologie zoekt het meest
gunstige moment. Bij aanbestedingen van bijvoorbeeld laadpalen en snel laadstations nemen we Smart Charging op als voorwaarde.

Lokale opslag

De behoefte om volledig onafhankelijk van het netwerk te worden (off-grid te gaan) neemt ook toe bij ons in West-Friesland. De huidige salderingsregeling gaat veranderen wat de vraag naar het opslaan van elektriciteit verder doen toenemen. De thuisaccu of buurtbatterij is nu nog relatief duur en de capaciteit nog beperkt, maar de verwachting is dat prijzen omlaag zullen gaan en de opslagcapaciteit zal toenemen. Het gebruik van thuisaccu’s of buurtbatterij moeten we stimuleren en faciliteren voor particuliere woningbezitters als woningcorporaties.

Circulaire landbouw in Medemblik en West-Friesland

Circulaire landbouw en veeteelt (ook wel kringlooplandbouw genoemd) is noodzakelijk om beide toekomstbestendig te maken. Circulair betekent dat alle biomassa en restproducten in de landbouw en veeteelt (opnieuw) gebruikt worden.

De wijze waarop landbouw en veeteelt wordt bedreven krijgt in toenemende mate kritiek. De agrarische sector is voor de samenleving van groot belang, we kunnen niet zonder, maar zij mag geen bedreiging vormen voor leefomgeving en gezondheid. Op basis van talloze onderzoeken en publicaties, ondersteunt D66 Medemblik het landelijk beleid dat veeteelt en landbouw in harmonie met haar omgeving moet worden gebracht.

De praktijk is dat op de tulpen- en lelievelden veelvuldig met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Het is schadelijk voor de gezondheid voor de degenen die op het land werken maar ook voor de bewoners in de nabijheid van de velden. Ook op de nabije flora en fauna zijn de effecten nadelig. D66 zal ernaar streven dat er
met urgentie door de gemeente Medemblik maar ook in regionaal verband onderzoek gedaan gaat worden naar de gezondheidseffecten. D66 is voorstander van het opzetten van een studiecentrum om de agrarische sector met kennis te ondersteunen in zowel het overgaan naar circulaire landbouw en het daarbij behorende business model. Samenwerking met de al bestaande organisatie juichen wij toe en zullen wij waar mogelijk vanuit de
gemeente, regio en provincie ondersteunen.

Andere wijze groenonderhoud

Het groenbeheer is de afgelopen jaren steeds efficiënter geworden. Enerzijds natuurlijk goed. Anderzijds heeft dit ook nadelen. We zien dat er groot en zwaar materiaal wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het maaien van veldjes. Dit kan zorgen voor verdichting van de grond en het kapot maken van flora en fauna.

In september 2021 is het beleid biodiversiteit vastgesteld door de gemeenteraad. Een drietal gebieden in onze gemeente komen daarin naar voren. Deze gebieden worden zo gemaaid dat het de biodiversiteit ten goede komt. Bijvoorbeeld door gefaseerd te maaien of vanuit sinusbeheer het groenonderhoud uit te voeren. Wij willen
het aantal gebieden dat op deze dergelijke wijze beheerd wordt uitbreiden.

Ja – Ja sticker oud papier reductie

Nieuwtjes van het dorp, de aanbiedingen van de Mediamarkt en de flyer van de lokale pizzeria; de brievenbus wordt elke week gevuld met papier dat na één keer inzage automatisch verandert naar ‘oud papier’. Wij willen oud papier reduceren. Dit doen we door niet standaard uit te gaan van ja-ja, maar standaard van nee-nee. Wil
een inwoner wel ongeadresseerde reclame of folders, dan kan deze inwoner een ja-ja, ja-nee of nee-ja sticker gratis aanvragen. In meerdere gemeenten is deze gemeente al ingevoerd.

In Amsterdam blijkt uit onderzoek dat 84% van de inwoners voor de invoering was van dit nieuwe systeem. Het werken met een ja-ja sticker i.p.v. nee-nee (oud)papier levert een besparing op in de ophaalkosten en een besparing van het milieu.

Op dit moment zijn de vrachtwagens die het oud papier ophalen bemenst door vrijwilligers van verenigingen. Verenigingen krijgen hiervoor een vergoeding die afhankelijk is van het opgehaalde gewicht aan oud papier. Als door deze maatregel de vergoeding naar de verenigingen minder wordt willen we deze (tijdelijk) compenseren
met een subsidie

Grasstenen

Op dit moment hebben we veel ‘grijze parkeerplaatsen’ in onze gemeente. Wij willen kijken waar het mogelijk is om hier ‘groene parkeerplaatsen’ van te maken. We willen de stenen eruit halen en daarvoor in de plaats grasstenen plaatsen. Dit heeft vele voordelen: grasstenen worden minder warm in de zomer, laten water door in
natte periodes en vergroten de biodiversiteit.