Bestuur

Geen inspraak, maar beginspraak! Projecten en beleid moeten volgens D66 worden ontwikkeld in een proces waarin bestuur en bevolking samen optrekken. Dat is iets heel anders dan meepraten over wat al is uitgewerkt. Voorafgaand moet ook duidelijk zijn wat de status van de participatie is, zodat duidelijk is wat de waarde van de inspraak is. Als er namelijk geen sprake is van echte invloed op een plan, dan moet je dat ook niet zo verkopen. Hiermee is een goed begin gemaakt, maar D66 wil meer stappen zetten. Bij beginspraak hebben de kernraden een belangrijke rol, met als richtinggevend instrument de kernvisies.

Op initiatief van D66 vergaderen raadscommissies bij specifieke onderwerpen al op locatie. Dat moet doorgaan. Wij staan open voor meer ideeën om bewoners en bestuur beter te verbinden. Daarnaast is het goed om creativiteit te stimuleren om ideeën en initiatieven te financieren. Denk hierbij aan crowdfunding of activiteiten die opgezet worden om geld in te zamelen. Op die manier wordt de betrokkenheid van burgers vergroot en kan de gemeente zich richten op faciliteren en ondersteunen.

Jong en oud moet zich in onze partij gehoord en gerespecteerd voelen.

Aanpassen aan de huidige en toekomstige veranderingen en de daarmee samenhangende dynamiek spelen jonge mensen een cruciale rol. Daarom wil D66 Medemblik jonge mensen uitnodigen kennis te nemen van de waarden van de partij. Omgekeerd hopen we te horen hoe hun toekomst gestalte moet krijgen.

Investeren in stabiel personeelsbeleid en traineeships

De gemeente is werkgever van een groot aantal ambtenaren. Er is de afgelopen jaren gekozen voor een grote flexibele schil in het personeelsbeleid, wat maakt dat het verloop van personeel groot is. Dit maakt dat burgers vaak met steeds wisselende ambtenaren te maken hebben, werknemers niet altijd de juiste actuele kennis
hebben of de expertise en ervaring binnen deze gemeente missen. Dat heeft invloed op het vertrouwen van mensen. D66 wil dat de gemeente een fijne werkgever is voor mensen en wil stabiliteit en betrouwbaarheid uitstralen. Bijvoorbeeld door te investeren in traineeships en young talent programma voor ambtenaren.

Solide financiën, sterke organisatie

Ondanks de welvaart in Nederland heeft de collectieve sector al lang te leiden onder bezuinigingen, gemeenten niet in de laatste plaats. Vooral de decentralisaties in het sociaal domein, gepaard gaand met flinke kortingen, hakken erin. Ook in Medemblik komt de bodem van de portemonnee in zicht. De komende jaren is vooral de vraag ‘wat doen we minder?’. Die vraag kent niet veel antwoorden: de vrije ruimte is klein. Met alle gevolgen van het corona-tijdperk voor de schatkist van het Rijk zal die zeker niet groter worden.

Als gemeente staan we voor de fundamentele vraag wat onze kerntaken zijn. Een politieke discussie daarover steunen wij. Tussen de neoliberale benadering (iedereen zorgt voor zichzelf) en de klassieke linkse (de overheid hoort voor mij te zorgen) zitten veel mogelijkheden, die wij open willen bekijken. Waar meer geld uitgaat dan binnenkomt, moeten uitgaven omlaag en/of inkomsten omhoog. Wij sluiten een verhoging van de OZB niet uit als die nodig is om belangrijke gemeentelijke taken te kunnen blijven doen.

Op naar gemeente West-Friesland, met betere positie dorpsraden

Gemeenten hebben veel invloed op belangrijke onderwerpen en keuzes die gemaakt moeten worden omtrent de leefbaarheid. Er zijn grote dossiers waar gemeenten zich voor inzetten: het sociaal domein, veiligheid, kansengelijkheid, voorzieningen, volksgezondheid, onderwijs, woningbouw, dekkende begroting. Dit vraagt anno 2021 veel van gemeenten. Van de organisatie en van het bestuur. Keuzes en beleid gaan soms ook over de grenzen van een gemeente heen. Om een sterk geluid in de provincie te kunnen laten horen moeten we onze krachten bundelen met andere gemeenten in onze regio. Wij zetten een stip op de horizon: in 2030 zijn we één
West-Friese gemeente. Om de identiteit van de kleinere kernen niet te verliezen, is het van belang de positie van dorpsraden te versterken.

Terughoudend bij aanbestedingen

De afgelopen jaren zien we dat gemeenten steeds meer inzetten op aanbestedingen. Niet alleen voor commerciële projecten maar ook in het sociale domein. Denk aan de aanbesteding leerlingenvervoer en de specialistische zware jeugdzorg (Parlan/Horizon). Wij willen zeer terughoudend zijn met aanbestedingen, in het algemeen, maar zeker in het sociale domein. Aanbestedingen lijden vaak tot aanbieders van ver buiten de regioen zorgen voor een papieren werkelijkheid, die soms ver van de praktische uitvoering afligt. Immers wie het mooiste plan kan schrijven wint.

Daarnaast worden de eigen keuzemogelijkheden en eigen regie van inwoners verkleind. Wij kiezen voor kwaliteit die aansluit bij wat onze inwoners nodig hebben en om dat te organiseren is een aanbesteding meestal niet de beste optie. Samenwerking en samenspraak met lokale hulpverleningsorganisaties en professionals moet gezocht worden, evenals onderzoek doen naar de ondersteuningsbehoefte en bijhorende faciliteiten die daarbij zouden aansluiten. Dat betekent dat ook de betreffende doelgroep zelf hierbij betrokken moet worden om dit goed in kaart te brengen.

Moment stilte in de raadsvergadering laten vervallen

Het houden van een moment stilte bij het begin van de raadsvergadering dateert uit de tijd dat gevestigde
godsdiensten de samenleving domineerden. Onze samenleving nu is voor een belangrijk deel seculier. Principieel – scheiding van kerk en staat – ligt het niet voor de hand religieuze elementen in een vergadering van een openbaar bestuursorgaan te hebben.

Hondenbelasting afschaffen

Wij willen de hondenbelasting afschaffen. Die dateert van eeuwen geleden en heeft geen realiteitswaarde meer. Bovendien staan de kosten van heffing en invordering niet in verhouding tot de opbrengst. De afgelopen jaren hebben wij, in samenwerking met andere fracties, hier meerdere voorstellen over gedaan die ook
zijn aangenomen. Echter door de financiële situatie van de gemeente is het afschaffen tot nu toe nog niet geïmplementeerd. Dit is geen goede ontwikkeling. Hierdoor betalen hondenbezitters onevenredig voor de tekorten binnen de gemeente.