Krappe meerderheid stemt bij de stemtent voor vuurwerkverbod

“Ik ben voor een algeheel vuurwerkverbod in heel Maastricht”. Met deze stelling stonden wij vandaag op plein 1992. Zowel offline als online konden mensen hun stem uitbrengen. Een krappe meerderheid stemde voor een algeheel vuurwerkverbod.

Beeld: Nadia Kouskous

Veiligheid

Stemmers vonden het vooral tijd voor een vuurwerkverbod gelet op jaarlijks terugkerende zorgen over veiligheid. Zelfs wanneer je zelf voorzichtig bent, kan de buurman met onvoorzichtigheid alsnog schade aanrichten. Vuurwerkvrije zones, zoals in de wijk, bij de winkel of bij de school, zouden een goed alternatief kunnen vormen. Dan kan iedereen die wel vuurwerk wil afsteken dat nog steeds doen, maar wel op plekken waar het mag.

Traditie

Tegenstemmers gaven aan dat vuurwerk afsteken gewoon bij Nederland hoort. Een traditie waar we trots op mogen zijn. Ook zullen mensen het ondanks een verbod toch blijven doen. Verkopen we dan geen legaal vuurwerk meer in Nederland, neemt de verkoop van illegaal vuurwerk toe. Veel gevaarlijker.

Hoog bezoek

De verdeeldheid laat zien dat de politiek aan zet is om een vervolg aan de discussie te geven. Gelukkig hadden we vandaag letterlijk en figuurlijk hoog bezoek: fractievoorzitter Jan Paternotte was in Maastricht om een handje mee te helpen. We gaan ervan uit dat de Mestreechse input betekenisvol is in Den Haag!