Thomas Gardien

Beeld: Jonathan Vos Photography

“Ik wil dat Maastricht behalve een stad voor, ook een stad van studenten en starters is.”

Raadslid & Vice-fractievoorzitter

  • 27 jaar
  • Arnhem
  • Maastricht
  • Hij/hem

In 2014 leerde ik als beginnend student Maastricht kennen als een bourgondische en bruisende stad. Veel feesten, veel horeca, veel toerisme en veel tradities. Tijdens mijn studententijd leerde ik ook dat Maastricht niet alleen maar feest en bruist. Zeker niet wanneer de buurt even geen zin in een studentenfeestje heeft. We doen ontzettend ons best om onze stad leefbaarder, welvarender en beter geordend te maken. Toch verstikken we onszelf keer op keer in ogenschijnlijke tegenstellingen tussen student en stad. Dat wil ik anders zien. 

Maastricht heeft namelijk, als Europees gelegen studentenstad in Nederland met de grootste hoeveelheid aan internationale studenten, de luxepositie om te blijven groeien. Dan heb ik het over een duurzame campus in Randwyck waar de nieuwste medische kennis toegepast wordt.  Een historische geestes-wetenschappenfaculteit waar het Europa van morgen uitgevonden wordt. Een data instituut waar de nieuwste startups gelanceerd worden.

Maastricht moet een stad van ons samen zijn. Of je hier nu 66 jaar woont of pas 6 dagen, in Malberg of Scharn, met wie en hoe je ook wonen wil. Voor de Maastrichtenaar van nu én gezond en groen voor de Maastrichtenaar van morgen. Deze stad is van ons samen. En waar we er nog niet samen leven, moet de gemeente de verbinding maken. Niet door alleen te denken aan het gelijk van de één, maar te werken aan het geluk van ons allemaal.

Mijn lievelingsplek in Maastricht is de natuur bij Sint-Pieter. Alhoewel ik aan de andere kant van de Maas woon, is het de eerste plek waar ik heen ga in het weekend om te sporten. En met stipt op 1 de plek waar ik mijn familie of vrienden mee naartoe neem als ze op bezoek zijn in Maastricht. Uiteraard met als beloning een biertje met een prachtig uitzicht over onze stad!

Ik wil me inzetten voor een betaalbare woning voor iedereen. Of je nou student, starter, nieuwkomer of senior bent. Studenten moeten starters kunnen worden en senioren gelukkig en gezond ouder. In plaats van ruimte inperken door allerlei regels, wil ik ruimte creëren voor meer dialoog. En ik wil werken aan kansen. Economische kansen op onze campussen en kansengelijkheid in ons onderwijs.