Johan Pas

Beeld: Jonathan Vos Photography

Wethouder Wonen, Onderwijs, Studentenstad en Welstand

  • 49 jaar
  • Maastricht

Beste Maastrichtenaren,

Ik ben Johan Pas, 47 jaar en woon sinds 1998 in Maastricht. Ik ben getrouwd met Elke en samen hebben wij 2 kinderen: Lieve van 16 en Finn van 14. Wij wonen in het mooie Jekerdal van Maastricht. Ik ben geboren in Delfzijl, maar voel mij een echte Maastrichtenaar.  

Na jaren lang in de horeca te hebben gewerkt in verschillende segmenten van eetcafé tot Michelin sterrenzaak, werk ik nu alweer 13 jaar in het onderwijs en de laatste jaren als docent HBR (Horeca, Bakkerij & Recreatie) op het VMBO Maastricht.
 
Toen ik in 2016 bij de fractie van D66 Maastricht kwam voelde dit als een warm bad en gaf mij het gevoel dat je ook echt iets voor de stad kan betekenen. Eerst was ik steunfractielid. In 2018 werd ik benoemd tot burgerlid van de gemeenteraad. Op 16 april 2019 werd ik benoemd tot raadslid en fractievoorzitter van D66 Maastricht. Op 14 juni 2022 maakte ik de stap naar wethouder van onze mooie stad.

Ik ben enorm trots dat ik wethouder mag zijn in Mestreech, de mooiste stad van Nederland, eigenlijk van de wereld. Daarnaast voel ik mij bevoorrecht dat ik met zo’n positief, creatief en ruimdenkende club binnen D66 mag samenwerken. En mede hierdoor hebben we al een aantal aantoonbare resultaten gehaald de afgelopen periode, waarin ik graag een aantal onderwerpen wil benoemen zoals een volwaardig poppodium de Muziekgieterij, de eerste kinderburgemeester is benoemd, een goede terrassennota en de realisatie van de Ramblas wil ik tot slot speciaal benoemen.

Lievelingsplek in Maastricht (en waarom?)

Als ik op zondagochtend op mijn mountainbike stap om een rondje te fietsen met mijn vrienden is het Heuvelland natuurlijk leuk, maar de Sint Pietersberg met een stop bij fort Sint Pieter daar waar je het overzicht over de stad hebt, is niet alleen indrukwekkend, maar ook één van mijn lievelingsplekken!

Voor mij zijn cultuur en sport erg belangrijk.
Cultuur is om je te verrijken en sport is om je in beweging en gezond te houden. Met cultuur in Maastricht dat gaat van Carnaval, Musea, toneelgezelschappen en muziek. Persoonlijk vier ik graag Vastelaovend. Wij “trekken” dan samen met het gezin en vrienden de stad in verkleed als een groep “tennissers” en maken ons dan klaar voor het jaarlijkse tennistoernooi op ’t Vriethof. 
Maar cultuur is ook de Muziekgieterij, dat is een plaats waar ik mij thuis voel, genieten van lokale of internationale artiesten met hun verschillende soorten muziek. 

Qua lokaal “sportkijken” vind ik het leuk om samen met mijn zoon naar MVV te gaan. Daarnaast ben ik actief als voetbalcoach, elke zaterdag coach ik samen met een andere vader het voetbal team van onze zoons.