Guido Mertens

Beeld: Jonathan Vos Photography

Burgerlid

  • 48 jaar
  • Maastricht

Bij deze wil ik me graag even voorstellen: ik ben Guido Mertens, kandidaat nummer 6 op de kieslijst van D66 Maastricht. Al jong wist ik dat ik raadslid wilde worden. Als puber keek ik altijd geboeid naar de beraadslagingen in de Tweede kamer. Mijn ouders zijn laag opgeleid en ik kende geen actieve, lokale politici. Mijn doel was: ik word ooit gemeenteraadslid. De keuze voor de partij was ook snel gemaakt: Hans van Mierlo had mij snel overtuigd.

De jaren gingen voorbij. In 1998 ben ik lid geworden en in 2006, na een telefoontje, heb ik besloten om me te kandideren voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de 2e poging in 2010 is mijn droom uitgekomen. De rol van volksvertegenwoordiger vind ik zo’n mooie eer om nog steeds door te willen gaan en het liefst als kartrekker, of beter gezegd als lijsttrekker. We hebben een prachtig team, van leden, bestuur tot en met fractie. En in 2021 wil ik met iedereen gaan knallen.

Mijn hoofdthema zou het onderwerp burgerbegroting mogen zijn. Dan kunnen inwoners beslissen op welke fronten we eerst gaan bezuinigingen en vervolgens geven zij aan waar we dat het beste aan uit kunnen geven. En mij mag dat met een maximaal budget van 10 miljoen euro. In de Stemtent heb ik al inwoners gesproken die nooit meer stemmen, maar naar dit voorstel hebben ze wel oren. Dit is de hoogste vorm van participatie. Hans van Mierlo had het zelf kunnen bedenken!

Er is wel nog een varkentje te wassen in Maastricht: de uitgaven lopen de spuigaten uit. Ik durf te bezuinigen. Gewoon vanaf de basis opnieuw beginnen in het sociaal domein. Politiek houdt ook in dat je verantwoordelijke besluiten moet nemen.

In het dagelijks leven ben ik docent wiskunde in het vmbo onderwijs en ben ik voorzitter van de voetbalvereniging FC Bemelen. Geloof het of niet, maar beide functies had ik ook als droom in mijn puberteit. Ik wil vooral docent zijn omdat opvoeding mij vooral interesseert. De puberteit is een ongelooflijke periode in je leven waarbij leraren een belangrijke, positieve rol kunnen spelen.

De voorzittersrol is de mooiste rol in de vereniging. Niet dat ik de baas wil spelen, nee, helemaal niet, maar je bent het gezicht en het eerste aanspreekpunt voor iedereen. Je bent er voor iedereen en je praat ook met iedereen. In een vereniging is het juist belangrijk dat iedereen die taak/rol kan vervullen waar hij/zij goed in is. En zo werkt dat ook bij D66. Ik hoop dat we samen een mooie en krachtige campagne voeren waarbij een mooi resultaat wordt behaald op basis van ieders kwaliteiten.