Guido Mertens

Beeld: Aron Nijs

Fractievoorzitter

  • 50 jaar
  • Maastricht

Ik ben Guido Mertens, geboren in 1974 en sinds 1998 lid van D66. Als puber was ik al geïnteresseerd in politiek en met name in de standpunten van Hans van Mierlo.
In 2005 ben ik politiek actief worden. In 2006 als burgerlid en in 2010 als raadslid (voor 8 jaar). Na een korte onderbreking in 2018 ben ik weer actief geworden in de fractie. Ik kan het niet laten. Hetgeen gebeurt in de maatschappij is mijn drijfveer. Ik wil meedenken, meebeslissen en er vooral voor waken dat er geen domme beslissing worden genomen in de politiek. 
In Maastricht ben ik grote voorstander voor een uitbreiding van de burgerbegroting. Dan is er een deel van de Maastrichtse begroting geheel ter besluitvorming voor Maastrichtse inwoners. Om dit budget gerealiseerd te krijgen, mogen inwoners van mij ook met bezuinigingsvoorstellen komen.
Politieke uitgangspunten voor mij zijn dat je mensen zoveel mogelijk in hun eigen kracht moet kunnen zetten en dat je als inwoner in Maastricht altijd zelf keuzes moet kunnen maken. De overheid moet vooral niet te betuttelend zijn. Ik ben een grote fan van de stemtent: we proberen 1 keer per maand op straat te staan met een stelling, met als doel om met inwoners in gesprek te gaan over politiek. Passanten mogen ons ook ter verantwoording oproepen of gewoon vragen komen stellen.
Verder ben ik docent in het dagelijks leven en ook nog voorzitter van een kleine voetbalvereniging.

Er is wel nog een varkentje te wassen in Maastricht: de uitgaven lopen de spuigaten uit. Ik durf te bezuinigen. Gewoon vanaf de basis opnieuw beginnen in het sociaal domein. Politiek houdt ook in dat je verantwoordelijke besluiten moet nemen.

In het dagelijks leven ben ik docent wiskunde in het vmbo onderwijs en ben ik voorzitter van de voetbalvereniging FC Bemelen. Geloof het of niet, maar beide functies had ik ook als droom in mijn puberteit. Ik wil vooral docent zijn omdat opvoeding mij vooral interesseert. De puberteit is een ongelooflijke periode in je leven waarbij leraren een belangrijke, positieve rol kunnen spelen.

De voorzittersrol is de mooiste rol in de vereniging. Niet dat ik de baas wil spelen, nee, helemaal niet, maar je bent het gezicht en het eerste aanspreekpunt voor iedereen. Je bent er voor iedereen en je praat ook met iedereen. In een vereniging is het juist belangrijk dat iedereen die taak/rol kan vervullen waar hij/zij goed in is. En zo werkt dat ook bij D66. Ik hoop dat we samen een mooie en krachtige campagne voeren waarbij een mooi resultaat wordt behaald op basis van ieders kwaliteiten.