Steun inwoners van zusterstad in Oekraïne

Beeld: Gemeente Maassluis

De Russische president Poetin heeft gekozen voor oorlog in Oekraïne. Een oorlog op Europees grondgebied en op de Europese democratische waarden, waardoor ook Nederland en Maassluis indirect geraakt worden.
Maar bovendien een oorlog in het land van de plaats Berehove (Beregszász), een zusterstad van Maassluis.

Wij zijn dubbel verbonden met het lot van de Oekraïners, door de relatie met Berehove, maar ook doordat wij twee stadsgenoten zijn verloren bij de Russische aanslag op vlucht MH17 in 2014.
In Maassluis zijn er ook mensen met vrienden en familie in Oekraïne die nu in onzekerheid leven. Zoals ons kandidaat-raadslid Erik de Ruiter, van wie zijn oma aan de frontlinie in Oekraïne woont.

Onze gedachten gaan uit naar de inwoners van Oekraïne die direct geraakt worden door de oorlog of die vluchten voor het geweld. Een deel van deze vluchtelingen zal ook naar Nederland trekken.

D66 Maassluis vindt het een verantwoordelijkheid van alle gemeenten om deze vluchtelingen op te vangen. Ook in Maassluis.

Gemeente Maassluis

De gemeente heeft de Oekraïense vlag gehesen en de letters van MAASSLUIS aan ’t Scheur zijn blauw/geel verlicht. Ook is er in samenwerking met de Stichting AK een inzamelingsactie gestart.
De gemeente draagt €10.000 bij aan de opvang van vluchtelingen in Berehove.

Stichting AK

Stichting AK is een vrijwilligersorganisatie voor humanitaire hulpverlening in Oekraïne. Ze leveren steun aan de regio rond Berehove, vanuit Maassluis.

Maassluizers die ook willen bijdragen aan de opvang van vluchtelingen in Oekraïne kunnen doneren aan de Stichting AK op bankrekening NL 10 INGB 0000246123 onder vermelding van ‘Opvang vluchtelingen in Oekraïne’.