SymposiumDe digitale toekomst: Europa’s rol in de mondiale strijd om AI

21.05.2024Vanaf 19:30 uur
Arminiuskerk, Rotterdam

Dinsdag 21 mei, inloop 19.00 (aanvang 19.30), Arminiuskerk, Museumpark 3, Rotterdam

Beeld: Anu Bradford

Gebruik je als politieke partij wel of niet het populaire Chinese TikTok om jongeren te bereiken? Wat betekent het dat de grootste fabriek voor essentiële computerchips in Taiwan staat? En wie bepaalt eigenlijk of de baten van AI als ChatGPT opwegen tegen de enorme hoeveelheid water en energie die het kost?

Met de Europese verkiezingen in zicht, organiseert de Mr. Hans van Mierlo Stichting samen met European Liberal Forum, de Zweedse groen-liberale denktank Fores en D66 Internationaal een goed gesprek over de digitale toekomst van Europa. Grootmachten en techbedrijven strijden om de controle over de koers van kunstmatige intelligentie. De Europese Unie moet haar positie bepalen in deze digitale strijd, en tegelijkertijd zorgen dat de toekomst van kunstmatige intelligentie in Europa gebaseerd is op duurzaamheid, rechtvaardigheid en democratische waarden.

We zijn vereerd dat Prof. Anu Bradford via een livestream de keynote speech geeft om deze vraagstukken te verkennen. Bradford (1975) is een Fins-Amerikaanse hoogleraar aan Columbia Law School. Zij staat onder andere bekend om haar invloedrijke boek The Brussels Effect, waarin ze betoogt dat EU-regelgeving grote impact heeft op wereldwijde normen en standaarden. In september 2023 bracht zij een nieuw boek uit: Digital Empires: The Global Battle to Regulate Technology. Dit boek werpt nieuw licht op de strijd tussen nationale overheden en grote technologiebedrijven over de regulering van digitale technologieën.

Na de keynote speech praten we met een klein panel verder over het thema. De sprekers bevestigen we zo snel mogelijk.
 
Let op: de voertaal van het evenement is Engels. 

Beeld: In samenwerking met: European Liberal Forum, Mr. Hans van Mierlo Stichting, D66 Internationaal en Fores