EU-kandidaatschap op het D66 congres

Op 18 juni vond het 115e congres van D66 plaats in Den Bosch. Naast het gebruikelijke programma was D66 Internationaal aanwezig in de vorm van een stand en een subsessie. 

EU-kandidaatschap

Voor deze subsessie wilden wij de aandacht vestigen op het proces van het EU-kandidaatschap. Sinds de aankomende kandidatuur van Oekraïne voelen veel landen, die al langer in de wachtkamer zitten, zich gepasseerd, met name op de Westelijke Balkan. Daardoor gingen wij in gesprek met Sjoerd Sjoerdsma, Sophie in ’t Veld en Geert Luteijn van de Vrije Universiteit in Amsterdam. De sessie werd gemodereerd door Annelou van Egmond, die zojuist herkozen was als Vice-president van de ALDE Bureau.

Westelijke Balkan

De sessie opende met een kort college van Geert Luteijn, die daarin zijn visie gaf over de huidige situatie op de Westelijke Balkan. Hij benadrukte het anti-EU sentiment dat kan gaan leven op de Westelijke Balkan nu zij zich gepasseerd voelen. Ook de politieke keuzes die het proces dwarsbomen kunnen een doorn in het oog worden voor de EU, kijkend naar de blokkade van Bulgarije voor het beginnen van de onderhandelingen met Macedonië. Hierna konden Sophie in ’t Veld en Sjoerd Sjoerdsma kort reageren en begon het panelgesprek gemodereerd door Annelou van Egmond. Snel ontstond er eensgezindheid dat deze regio van ernstig belang is geopolitiek, maar ook moreel gezien voor de EU. ‘Als Oekraïne de achtertuin van de EU is, dan is de Westelijke Balkan de binnentuin’ voegde Sjoerd Sjoerdsma hieraan toe. Sophie in ’t Veld stelde dat de EU nu een gouden kooi is, als je er eenmaal in zit kan je er eigenlijk niet uit en dat moet ook veranderen om de uitbreiding van de EU te verbeteren. Een nieuwe realiteit is aangebroken waarin Europa meer van zich moet laten horen en daardoor ook hervormen. 

Voortzetting van het debat

De vragen uit de zaal lieten ook zien hoe gecompliceerd en samenhangend de visie op uitbreiding van de EU is met het algehele doel van deze organisatie. Waarom willen landen lid worden van de EU? En waarom willen wij dat zij lid worden? Een onderwerp dat de kern van de EU behelst en waar debat meer dan nodig is.