Fostering the social fabric of Duhok

Fostering the social fabric of Duhok
 
Van 14 tot 18 juni heeft team MENA samen met de jonge Koerdische NGO Pait een project georganiseerd in de Koerdische Autonome Regio in Noord-Irak. Team MENA richt zich binnen de Jonge Democraten op het Midden-Oosten en Noord-Afrika met informatieve avonden, maar organiseert ook projecten zoals in afgelopen juni. Het project vond plaats in het oosten van de Regio in de stad Duhok. In het project was er plaats voor 25 Koerdische studenten. In totaal waren er 240 aanmeldingen, waarvan Pait de meest gemotiveerde en getalenteerde studenten uitkoos. Het project was erop gericht om de studenten te trainen in een brede set van vaardigheden die beter in staat stellen om bottom-upverandering te creëren. Daarbij moet gedacht worden aan trainingen gericht op projectmanagement en het stellen van realistische doelen. Een deel van de trainingen was meer inhoudelijk en richtte zich op het voeren van het gesprek over politieke, publieke en sociale zaken. 
 
De meeste deelnemers kenden elkaar nog niet, waardoor de eerste dag gericht was op het leren kennen van elkaar. Twee van de trainers vanuit de Jonge Democraten braken vol energie het ijs in de groep door een aantal energieke kennismakingsopdrachten. Hoe groot de drempel in het begin ook, al snel ontdooide de groep. De eerste dag was daarnaast ook gericht op het leren van de basics op het gebied van organisatie. De dagen daaropvolgend werden afwisselend ingevuld door Nederlandse en Koerdische trainers. De inhoud van de het middenstuk van de week (dag twee, drie en vier) was gericht op zelfreflectie en hier werd de aanzet gegeven tot een open dialoog in de groep. De laatste dag was gericht op het eindproject, waarin eerst nog een training werd gegeven met daarin de handvatten voor duurzame samenwerking.
 
Aan de week deden studenten mee van allerlei leeftijden, religie en gender. De week was een safe space waarin atheïsten, moslims en yazidi’s met elkaar in gesprek konden. Tijdens de trainingen, maar ook tijdens de pauzes en na afloop van de trainingen raakten de deelnemers, trainers en organisatie met elkaar in gesprek. Daarmee was de week voor zowel de organisatie, als de deelnemers een schitterende en waardevolle week. De impact van de week was al tijdens de week te voelen. De energie en het enthousiasme konden tijdens de week omgezet worden in praktische ideeën.
 
De organisatie van de week had namelijk een geldbedrag gereserveerd voor een project dat de deelnemers zelf mochten organiseren. De week trainingen was erop gericht om de geleerde kennis direct in praktijk te kunnen brengen. De leercurven van de deelnemers was direct zichtbaar. In het begin van de week waren de deelnemers nog wat in schulp, terwijl aan het einde van de week de deelnemers vol initiatief en motivatie aan de projecten werkten. Het winnende project was gericht op het doorbreken van stigma’s rondom mentale gezondheid in de regio. Een onderwerp waar te weinig aandacht aan wordt gegeven, terwijl de relatief uitzichtloze situatie met regelmaat mentale klachten veroorzaakt. Het winnende project organiseert avonden waarin onder professionele begeleiding gesproken wordt over mogelijke mentale problematiek. Daarnaast gaan de deelnemers van deze ‘mentale gezondheidsavonden’ met elkaar naar een weeshuis waar zij samen met weeskinderen gaan knutselen en dansen!
 
Tijdens het project werd duidelijk in wat voor lastige situatie de Koerdische jeugd zich kan bevinden, als zij niet aan de goede kant van de grote inkomensongelijkheid in de Regio zitten. De week heeft hopelijk de talentvolle deelnemers een eerste aanzet gegeven de verandering in te zetten die zij stuk voor stuk kunnen creëren. 
 
Naast de trainingen is team MENA elke middag de Regio ingetrokken om het prachtige landschap te bewonderen. Steden als Lalish en Amedi hebben de harten van team MENA gestolen, terwijl de gastvrijheid van de Koerden de al fantastische week een gouden randje heeft gegeven. De inzet en leergierigheid van de deelnemers gaven de week een onvergetelijke energie mee. De Koerdische Autonome Regio heeft een bijzondere plek gekregen binnen team MENA.  Het project krijgt dan ook absoluut een vervolg, to be continued!



 
 


 
 
 
 

Author: Diyar Salih