Europa(dag) in tijden van oorlog

Het is vandaag 9 mei, Europadag! Op deze dag vieren we de verbondenheid tussen Europeanen, de kracht van het continent, en spreken over ons gemeenschappelijke verhaal. De aanval op Oekraïne, een oorlog op het Europese continent, stond afgelopen jaar centraal. Wat is de impact van die oorlog en hoe zorgen we dat we Europa veilig houden? Kajsa Ollongren, minister van Defensie, gaf in aanloop naar Europadag een lezing met als titel ‘Europa in tijden van oorlog’. 

Beeld: Twitter

De Russische inval in Oekraïne ziet ze als een belangrijk en bovendien verbindend moment, want: ‘of je van voor of na de Tweede Wereldoorlog bent, van voor of na de Val van de Muur, we zijn allemaal van na 24 februari 2022.’  De Russische inval in Oekraïne heeft Europa wakker geschud en heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat vrede niet vanzelfsprekend is. Ook heeft het ons laten inzien dat we moeten investeren in het versterken van defensie om onze veiligheid te waarborgen, aldus Ollongren.
Ze pleit dan ook voor een sterkere samenwerking op het gebied van defensie, waarbij Europa zelfstandiger kan handelen en minder afhankelijk is van de VS. Om dit te bewerkstelligen heeft Europa een sterkere defensie-industrie nodig, meer Europese slagkracht door gezamenlijke inkoop, meer operationele samenwerking tussen de Europese landen, meer Europese inzet in de NAVO en een strategisch veiligheidspartnerschap met het Verenigd Koninkrijk.
 
Op een dag als vandaag is het goed om te beseffen dat de Europese Unie een bijzonder instituut is, waar we veel aan te danken hebben en dat nog veel voor ons land en het continent kan betekenen in de toekomst. Zoals minister Ollongren verwoordde: ‘zelf kunnen we onze Unie niet altijd op waarde schatten. Binnen de EU zijn we geneigd het vooral over de tekortkomingen te hebben. […] Ik voel me iedere dag Europeaan. Het is de lucht die ik inadem. Het is de dijk die me beschermt en het is een gegeven waar ik nauwelijks meer bij stilsta. Soms heb je buitenstaanders nodig om in te zien hoe waardevol dat is.’ 
 
Kajsa Ollongren toonde zich een bevlogen en gepassioneerde Europeaan. Ben je benieuwd naar haar verhaal? Lees de lezing hier. Na afloop ging de minister in gesprek met Annette van Soest en Mathieu Segers in de podcast Café Europa. Luister de aflevering terug via deze link.