Kamervragen: D66 vraagt om bevolkingsonderzoek

Het RIVM-onderzoek naar PFAS in voedsel in de Westerschelde is aanleiding voor het houden van een bevolkingsonderzoek. Dat stelt D66 in Kamervragen.

Kamerlid Kiki Hagen heeft zich vastgebeten in het PFAS schandaal. Inwoners van de gemeente Hulst hebben recht op een schone Westerschelde waar we veilig kunnen recreëren en wonen zonder zorgen rondom PFAS.

Lees hier de berichtgeving:
Omroep Zeeland
PZC
Kamerstukken

De kamervragen, ingezonden 30 mei 2022
Vragen van het lid Hagen (D66) aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over het artikel ‘RIVM: ‘eet zo min mogelijk vis en garnalen uit de Westerschelde”

Vraag 1
Bent u bekend met het artikel ‘RIVM: eet zo min mogelijk vis en garnalen uit de Westerschelde’?[1]

Vraag 2
Hoe duidt u het advies vanuit het RIVM (en de eerdere oproep vanuit GGD Zeeland) om zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen te eten uit de Westerschelde?

Vraag 3
Bent u ook van mening dat het onacceptabel is dat er 8 tot 10 keer zoveel schadelijke PFAS in vangst uit de Westerschelde zit als in vergelijkbare producten in de winkel?

Vraag 4
Bent u ook van mening dat het onacceptabel is dat Zeeuwen nu wordt geadviseerd om vis te kopen in de winkel omdat het dan niet uit de Westerschelde afkomstig is?

Vraag 5
Welke opvolging heeft u tot nu toe gegeven aan de aangenomen motie-Hagen over het samen met Belgi? verhalen van de PFAS schade op 3M (Kamerstuk 30175, nr. 402)?

Vraag 6
Bent u ook van mening dat dit onderzoek van het RIVM samen met de eerdere oproep van de GGD genoeg aanleiding is om in te gaan op het verzoek van de gemeenten rond de Westerschelde om een bevolkingsonderzoek in te stellen?

Vraag 7
Welke stappen gaat u zetten om ervoor te zorgen dat vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde weer veilig gegeten kunnen worden?