Europarlementariër Samira Rafaela bezoekt Hulst

Europarlementariër Samira Rafaela van D66 bracht een bezoek aan Zeeland. Door D66 Hulst was een werkbezoek georganiseerd aan het Verdronken Land van Saeftinghe, de Hedwigepolder en de binnenstad van Hulst. Wouter Versluijs, lijsttrekker D66 Zeeland, uit Vlissingen en de verkiesbare kandidaten Pieter de Bruijn uit Hulst en Pieter Jan Esselbrugge uit Axel waren er bij. Ed Peerbolte uit Nieuw-Namen en kandidaat namens D66 voor de waterschapspartij Water Natuurlijk Scheldestromen, was ook aanwezig.

PFAS

We spraken met Samira over PFAS en uitstoot van bijvoorbeeld de kanaalzone. We uitten onze zorgen over een gezonde en veilige leefomgeving. De noodzaak te verduurzaming, problemen rondom de grens (bijvoorbeeld dat de meeste stikstof ons komt aanwaaien). De ontwikkelingen rondom een Europees PFAS-verbod.

Vanuit Hulst oa. Peter Erpelinck, Iris en Jos Hendriks, Ed Peerbolte - Beeld: D66 Hulst

Innovatieve kustverdediging

We spraken met Samira over onze ideeën voor kustverdediging in Zeeland bij stijging van de zeespiegel. De natuur kan ons daarbij helpen mits we snel starten. Er is namelijk tijd nodig om de kustverdediging op een natuurlijke en dynamische manier te laten ontwikkelen. D66 en Water Natuurlijk willen onderzoeken of dijken landinwaarts kunnen worden verplaatst en dubbele dijken kunnen worden aangelegd. Dit om nieuwe slikken en schorren te laten ontstaan die onze kust helpen verdedigen. Het is ook mogelijk om met eilanden voor de kust en aanleg van buitendijkse schorren en slikken te werken aan een natuurinclusieve zeewering.

Deze dynamische manier van kustverdediging waarbij de zeewering meegroeit met de zeespiegelstijging is bovendien gunstig voor het maritieme ecosysteem. De Europese Unie kan bij deze natuurlijke innovatie iets betekenen voor de provincie Zeeland.

Pieter de Bruijn, Samira Rafaela - Beeld: D66 Hulst

Samira Rafaela, Ed Peerbolte - Beeld: Pieter de Bruijn

We hopen dat Samira snel nog weer eens naar Zeeland komt. We hebben een uitnodiging gekregen om in Brussel op bezoek te komen, dus die gaan we inplannen!