Financiën in Hellendoorn

Visie

D66 Hellendoorn wil behoedzaam omgaan met de financiële huishouding van Hellendoorn. De gemeente moet zo transparant mogelijk zijn over inkomsten en uitgaven. De begroting moet begrijpelijk en leesbaar zijn voor haar inwoners. Deze moet toekomstvast zijn, zodat geen schulden worden doorgeschoven naar volgende generaties.

Investeringen

In de afgelopen jaren is er een forse ombuiging geweest, omdat er niet genoeg grip was op de toenemende kosten in de zorg. Daarnaast is besloten de Noord-Zuidverbinding af te ronden, het centrum van Nijverdal aan te pakken (Willem Alexanderstraat-Keizerserf) en ook nieuwbouw te realiseren voor Reggesteyn. Wij erkennen het belang van (grote) publieke investeringen, zoals in goed onderwijs en schone energie. Dit levert op termijn profijt op.

Inkomsten

De meeste inkomsten van de gemeente komen via het Rijk uit het Gemeentefonds. Een kleiner deel komt uit lokale heffingen, leges en belastingen. De gemeentelijke heffingen dienen kostendekkend te zijn en het moet inzichtelijk zijn welke kosten hieraan worden toegerekend. De verhoging van de lasten voor burgers en ondernemers moet jaarlijks door maximaal de inflatie worden begrensd. Deze lasten behoren in de gemeente Hellendoorn tot de hoogste in Overijssel. Bij tekorten op de begroting moet een balans worden gezocht tussen mogelijkheden om taken efficiënter en goedkoper uit te voeren enerzijds en het belang van instandhouding van het voorzieningenniveau anderzijds.

Beeld: D66

Projecten

De gemeente heeft bij een aantal uit te voeren projecten ingezet op co-creatie met inwoners en ondernemers, zoals het centrum van Nijverdal. Projecten op deze manier aanpakken moet gestimuleerd worden.

Begroting

De gemeentelijke begroting is voor 2022 sluitend.
De meerjarenbegroting 2023-2025 laat echter tekorten zien.
Hoewel er positieve financiële ontwikkelingen zijn voorzien die dit beeld kunnen bijstellen, moet er worden gestreefd om de begroting ook sluitend te houden voor de komende jaren.