De samenstelling van de Hellendoornse bevolking is aan verandering onderhevig: meer senioren, zelfstandig wonende jongeren en eenoudergezinnen. De gemeente moet daarom inspelen op die veranderende woonwensen en woonbehoeften. De gemeente dient initiatieven om woningen te verduurzamen blijvend te faciliteren.
Wij willen dat de gemeente ook naar de toekomst toe streeft naar voldoende geschikte woningen voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen, jongeren, starters, alleenstaanden, mensen met een beperking en statushouders. Transformatie van leegstaande kantoor- en winkelpanden tot kleinschalige wooneenheden is een goed
middel om dit te bereiken. Bij nieuwbouw is de BENG-norm leidend, en er dient bij de ontwerpkeuzes rekening mee te worden gehouden dat de bestemming van een gebouw kan veranderen. Projectontwikkelaars moeten de ruimte krijgen om onder de geldende regels hun plannen te realiseren. Bouw van woningen moet in beginsel op inbreidingslocaties worden gerealiseerd. Als de gemeente zelf grond aankoopt voor woningbouw, kan dit ontwikkeling in kleine kernen stimuleren. Actief grondbeleid, met name in Daarle, Daarlerveen, Haarle en Marle moet mogelijk worden. Een doelgroepenverordening is een document waarin regels zijn vastgelegd over het bouwen en behouden van betaalbare huur- en koopwoningen. Deze kan bijdragen aan een evenwichtig woonbeleid.