Wonen en leven in Hellendoorn

Visie

D66 Hellendoorn wil dat alle inwoners, van jong tot oud, zich veilig en vrij voelen in onze gemeente. Zonder veiligheid is er geen vrijheid. Voor het welzijn van mensen is het van groot belang dat zij kunnen wonen in goede en betaalbare woningen in een aantrekkelijke, veilige en gezonde leefomgeving. Het in stand houden, bevorderen en faciliteren van een aantrekkelijke leefomgeving is een kerntaak van de gemeente.

Woningen

De samenstelling van de Hellendoornse bevolking is aan verandering onderhevig: meer senioren, zelfstandig wonende jongeren en eenoudergezinnen. De gemeente moet daarom inspelen op die veranderende woonwensen en woonbehoeften. De gemeente dient initiatieven om woningen te verduurzamen blijvend te faciliteren.
Wij willen dat de gemeente ook naar de toekomst toe streeft naar voldoende geschikte woningen voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen, jongeren, starters, alleenstaanden, mensen met een beperking en statushouders. Transformatie van leegstaande kantoor- en winkelpanden tot kleinschalige wooneenheden is een goed
middel om dit te bereiken. Bij nieuwbouw is de BENG-norm leidend, en er dient bij de ontwerpkeuzes rekening mee te worden gehouden dat de bestemming van een gebouw kan veranderen. Projectontwikkelaars moeten de ruimte krijgen om onder de geldende regels hun plannen te realiseren. Bouw van woningen moet in beginsel op inbreidingslocaties worden gerealiseerd. Als de gemeente zelf grond aankoopt voor woningbouw, kan dit ontwikkeling in kleine kernen stimuleren. Actief grondbeleid, met name in Daarle, Daarlerveen, Haarle en Marle moet mogelijk worden. Een doelgroepenverordening is een document waarin regels zijn vastgelegd over het bouwen en behouden van betaalbare huur- en koopwoningen. Deze kan bijdragen aan een evenwichtig woonbeleid.

Groei

Voor het goed functioneren van een lokale samenleving is het van belang dat deze qua bevolking evenwichtig is samengesteld. Verschillende leeftijden, praktisch dan wel theoretisch geschoold.
De centrale ligging in Overijssel, geschikte woonruimte, werkgelegenheid, scholing, aanbod van cultuur en sport kunnen onder meer bijdragen aan de evenwichtige groei van het aantal inwoners van de gemeente. De afgelopen jaren is de bevolking van de gemeente Hellendoorn maar mondjesmaat gegroeid. Oorzaken hiervan zijn vergrijzing, trek naar de Randstad en een rem op de woningbouw. Deze rem moet plaats maken voor stimulering.
Met gericht beleid moet geprobeerd worden om de evenwichtige samenstelling van de bevolking te blijven bevorderen. Actief grondbeleid kan hierin een middel zijn en inbreidingslocaties moeten volop benut worden. Sociale huur, maar ook middenhuur moeten in een gezonde verhouding het woningbestand aanvullen. Hierbij heeft Reggewoon een belangrijke rol. Wij willen daarom dat mogelijkheden worden gecreëerd voor een doorgroei naar boven de 40.000 inwoners in 2035. Met meer inwoners wordt er meer gebruik gemaakt van de bestaande faciliteiten en de detailhandel, het biedt kansen voor ondernemers, en met meer inwoners ontvangt de gemeente meer middelen om haar taken uit te voeren.

Veiligheid

Wij willen een gemeente waar iedereen zich vrij en veilig voelt.
Wij kiezen ervoor om te investeren voordat er iets misgaat. Ondermijningsactiviteiten vormen in de gemeente Hellendoorn een dreiging die veel aandacht, weerbaarheid en een stevige aanpak vereist. Er moeten voldoende wijkagenten zijn die weten wat er in de buurt speelt. Overlast voorkomen waar het kan en ertegen optreden waar het moet: dat is voor ons het uitgangspunt. De politie moet daarom betrokken en aanspreekbaar zijn in wijken, op scholen, bij sportverenigingen en bij zorginstellingen. Zo worden in een vroeg stadium signalen van overlast en beginnende criminaliteit herkend en aangepakt.

In de afgelopen jaren zijn er meer signalen gekomen van overlast op pleinen en speelplekken. Plaatsing van beveiligingscamera’s gedurende een bepaalde periode kan noodzakelijk zijn. In het nemen van nieuwe maatregelen wegen wij wel altijd af hoe deze maatregelen zich verhouden tot de privacy van burgers. Verzorgde parken en straten zorgen ervoor dat mensen zich buiten prettig voelen en beperken de criminaliteit en overlast. Wij willen dat Hellendoorn schoon is, het straatmeubilair heel is en alle straatlantaarns het doen. We ondersteunen initiatieven van burgers en ondernemers om de leefbaarheid in de wijken te vergroten.

Daarnaast willen we meer aandacht voor cyberveiligheid. Persoonsgegevens van inwoners moeten door de gemeente te allen tijde goed worden bewaakt.

Beeld: D66 Hellendoorn

Gezondheid

Gezondheid is voor het welzijn van mensen van groot belang.
Dit geldt voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid, die nauw samenhangen. Sommige verstoringen van de gezondheid kunnen je zomaar overkomen, maar veel aspecten van gezondheid kunnen wel degelijk beïnvloed worden. Hierin heeft de gemeente belangrijke taken en mogelijkheden. Verstoringen van de gezondheid zullen vaak het deelnemen aan de samenleving beperken. Op diens beurt is deelnemen aan de samenleving weer van belang om verstoringen van de gezondheid te voorkomen en om te helpen bij genezing. Voor het verbeteren en het in stand houden van goede gezondheid zijn preventie en signalering, naast goede mogelijkheden van behandeling en eventuele aanpassing van persoonlijke omstandigheden, steeds belangrijker geworden. Gezonde leefgewoonten met voldoende beweging, gezonde voeding, gezonde (rookvrije) lucht, beperkt alcoholgebruik, het bezitten van voldoende sociale contacten en hebben van gezond werk of andere zinvolle bezigheden zijn allemaal belangrijke factoren waar inwoners zelf, maar zeker ook de gemeente belangrijke invloed op kunnen hebben.

Leefomgeving

Voor het welbevinden van mensen is een aantrekkelijke, gezonde en duurzame leefomgeving van groot belang. Dit geldt zowel voor de bebouwde als voor de niet-bebouwde leefomgeving. Niet alleen een aantrekkelijke verhouding tussen natuur en bebouwde omgeving is daarbij van belang, maar ook de beperking van overlast door onder
andere verkeer, lawaai en luchtverontreiniging. In vergelijking met veel andere gemeenten heeft Hellendoorn een zeer aantrekkelijke leefomgeving. Het behoud, de ontwikkeling en het beheer van groen, ruimte en waar mogelijk schoonheid in de bewoonde omgeving vereisen visie en het maken van keuzes. Inwoners moeten in staat gesteld worden daaraan een bijdrage te leveren.

De werkzaamheden aan het Kanaal Almelo-De Haandrik hebben eraan bijgedragen dat ernstige schade aan veel huizen in Daarlerveen is ontstaan. Onduidelijk is nog wat er gaat gebeuren met de huizen die schade hebben opgelopen. Wij willen dat de provincie spoedig een plan van aanpak opstelt voor het proces van schadeafhandeling. De gemeente moet hierop blijven aandringen bij de provincie.

Beeld: D66 Hellendoorn