Motie “Maak meer woningvorming mogelijk” aangenomen met één stem verschil

Bij de behandeling van de Kadernota werden meer dan 60 moties ingediend vanuit de gemeenteraad. Bijzonder spannend werd het bij de motie die D66 samen met de VVD indiende, getiteld “Maak meer woningvorming mogelijk“. Uiteindelijk werd onze motie aangenomen met 19 stemmen voor en 18 stemmen tegen.

Heroverweeg strenge regels op transformeren en splitsen
De motie vraagt het college om de strenge regels die in Haarlem gelden over splitsen (één woning omvormen naar meerdere zelfstandige woningen) en transformatie (bestaand vastgoed omvormen naar woningen) te heroverwegen. Zodat in het Haarlemse woonbeleid wellicht meer mogelijkheden komen om woningen toe te voegen in bestaande gebouwen, in aanvulling op de nieuwbouwplannen. Natuurlijk moet daarbij oog blijven voor de leefbaarheid in wijken. Flankerend beleid kan daarbij helpen. Bijvoorbeeld de afspraak dat bewoners van toegevoegde woning geen vergunning krijgen om op straat te parkeren

Veel 1-persoons huishoudens
Aanleiding voor deze motie zijn de ontwikkelingen in de woningbouwsector en de demografie. In de Kadernota is te lezen dat de Haarlemse woningbouwprognose in 2026 relatief laag is (500 nieuwe woningen) . En het aantal op te leveren woningen in de jaren daarna is onzeker. Op dit moment is 44% van de Haarlemse huishoudens een 1-persoonshuishouden, met de verwachting dat in de toekomst het aandeel 1-persoons huishoudens verder stijgt. Dat maakt dat kleine, betaalbare woningen hard nodig zijn. Onze motie is in lijn met de huidige Woonvisie waarin Haarlem de ambitie uitspreekt om “niet alleen nieuwe woningen toe te voegen door nieuwbouw, maar ook via bestaande bouw.”.

De motie sluit bovendien uitstekend aan op ons Haarlemse verkiezingsprogramma. 

Beeld: Gemeente Haarlem