D66 zet zich in voor Haarlemse sport

Afgelopen week was D66 Haarlem vertegenwoordigd door liefst twee raadsleden, Joris Krouwels en Steven Jonker, bij het Politiek Sportcafé in het Skatepark. Daar gingen we in gesprek met de Haarlemse sportverenigingen om het sporten en bewegen in Haarlem verder te verbeteren. Er was lof voor de extra inzet en geld dat, met D66 als voorname initiatiefnemer, aan sport wordt besteed. Maar natuurlijk kwamen we ook tot wensen en verbeteringen voor de toekomst.

Verbeteren en verduurzamen sportvoorzieningen

Zo waren er vanzelfsprekend wensen om de sportaccommodaties te verbeteren of uit te breiden. D66 maakt zich bij woningbouw hard voor ruimte voor sport. Deze periode investeren we ook in o.a. nieuwe, duurzame kunstgrasvelden bij korfbalclubs HKC, Rapid, hockeyclub Haarlem en de voetbalclubs Onze Gazellen en DSS. En twee nieuwe zwembaden in Noord en Schalkwijk, plus renovatie van de Houtvaart. Er is veel steun en financiering voor verduurzaming van sportgebouwen mogelijk, door alle overheden, zo liet Rugby Club Haarlem zien.

Topsport én breedtesport

Haarlem is een echte sportstad, zo toont ook Olympia Haarlem aan waarvan de softbalsters net landskampioen zijn geworden. D66 vindt het belangrijk topsport te blijven steunen; zien sporten doet sporten en het promoot onze mooie stad. Maar iedereen moet kunnen sporten dus breedtesport is net zo belangrijk. Ook de openbare ruimte dient uit te nodigen om te bewegen door bijvoorbeeld voetbalveldjes en pump tracks.

Donkere wolken

Een verontrustende boodschap: 30-40% van Haarlemse sport is op een of andere manier “commercieel” en gaat dus te maken krijgen met de BTW-verhoging. En ook SRO moet hogere BTW in rekening brengen voor zaalhuur. Dan kunnen minder Haarlemmers sporten! Hopelijk gaat het kabinet alsnog inzien dat dit niet slim is. De discussie hierover onder leiding van SportSupport en SportDaad werd vanzelfsprekend ook even heel politiek en de andere aanwezige partijen PvdA, VVD en het CDA enigszins gratuite beloofden dat zij niet op sport zullen bezuinigen in de toekomst. Dat wil D66 natuurlijk ook niet, maar het valt ook niet uit te sluiten als gemeenten straks ook steeds krapper bij kas zitten. Tot nu toe heeft D66 gelukkig juist meer geld voor sport geregeld deze periode. En samen met het CDA het initiatief genomen voor de clubkadercoaches die zo hoorden we erg gewaardeerd worden door de Haarlemse sportverenigingen.