Dimitry van den Berg

Dimitry van den Berg - Beeld: D66 Haarlem

Haarlem verdient een creatieve klimaatstrijder.

  • 49 jaar
  • Haarlem

Als commissielid maak ik mij sterk voor het klimaat. Dat begint met er voor te zorgen dat Haarlemse huizen op en top geïsoleerd zijn. Op dit moment heeft slechts 20% van de huizen in Haarlem een energielabel A of beter. Dat kan natuurlijk een stuk beter. Daarnaast moet er werk gemaakt worden van de Energietransitie. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor huizen maar ook voor het bedrijfsleven en het vervoer. Ik zal niet ophouden tot we de meest duurzame stad van Nederland zijn.

Ik heb ruime tijd in de museale sector gewerkt. Ik werk nu als kunstenaar en ontwerper. Daarnaast ben ik opgeleid als econoom. Kortom een unieke combinatie die mij in staat stelt beleid op beide aandachtsgebieden goed op waarde te schatten. Wat betreft cultuur moeten we in Haarlem nu toch echt eens werk maken van “cultuur in de wijken”. Wat betreft economie moeten ondernemers zo veel mogelijk vrij gelaten worden… Zolang ze hun diensten maar wel duurzaam leveren.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Mijn favoriete plek is de Grote markt. Je loopt door de smalle straten van Haarlem en opeens kom je terecht op het weidse uitzicht van de Grote markt. Ik heb laatst wat historische beelden gekeken van Haarlem en de Grote Markt is daar de meest herkenbare plek. Alles is veranderd, maar de Grote Markt vrijwel niet. Dat doet me beseffen dat we in een stad leven vol historie.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Een stad duurzaam maken doen we met zijn allen. D66 Haarlem wil graag burgerberaden instellen. Met een burgerberaad kan je inwoners actief te betrekken bij moeilijke beslissingen over bijvoorbeeld de energietransitie. Haarlemmers werken in een burgerberaad dan samen toe naar een oplossing. Wat mij betreft beginnen we dus als eerste met een burgerberaad over de verduurzaming van de stad.

Wat zijn vier zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Zo snel mogelijk naar een uitstootvrije stad te beginnen met het verwijderen van stinkbrommers.
  • Een stad die veel van zijn eigen energie opwekt. Met ook een grote windmolen in de polder.
  • Meer kunst- en cultuurprojecten in andere wijken dan het centrum.
  • De stad versneld fietsvriendelijker maken. We hebben nog te veel rooie strepen op de weg waar auto’s gevaarlijk langs scholieren zoeven.

Wat maakt jou een echte D66-er?

Omdat ik vol overtuiging in de kernwaarden van D66 geloof. Zoals de internationale blik, het koesteren van grondrechten, het streven naar duurzaamheid, het belonen van prestatie, maar wel het delen de welvaart. Ik ben kortom een echte sociaal-liberaal en voel me dan ook ontzettend thuis bij D66.