Kadernota 2025 in vijf moties

Afgelopen week behandelde de gemeenteraad de Kadernota; de financiële afspraken voor komende jaren. Het is een Haarlemse traditie om als raad met voorstellen te komen. Zo behandelden wij meer dan 70 moties en amendementen. We lichten de vijf belangrijkste voor D66 Haarlem even toe.

Verrijkte Schooldag en Schoolmaaltijden
In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering is geen geld gereserveerd voor  zowel de Verrijkte Schooldag als de Schoolmaaltijd. Landelijk maken 2100 scholen gebruik van de Schoolmaaltijd. Dat gaat om bijna 350.000 kinderen in Nederland. Ook in Haarlem hebben we kinderarmoede, in sommige wijken gaat het zelfs om 1 op de 2 kinderen die in armoede opgroeit. D66 is blij dat de motie ‘Zet de Verrijkte Schooldag voort’ is aangenomen.

Daarnaast gaat de gemeente onderzoeken wat het betekent voor Haarlem om de Schoolmaaltijden voort te zetten. De financiering voor de schoolmaaltijd door het Rijk stopt per 1 januari 2025. Het college gaat op aangeven van de raad in gesprek met de schoolbesturen om de schoolmaaltijden voort te zetten.

Snor de Rijkssubsidie op
In 2027 willen we een nul-emissiezone invoeren voor brom- en snorfietsen. Nu kondigde het Rijk plots een subsidieregeling aan voor het inruilen van fossiele brom- en snorfietsen voor lage inkomens en daar willen we natuurlijk gebruik van maken. Dankzij een motie van D66 Haarlem wordt inschrijving hiervoor veilig gesteld. Commissielid Steven Jonker: “Met deze regeling kan de gemeente Haarlemmers met een laag inkomen op een positieve manier benaderen over het verduurzamen en ook een concreet aanbod bieden.”


Batterijen voor de Buurt
D66 ziet dat er kansen en uitdagingen zijn rondom de implementatie van buurtbatterijen. Een eerste verkenning is echter nodig om de potentie voor onze gemeente in kaart te brengen. Daarom dienden wij de motie Batterijen voor de Buurt in. En die werd aangenomen! Hiermee gaat de gemeente een eerste verkenning uitvoeren naar de mogelijke rol van slimme buurtbatterijen voor Haarlemmers.
“Buurtbatterijen kunnen een cruciale rol spelen in onze energietransitie door lokale energieopslag te combineren met netbalancering,” aldus raadslid Dimitry van den Berg.

Maak meer woningvorming mogelijk
De spannendste motie van de avond was onze motie, “Maak meer woningvorming mogelijk” die D66 samen met VVD indienden. Wij vragen het college de regels voor ‘woningvorming’ zoals splitsing en transformatie te heroverwegen. Het doel is meer mogelijkheden te bieden aan transformatie van bestaande panden naar meerdere zelfstandige woningen.
De motie haalde het met één stem verschil. Raadslid An-Jes Oudshoorn vertelt op de website de achtergrond van deze motie.