MTB-park Meerstad eindelijk geopend!

Beeld: Bregje Hoed

7 jaar na het indienen van een motie door Tom Rustebiel heeft Groningen haar eigen MTB-park. Weliswaar niet op de toen beoogde locatie van de Suikerunie, maar in de buurt van Meerstad. Tom en Jim waren aanwezig bij de opening.

Hobbelige start

In 2016 diende ons raadslid Tom Rustebiel een motie in die het college opdroeg in gesprek te gaan met de MTB-gemeenschap en te onderzoeken of het Suikerunie terrein een geschikte locatie zou zijn voor een MTB-route. Naar aanleiding van de publiciteit rondom de motie organiseerde D66 op de Hanzehogeschool een bijeenkomst met geïnteresseerden. Uit die groep stonden Han Settels en Rutger Kussendrager op om de gesprekken met de gemeente te starten.

Lange adem

Het zou dus echter nog 7 jaar duren voor het MTB-park er daadwerkelijk was. In de tussentijd had de oorspronkelijke groep initiatiefnemers de verantwoordelijkheid weer terug bij het college gelegd omdat het vinden van een locatie hen te lang duurde. In 2020 was er een nieuwe groep gevonden die samen met het college een intentieverklaring tekende. D66 bleef er op aandringen om toch vooral vaart te maken en toen de locatie veranderde van het slibdepot – met kwetsbare ecologie – naar een terrein ernaast kon de aanleg beginnen. 

Beeld: Tom Rustebiel

Groningen, fietsstad voor iedereen

Bureau Meerstad en de gemeente maakten de laatste maanden met de nieuwe initiatiefnemers snel meters waardoor het park nu geopend is. Het is een mooi park geworden van bijna twee kilometer lang, met voor ieder niveau wat wils. De opening was druk bezocht en na het startschot van wethouder Jongma (CU) werd de route al flink in gebruik genomen, zo ook door onze sportwoordvoerder Jim Lo-A-Njoe (zie foto). Ook in de dagen erna waren er veel mountainbikers aanwezig op het terrein. 

Politiek geduld

Tom kijkt trots terug op de opening. ‘Het is mooi om te zien hoe partijen uiteindelijk elkaar toch gevonden hebben. Het laat zien dat politiek een lange adem vraagt en een aangenomen motie ook. Maar Groningen mag trots zijn. We hebben nu het grootste skillspark van Nederland en ik heb er alle vertrouwen in dat het een blijvend succes wordt. Ik wil graag iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt – en ook geduld nodig heeft gehad – enorm danken voor hun inzet.’