1. Een groener Gooise Meren

Gooise Meren is een groene gemeente, met veel bomen, tuinen, velden en bossen. Je komt hier wonen om dicht bij de natuur te zijn. Toch neemt de biodiversiteit al jaren af. Daarom heeft de natuur onze bescherming nodig. De gemeente moet zich nóg beter inzetten voor bomen, groene tuinen, bermen en andere natuur, met een ecoloog, een groenindex en verantwoord groenbeheer. Ook moet de gemeente maatregelen nemen om de energietransitie te stimuleren en plastic afval te verminderen.

Betere bescherming van bomen

De gemeente kan veel meer doen om het bomenbestand te beschermen. Bomen vangen koolstofdioxide en fijnstof af, geven verkoeling op hete zomerdagen en stimuleren de biodiversiteit. Het bomenfonds wordt uitgebreid tot biodiversiteitsfonds. Het verkrijgen van een kapvergunning moet lastiger worden en illegale bomenkap moet worden bestraft. Bij bomenkap moet zowel bij particuliere als bij grootschalige ontwikkelingen, (vooraf) een geldbedrag gestort worden in het biodiversiteitsfonds. Het verbod om zonder vergunning bomen te kappen, zoals geregeld in de algemene plaatselijke verordening (APV) moet strikt worden gehandhaafd en bij de aanvraag van een kapvergunning wordt de directe omgeving geïnformeerd, aansluitend bij de werkwijze van de nieuwe omgevingswet. De gemeente moet daarnaast samenwerken met buurtplatforms om meer bomen op de waardevolle bomenlijst te krijgen.

Groenindex inzetten

Via satellietbeelden kan bepaald worden hoe groen een gemeente is (in de tijd). Dat wordt gedaan met de zogenaamde groenindex. D66 wil dat de groenindex ingezet wordt op wijkniveau, waarbij op wijkniveau de groenindex ten minste gelijk blijft. In wijken waar dit kan, moet de groenindex omhoog. Op deze manier maken we Gooise Meren nog groener. 

Betere voorlichting over particuliere tuinen

De gemeente moet betere voorlichting geven aan inwoners over tuinonderhoud om de biodiversiteit te bevorderen. Hierbij denken we aan een koppeling van de operatie Steenbreek en de groenindex op wijkniveau. Bij nieuwe bestemmingsplannen willen we dat er een maximaal percentage bestrating per perceel ingevoerd wordt.

Gemeentelijke ecoloog

Meer ambtelijke capaciteit is noodzakelijk ten behoeve van een bio-divers groenbeleid met daarbij het kennisniveau omhoog t.a.v. biodiversiteit van uitvoerders van het groenbeleid. De regio G&V moet daarom een ecoloog in dienst nemen. Groenbeheer is niet alleen ‘looks’, maar moet meer in het teken staan van biodiversiteit.

Ecologisch verantwoord groenbeheer

De gemeente moet meer doen aan het vergroten van de biodiversiteit van insecten, zoals wilde bijen en vlinders. De gemeente kan hierbij gebruikmaken van het bijeneducatiecentrum van de Bijenstichting. We voeren een ecologisch maaibeleid in in Gooise Meren, waarbij door een ecoloog wordt bepaald hoe, wanneer en waar er gemaaid dient te worden. Hiermee wordt de biodiversiteit van planten en dieren bevorderd. Het maaien van fonteinkruid in het Gooimeer is wellicht noodzakelijk voor watersporters, maar moet ook in het teken staan van het vergroten van de biodiversiteit in het Gooimeer. Om dezelfde redenen willen we dat de gemeente in overleg treedt met het Waterschap om de mogelijkheid van verhoging van het waterpeil te onderzoeken.

Energiebeleid

Gooise Meren maakt werk van de energietransitie en streeft ernaar energieneutraal te zijn. Een verbod op terrasverwarming en nachtelijke reclame verlichting draagt daar aan bij. De gemeente steunt actief de rol van Wattnu en andere organisaties die inzetten op energiebesparing.

Minder plastic afval

D66 wil dat het gebruik van plastic wordt teruggedrongen en dat we beter gaan recyclen. Inwoners, ondernemers en organisaties moeten worden gestimuleerd om het gebruik van plastic te verminderen. De gemeente moet voorlichting geven hoe te consuminderen. Bijvoorbeeld door meer aandacht te vragen voor de zogenaamde ‘repair- cafés’ en kringloopwinkels. We willen ook dat er permanente voorlichting wordt gegeven aan leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs om zwerfafval te voorkomen. 

Betere afvalinzameling

De gemeente moet de bewustwording bij inwoners met betrekking tot afval en afvalinzameling versterken. Regionale prestatieafspraken met de Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst (GAD) en Suez moeten hierop gericht zijn. Het plaatsen van stille, ondergrondse afvalcontainers (incl. glasbakken) moet versneld worden.