8. Meer kansen voor ondernemers

Gooise Meren kan omschreven worden als wooneconomie plus, dat wil zeggen een gemeente met een sterk accent op goed wonen en met daarnaast een veelheid van kleine ondernemingen en enkele grote werkgevers. Ondernemerschap heeft behoefte aan een wendbare en dienstbare gemeentelijke organisatie, die meebeweegt met veranderingen in de economie en met de behoeften van ondernemers. De gemeente kan ondernemerschap als zodanig faciliteren, bijvoorbeeld door bedrijven in de bouw en techniek ruimte te geven op bedrijventerreinen. De corona crisis heeft zowel kansen geboden aan sommige ondernemers als ook zware lasten gecreëerd voor anderen. D66 wil dat de gemeente een blijvend oog houdt voor de gevolgen van de coronacrisis voor ondernemers door te zorgen voor een goed vangnet. De gemeente faciliteert andere manieren van werken en nieuwe economische activiteiten door onder meer een goede digitale en fysieke infrastructuur mogelijk te maken.

Werkgelegenheid, zzp’ers en bedrijventerreinen

Het aandeel zzp’ers in Gooise Meren is met 23,6 % een veel hoger percentage dan het landelijk gemiddelde van 11,3 %. Daarom dient de gemeente in te zetten op een optimaal economisch klimaat voor zzp‘ers door middel van het faciliteren van (co)-werkplekken, een goede digitale en fysieke infrastructuur, zoals een glasvezelnetwerk en breedbandinternet op bedrijventerreinen en werklocaties.

Betere bedrijfshuisvesting

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat forenzen permanent meer thuis zullen werken. Er blijft wel behoefte aan goed bereikbare en betaalbare bedrijfshuisvesting voor ondernemingen in Gooise Meren.

Ruimte voor kleinschalige maakindustrie op bedrijventerreinen

Diversiteit in arbeidsplaatsen draagt bij een gezond sociaal klimaat in Gooise Meren, aan arbeidsplaatsen voor iedereen en daarmee een laag werkloosheidscijfer. Daarom moet er ook ruimte blijven voor de maakindustrie. Dit kan bereikt worden door de bedrijventerreinen die er zijn te behouden voor bedrijvigheid en het bestemmingsplan te handhaven. Daarnaast moet er een visie ontwikkeld worden op benodigde bedrijfsruimte voor de toekomst. De behoefte aan kantoorruimte zal naar verwachting afnemen, terwijl bedrijven in de bouw en techniek juist naar meer ruimte zoeken. Bij bedrijventerreinen die binnenstedelijk liggen moet het mogelijk worden om bestemmingsplannen te wijzigen. Dit om te zorgen dat zware, vervuilende en overlast gevende bedrijven uit de kernen verplaatst worden. In samenwerking met deze bedrijven moet er voor hen een andere plek gevonden worden. Gebieden met bedrijvigheid in de kernen moeten zich voornamelijk richten op kleinschalige bedrijvigheid zonder veel klantbewegingen. Ook moet het mogelijk worden deze gebieden om te vormen tot woongebieden waar dat mogelijk is.

Meer aandacht voor de centrumfunctie Bussum

Gooise Meren is een uitgewaaierde gemeente, waar de dorpskernen een belangrijke rol vervullen in het dagelijks leven van de inwoners. Daarom dienen de dorpskernen qua voorzieningen en uitstraling op orde te zijn.
Binnen Gooise Meren vervult het centrum van Bussum een regionale functie. Het Bussumse centrum heeft veel potentie, maar op het gebied van uitstraling, compactheid van het winkelgebied en aantrekkelijke voorzieningen is er veel werk aan de winkel. Het is noodzakelijk om de centrumvisie die er ligt, de komende jaren écht te gaan vormgeven, om het centrum van Bussum weer vitaal en aantrekkelijk te maken. De benodigde transformatie heeft voor de coronacrisis alleen maar meer noodzaak gekregen.
Voor het centrum van Bussum dienen de volgende zaken te gebeuren: Compacter maken van het kernwinkelgebied, wonen boven winkels stimuleren door middel van een fonds voor pandeigenaren; de diverse dorpskernen goed met elkaar verbinden met (snelle) fietsverbindingen; een duurzame overleg- en samenwerkingsrelatie tussen de gemeente en de ondernemers en vastgoedeigenaren uit alle sectoren om deze transformatie mogelijk te maken.

Toerisme

Met name de historische kernen van Muiden en Naarden, maar ook de natuurgebieden hebben veel te bieden aan bezoekers. Er is daardoor meer geld nodig voor onderhoud en beheer. De werkgelegenheid en levendigheid in horeca en middenstand groeien waarvan ook bewoners profiteren. De gemeente heeft een verbindende rol tussen toeristisch trekpleisters, ondernemers en horeca.

Lokale producten

Het consumeren van lokaal geproduceerde voedselproducten levert een bijdrage aan klimaatbeleid. Daarnaast stimuleert het de landbouweconomie in de regio. Om dit te bevorderen willen wij (vaker) een markt met lokale producten organiseren in alle kernen van Gooise Meren. De gemeente moet hier een aanjagende rol in vervullen.

Horeca en evenementen

Evenementen zijn van maatschappelijke én economische meerwaarde, en dragen bij aan de profilering van de kernen van Gooise Meren. Er zijn al een aantal mooie en succesvolle evenementen die jaarlijks goed bezocht worden. D66 ziet ruimte voor meer evenementen, waarbij kwaliteit voorop staat en er balans dient te zijn met de locatie, zoals onze historische dorpskernen en onze waardevolle natuur. Evenementen kunnen er ook voor zorgen dat onze eigen inwoners onontdekte ‘parels’ in hun gemeente ontdekken.
Naast evenementen draagt ook horeca bij aan de levendigheid in Gooise Meren. Het aanbod in onze gemeente is divers en past binnen de ontwikkelingen van dorpskernen en centra van ‘place-to-buy’ naar ‘place-to-be’: niet alleen meer winkelen, maar elkaar ontmoeten en samen nieuwe ervaringen opdoen. Het aanbod van horeca dient in balans te zijn met de omgeving en in samenhang gezien te worden met andere functies in de dorpskernen en centra. Om dit te bereiken is een duurzame overleg- en samenwerkingsrelatie met de horeca essentieel.