Een veilige oplaadplaats voor scootmobielen in instellingen

Willem de Jonge was kort geleden in de raad verantwoordelijk voor een dossier dat gaat over apart ingerichte oplaadplaatsen voor scootmobielen in instellingen. Nu bestaan er onderwerpen die ogenschijnlijk meer tot de verbeelding spreken. Maar toen hij het dossier met veel energie oppakte en zich in de stukken verdiepte ontstond er een mooi proces.

Als een vogeltje dat leert vliegen

Als nieuw raadslid komt er vroeg of laat een moment waarop je voor het eerst zelfstandig op een dossier het woord gaat voeren, net als een jong vogeltje dat uit het nest wordt geduwd om te leren vliegen. Dat moment is erg leuk en spannend maar vooral bijzonder omdat je een rol gaat spelen bij het tot stand komen van beleid – beleid dat concrete gevolgen heeft in de levens van echte mensen. Mijn moment was de scootmobiel.

Brandgevaar en vluchtwegen

Wanneer bewoners van verzorgingstehuizen en instellingen een scootmobiel bezitten, moeten zij de accu kunnen opladen wanneer deze leeg is. Opladers bestaan in verschillende kwaliteiten en daar zit gelijk een risico. Sommige goedkope en merkloze opladers zijn brandgevaarlijk, zo leert de ervaring. Een ander risico is het neerzetten van scootmobielen op willekeurige plekken dichtbij een oplaadpunt, omdat zij in het geval van een calamiteit de vluchtweg kunnen blokkeren. Goede redenen dus om het opladen van scootmobielen beter te regelen en de instellingen te ondersteunen bij het bouwen en inrichten van een centrale, veilige oplaadplaats. Hiervoor heeft het college een regeling bedacht, ofwel een voorziening waar instellingen gebruik van kunnen maken wanneer zij zo’n oplaadplaats willen bouwen.

Een prachtige gedachte

Het is welbeschouwd een prachtige gedachte dat wij zo welvarend zijn dat wij ook dit soort dingen collectief aan kunnen pakken. Het is voor mij en de hele D66 fractie erg belangrijk dat de generaties van onze ouders en grootouders na een leven lang hard werken een goede en veilige woonplek hebben. De regeling gaat er komen en ik ben er trots op dat ik er een bijdrage aan heb kunnen leveren. Het is prachtig om volksvertegenwoordiger te zijn.