Een jaar in de Staten en met frisse blik vooruit

Het eerste jaar in de Provinciale Staten van Gelderland zit er bijna op en het is tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Vorig jaar vonden de Provinciale Statenverkiezingen plaats en deze hebben gezorgd voor een grote verschuiving in de Staten. Als gevolg daarvan werd er een nieuwe coalitie gevormd, bestaande uit de BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en de SGP. U leest hier hoe nieuwe statenleden Elke Smulders en Frank Cornelisse terugkijken op het eerste jaar in de Staten. Daarnaast zullen we vooruitkijken met onze fractievoorzitter Stan Hellegers.

Elke Smulders

Smulders, voorheen fractievoorzitter voor D66 in de gemeente Zaltbommel tot maart 2023, blikt terug op een bijzonder jaar als Statenlid. Ze merkt vooral een verandering in schaal en reisafstand. Voorheen kwam ze bijvoorbeeld zelden in Arnhem, maar nu moet ze de hele provincie doorkruisen. Ze ervaart wel een duidelijk verschil in de sfeer en werkwijze tussen het gemeentehuis en het provinciehuis. “Zowel in de Statenzaal als buiten het Provinciehuis lijkt alles wat professioneler. Er wordt meer op inhoud gedebatteerd en er is meer sprake van dualisme, zoals het ook echt bedoeld is.” Daarnaast ziet Smulders een duidelijk verschil in het debat. “Statenleden zijn vaak kritisch en echt gefocust op inhoud, ze zijn niet bezig met de krantenkoppen of de inwoner die toekijkt. “Dit verschil komt ook naar voren in de volksvertegenwoordigende rol, aangezien de provincie toch wat verder van de inwoners afstaat dan bijvoorbeeld een gemeenteraad.”

Het afgelopen jaar heeft Smulders al een significante bijdrage geleverd op het gebied van cultuur. Ze heeft zich ingezet voor het behoud van de PLUS-bibliotheek, waarvan het voorbestaan onzeker is, en voor het behoud van steun aan Rozet. In het komende jaar wil ze hiermee doorgaan en haar inzet op cultuur en leefbaarheid met nieuwe energie voortzetten. Daarnaast zet ze zich in voor een gezonde leefomgeving in de debatten over de nieuw op te stellen Omgevingsvisie.

Frank Cornelisse

Naast Smulders is er nog een nieuw gezicht in de fractie van D66 Gelderland toegetreden. Frank Cornelisse studeerde in maart 2023 af in milieuwetenschappen en week later werd hij geïnstalleerd als Statenlid. Hij zag dit als mooie kans en ging vol energie en met een frisse blik aan de slag met de dossiers klimaat, energie, economie en duurzame mobiliteit. Cornelisse heeft zich meteen verdiept in de problematiek rondom netcongestie. Hij organiseerde een thema-avond over energie om alle kennis binnen D66 Gelderland te benutten en stelde stevige schriftelijke vragen op het gebied van netcongestie. Een onderwerp wat hem op het lijf geschreven is zegt hij zelf. Cornelisse kijkt vooral positief terug op het debat over het coalitieakkoord in juni 2023. “Een intensieve vergadering van twee dagen, volop in debat over het coalitieakkoord. Dat was zwaar, maar het geeft veel energie om toch een verschil te kunnen maken voor Gelderland.”

Ook het komende jaar zal Cornelisse vol energie aan de slag gaan om Gelderland te transformeren naar een provincie waar groene energie in zit en om ervoor te zorgen dat we onze klimaatdoelstelling van 2030 gaan halen.

Blik vooruit met Stan Hellegers

Met een nieuwe fractie ging doorgewinterd Statenlid Stan Hellegers aan de slag als fractievoorzitter voor D66 Gelderland. Het was een bijzonder jaar, waarin hij eerst de campagne leidde als lijsttrekker met een grote inzet van D66. Onder zijn leiding had D66 de ambitie om niet te stoppen met de aanpak op onze klimaat- en natuurdoelstellingen, maar juist nog harder door te pakken. Hellegers benadrukt dat deze doelstellingen belangrijker zijn dan ooit, gezien de verkiezingsuitslag van afgelopen jaar. “We moeten doorgaan met de aanpak van het klimaat, het herstellen van de natuur en volop inzetten op duurzame mobiliteit.” Vooral op het gebied van klimaataanpak en het verminderen van stikstof ziet Hellegers uitdagingen met het nieuwe coalitieakkoord. “Het coalitieakkoord lijkt op die thema’s te schuren met landelijke en internationale regels. Als D66 zullen we hier scherp op blijven en blijven benadrukken hoe belangrijk het is om onze doelstellingen te halen. In 2024 worden naar verwachting de eerste afspraken uit het coalitieakkoord gerealiseerd. Hellegers verwacht dat de aanpak van de twintig meest onveilig plekken op provinciale wegen als eerste op tafel komt in de Staten. “D66 hecht veel waarde aan veiligheid op provinciale wegen, maar dit moet wel op een duurzame manier gebeuren. We zullen ons daarbij richten op fietsers en het verlagen van de snelheid op gevaarlijke plekken.”

De belofte voor 2024 is dat D66 zicht blijft inzetten voor het behalen van de klimaatdoelen, het aanpakken van het stikstofprobleem en een sterke focus op duurzame mobiliteit. Sterker nog, D66 durft de ambitie uit te spreken om dé provincie in Europa te worden dat het voorbeeld wordt op het gebied van duurzame mobiliteit.