Februari, over het regenboogdebat en verre reizen

Eindelijk, de dagen worden weer iets warmer en de lente is in aantocht. Het zonlicht breekt door en schijnt op ons gezicht. Helaas was hier op het Provinciehuis weinig van te merken. Daar waaide vooral een conservatieve en rechtse wind door de Staten. Het Friese regenboogbeleid kwam stil te staan door politieke onwil ook al probeerde D66 het tij te keren. Toch waren er in al die duisternis ook nog wat lichtpuntjes te vinden, onder andere met een aantal reizen buiten de provincie.

Voor wie het niet gevolgd heeft, in 2020 werd Fryslân als laatste provincie van Nederland (!) een regenboogprovincie. In deze aangenomen motie stond het verzoek om ‘actief discriminatie tegen te gaan en inclusiviteit, sociale acceptatie en veiligheid te bevorderen door hiervoor samen met de op dit gebied deskundige organisaties regenboogbeleid te maken.’ In 2022 werd hierover nog een motie aangenomen. Er werd geld beschikbaar gemaakt en een deel van dat geld werd gebruikt voor het maken van een beleidsbrief. De Gedeputeerde Staten (GS) stelden echter voor om dit beleid niet uit te voeren en het overige geld terug te laten varen in de vrij aanwendbare reserves (VAR). Wat D66 betreft had dat geen pas. Daarmee zouden de Staten A zeggen, maar niet B. We dienden daarom deze week, samen met GrienLinks, FNP, PvdA, VVD, SP en de Partij voor de Dieren een ander voorstel in. Daarmee zou er wél regenboogbeleid worden gevoerd.

Gebroken vertrouwen

De hele maand hebben we contact gezocht met iedereen om er samen uit te komen. Waar hoop en verbinding ons uitgangspunt was deze maand, bleek teleurstelling en verdriet het resultaat. Ondanks de moedige bijdragen vanuit de LHBTQI+-gemeenschap tijdens de commissievergadering deze maand, hebben de Staten ervoor gekozen niet te luisteren en om geen regenboogbeleid uit te voeren. Die uitslag is onrechtvaardig, op menselijk en bestuurlijk gebied. De intentie van de motie in 2022 was namelijk niet alleen om een beleidsbrief te maken, maar om deze ook uit te voeren. Afspraak is afspraak, en wanneer dat niet wordt nagevolgd, wordt vertrouwen gebroken.
 
Dag in, dag uit heeft D66 zich samen met een brede coalitie ingezet voor het uitvoeren van het regenboogbeleid in Friesland, met als doel inclusie en acceptatie van de regenbooggemeenschap. Ondanks talloze handreikingen bleken een aantal partijen niet te willen samenwerken. Er was geen sprake van onmacht, maar van onwil.

Liefde boven haat, voor altijd

Het was een beladen maand voor niet alleen de fractie, maar ook voor alle mensen die zich op wat voor manier dan ook betrokken voelen bij het regenboogbeleid. Deze mensen willen wij dan ook een hart onder de riem steken. Hoewel de uitslag verdrietig is, betekent dit niet dat we ons erbij neerleggen. De regenbooggemeenschap en iedereen die zich daarbij betrokken voelt, verdient beter. We waren er toen, dus zijn we er nu en zijn we er in de toekomst weer. Wij verkiezen hoop boven angst, liefde boven haat, voor altijd.
 
Met dat uitgangspunt willen we dit onderwerp dan ook afsluiten. Stadsdichter Marrit Jellema (hierrr te volgen) heeft dit prachtig beschreven in het volgende gedicht gemaakt voor, en opdragen door, ons Statenlid Danny.

Kunnen we heel even naast elkaar zitten
Dan vertel ik jou wie ik ben
Niet wat ik ben
Wel wat ik nog worden wil
En waarover ik als kind droomde
Want met diezelfde dromen val ik nog in slaap
Ik denk aan perenijsjes in de zomer, aan glimlachen naar
een onbekende en dan een glimlach terug
Aan woorden, altijd aan woorden
En aan alle keren dat ik heel zachtjes werd gekust
 
En jij?
Waaraan denk jij?
Mag ik ook jouw dromen horen?
Mag ik weten wie jij liefhebt en dan niet waarom
maar wel hoeveel
Mag ik horen welk spel jij als kind het liefste speelde?
Misschien kunnen we dan straks wel…
Mag ik horen wie jij bent?
Niet wat je bent
Wel wat je worden wil
Mag ik je leren kennen zonder labels
Mag ik gewoon alleen dit moment?
 
Dan staan we straks op en zijn we daarna geen vreemden
En wie weet, al weet ik het wel zeker
Zijn de overeenkomsten veel groter dan het vooraf
ingevulde verschil
En als ik straks dan ga en jij mij kent
Niet wat ik ben, maar wie
Laat ik je hopelijk achter met een glimlach
En mag ik dan, net als jij dat voor altijd van mij mag,
houden van wie ik wil?

Reizen naar Straatsburg en Den Haag

Naast het prachtige Fryslân, heeft de fractie ook nog andere plekken bezocht. Begin februari zijn een groep leden en vertegenwoordigers van D66 Fryslân en Drenthe op reis naar Straatsburg geweest. Daar eenmaal aangekomen, kregen ze een kijkje achter de schermen van de Europese politiek. Europarlementariër Samira Rafaela gaf ze tijdens de Q&A de boodschap mee om zichtbaar te maken wat Europa doet en betekent voor de mensen op straat. Dat is ook ontzettend belangrijk voor de aankomende Europese verkiezingen. We hebben zin om te knallen, VAMOS! Meer lezen? Kijk op D66 Fryslân — D66 Fryslân en Drenthe halen Europa op om het terug te brengen.
 
En naast Straatsburg hebben wij ook Den Haag bezocht. Hier zijn wij in gesprek gegaan met D66-volksvertegenwoordigers van de gemeente Den Haag, provincie Zuid-Holland en de Tweede Kamer. We hebben het gehad over grensoverschrijdende problemen en deelden onze inzichten over de meest uiteenlopende thema’s. Ook is er gelobbyd om de Friese belangen landelijk vertegenwoordigd te zien worden. Naast inhoudelijk constructieve gesprekken, was er ook genoeg tijd voor gezelligheid en wat lekkers. We kijken er naar uit om D66 leden op korte termijn ook in Fryslân te mogen ontvangen!

Dienstmededelingen

Deze maand nemen we helaas ook afscheid van onze fractiemedewerker Janne Dam. We zijn haar ontzettend dankbaar voor haar inzet en zullen haar positieve mindset missen. Maar niet getreurd, want zij zal bij innovatiepact Fryslân blijven vechten voor onze idealen. Succes Janne!
 
Nu Janne is vertrokken, zal Jasmijn Bottema als fractiemedewerker het stokje van haar overnemen. En er is nog een nieuw gezicht op onze fractiekamer, want D66 Fryslân heeft er een nieuwe stagiair bij. Yarnick Pander maakt tot aan de zomer onderdeel uit van onze fractie en zal ondertussen ook onderzoek doen. Benieuwd naar wat hij precies gaat onderzoeken? Of wil je om een andere reden contact met de Statenfractie, variërend van een luisterend oor tot een brandende tip, weet ons dan te bereiken op [email protected].