Kijkje in de Staten: oktober & november

Het politieke jaar is inmiddels alweer in volle gang en in die tijd is veel gebeurd. Of het nu gaat om de Lelylijn, de begroting of de BTW-verhoging op cultuur: er valt veel te bespreken en te bereiken. Er staan grote uitdagingen voor ons, die met een duidelijke visie aangepakt dienen te worden, waarbij visie en verbinding voorop staan. In deze nieuwsbrief nemen we je mee in deze uitdagingen en onze plannen daarvoor.

Begroting provincie Fryslân

Net als vorig jaar leek het debat over de begroting een vastgelopen langspeelplaat die al jaren op de achtergrond van het Friese Provinciehuis draait. Het geeft de maat aan waarin coalitie- en oppositiepartijen met en langs elkaar heen bewegen, waarin alles minder wordt en er geen geld is voor voorstellen die Fryslân vooruit helpen. En daarvoor is verbinding nodig, hetgeen waar wij ons in het debat op hebben gezet. Dat bereik je door samen te werken en grenzen te overschrijden, van oppositie tot aan coalitie. Helaas zien we deze inzet niet terug bij de laatste partij. Desondanks hebben wij ons best gedaan voor Fryslân en onze inwoners, met onderwerpen als de vrijheidsviering, BTW-verhoging op cultuur en klimaatadaptatie.

BTW-verhoging
Met grote zorgen kijken wij naar de geplande BTW-verhoging op culturele activiteiten, sport en boeken, die de toegankelijkheid van cultuur en kennis flink kan belemmeren. Deze verhoging dreigt de kosten voor toegang tot cultuur en sport te verhogen, waardoor het voor veel inwoners, en zeker voor de meest kwetsbare groepen, moeilijker wordt om deel te nemen. Voor Fryslân is cultuur meer dan een voorziening; het is een kernonderdeel van onze identiteit, van de Friese taal tot lokale festivals en theaters. Het verhogen van de BTW zal onze sector drievoudig zo hard raken, een terugloop in bezoekersaantal, stijgende inflatie die niet gecorrigeerd wordt in subsidies en stijgende lasten zullen leiden tot financiële problemen bij culturele instellingen, sportverenigingen en bibliotheken en boekwinkels, met negatieve gevolgen voor werkgelegenheid, vrijwilligerswerk en het sociaal-culturele welzijn van onze provincie.


Niets over ons, zonder ons. Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op de mogelijke gevolgen van deze BTW-verhoging en daarom hebben wij voorgesteld deze BTW-verhoging te onderzoeken en te onderzoeken welke maatregelen, subsidies of initiatieven mogelijk zijn om de negatieve effecten van de BTW-verhoging op de Friese cultuursector te verzachten of op te vangen.

Iedereen verdient het om toegang te hebben tot leesplezier. Het investeren in taalvaardigheid en toegankelijkheid is cruciaal om laaggeletterdheid tegen te gaan – iets wat juist ondersteuning vergt, niet hogere drempels. Het is om die reden dat wij de verwerping van ons voorstel betreuren. Echter betekent dit niet dat we bij de pakken neer zullen zitten. We blijven ons onverminderd inzetten tegen de BTW-verhoging en roepen andere partijen op dat ook te zijn.

Vrijheidsviering
Volgend jaar staan we stil bij een belangrijk herdenkingsjaar. Hier past een grootste viering bij, die 80 jaar vrijheid verdient. In een tijd met oorlog over de hele wereld en op het Europese Continent verdient deze vrijheid extra onze aandacht. Om deze reden hebben we geprobeerd bij de begroting hiervoor voldoende financiële middelen beschikbaar te stellen. Overleggen en inzet hebben afgelopen jaar te weinig resultaat gehad en dat betekent dat de herdenking en viering van 80 jaar vrijheid in beperkte vorm door kan gaan. Door de starre houding van de coalitie rondom financiering is het voorstel helaas niet aangenomen.

Benieuwd naar de achtergrond van de financiering rondom het bevrijdingsfeest? Lees dan het Kijkje in de Staten van maart terug!

Lelylijn

Tijdens het recente MIRT-overleg werd duidelijk dat de Lelylijn en Nedersaksenlijn op dit moment geen prioriteit zijn voor het huidige kabinet, en dat de vervolgonderzoeken voorlopig worden stopgezet. Als D66 Fryslân vinden we dit een gemiste kans voor de toekomst van Noord-Nederland. Samen met de Provincie Drenthe, Friese en Drentse gemeenten blijven wij aandacht vragen voor deze belangrijke verbindingen.

De Lelylijn en Nedersaksenlijn zijn van groot belang om onze regio bereikbaar te houden en duurzame mobiliteit te bevorderen. Daarom hebben we onze stem laten horen via gezamenlijke oproepen op sociale media, waar we onze zorgen en onvrede hebben gedeeld.


Onze boodschap is helder: we blijven strijden voor investeringen in onze regio en voor verbindingen die een positieve impact hebben op de leefbaarheid en het milieu. D66 Fryslân zet zich onverminderd in voor een toekomstbestendig Noord-Nederland!

Ondertussen in Brussel

Fryslân op de kaart in Brussel
Onze Friese Europarlementariër Raquel García Hermida-van der Walle zet vanuit Brussel Fryslân stevig op de kaart. Bij het plenaire debat over de rol van de regio’s in Europa sprak ze onder andere in het Fries het Europees Parlement toe over haar wens voor haar dochters. Dat zij dezelfde vrijheden kunnen genieten als Raquel zelf heeft genoten, vanaf Madrid tot Gorredijk. Dat ze kunnen genieten van een schone Waddenzee en een bloeiende, kansrijke regio, die door middel van de Lelylijn verbonden is met de rest van Europa. En van laagdrempelige toegang tot Europese programma’s, waaronder ter bescherming van hun taal, het Fries. En dat ze op de vraag “Is Europa er voor ons?” nuchter kunnen antwoorden: “Ja, sa is it, en net oars.”


Regiocommissaris aan de tand gevoeld 
De afgelopen weken waren de hoorzittingen van kandidaat-Eurocommissarissen in het Europees Parlement in Brussel. Dinsdag was de hoorzitting van de Italiaanse kandidaat Raffaele Fitto, die aangedragen is door de extreemrechtse Giorgia Meloni. Onze Europarlementariër Raquel García Hermida-van der Walle legde hem het vuur aan de schenen. Ze vroeg hem of hij afstand wilde nemen van hoe hij eerder heeft gestemd. Zo stemde hij tegen het aanpakken van de Hongaarse Viktor Orbán, tegen betere bescherming van vrouwen in Europees regiobeleid en stemde hij voor de stelling dat het Europese rechtsstaatmechanisme ondermijnend en onrechtmatig is. De scherpe vragen van Raquel maakten veel los en werden onder andere opgemerkt door het Financieel Dagblad, Algemeen Dagblad, Euronews en Politico.

Meer lezen over het werk van Raquel en de Europese D66 delegatie? Lees dan verder via de volgende links over de lelylijn, het Fries, kandidaat-commissarissen, Raffaele Fitto en Euronews