Gertjan Tillema

Gertjan Tillema - Beeld: Mandy Eising

Vrijheid om te zeggen wat je vindt en vrijheid om jezelf te kunnen ontplooien zijn buitengewoon belangrijk. Maar vrijheid kan alleen voor iedereen gelden als we daar gezamenlijk iets aan toevoegen: een steun in de rug wanneer het alleen even niet gaat en de garantie dat ongeacht je afkomst, je de kans krijgt het maximale uit jezelf te halen. Om dit voor elkaar te krijgen ben lijsttrekker voor D66 Enschede.

  • 42 jaar
  • Enschede

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De route Technology Base – Rooskerweg – Hoge Boekel.
Technology Base is prachtig groen en surrealistisch tegelijk met alle bunkers en uitgestrekte taxiwegen. Langs de Rooskerweg en de omgeving van de Hoge Boekel is het coulisselandschap nog goeddeels intact. Je waant je daar zo 100 of 200 jaar terug in de
tijd, prachtig.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

We kunnen de tweedeling in de stad tussen de mensen die het goed gaat en de mensen die steeds weer achteraan komen te staan wegnemen. Door ervoor te zorgen dat juist de bedrijven die het hoogwaardige werk van de toekomst gaan leveren te helpen groeien in onze stad. Door meer te investeren in die kinderen die nu niet alle kansen krijgen. En door iedereen, ongeacht je inkomen, te laten profiteren van de energietransitie.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • De kansenongelijkheid voor kinderen kunnen en moeten we aanpakken. Het mag niet zo zijn dat je succes en gezondheid afhangen van de plek waar je wieg heeft gestaan.
  • Enschede moet nog meer dan nu een fietsstad worden.
  • Veel meer woningen moeten versneld van het gas af. M’n eigen huis is het bewijs dat dat betaalbaar kan. Belangrijk voor het milieu om te doen en belangrijk om de energiearmoede aan te pakken.

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is voor mij de partij die alle ruimte geeft aan het individu, maar niet zonder oog te blijven houden voor de ander. Het is de partij die naar de toekomst durft te kijken, daar positief over is, maar ook durft door te pakken als dat moet.

Wat is je favoriete boek/film/serie/evenement (en waarom?)

Mijn favoriete boek is denk ik Schorshuiden van Annie Proulx. De 17e eeuw, Noord-Amerika. Op prachtige wijze wordt de relatie beschreven van de kolonisten met de natuur, de natives en elkaar.

De beste film die zo bij me opkomt is ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’.

De beste serie is seizoen 1 van ‘True Detective’. De setting in het zuiden van de Verenigde Staten is echt heerlijk. Ja, ik heb wat met de VS.