Landbouw

Voor de landbouw zullen de ontwikkelingen op het gebied van klimaatverandering en de bescherming van lucht, bodem en water ingrijpende gevolgen hebben. Intensieve landbouw zal plaatsmaken voor extensieve landbouw: alle landbouwactiviteiten worden ingepast in het landschap. De nadruk zal liggen op de productie van voedingsmiddelen voor rechtstreeks gebruik in de regio.

Voedselteelt

Wij kiezen voor voedselteelt boven sierteelt. Sierteelt vraagt een intensieve bewerking die ongewenste effecten heeft op de volksgezondheid, de leefomgeving en op de omliggende natuur, de waterkwaliteit en de biodiversiteit. We beginnen met het inperken van de sierteelt in de nabijheid van woon- en natuurgebieden en gebieden met grote cultuurhistorische waarde. 
De schaarste aan grond, de stikstofproblematiek en de aan de landbouw gestelde duurzaamheidseisen zullen afname van het aantal dieren in de veehouderij betekenen. Daarbij ontkomen we niet aan strengere eisen op het gebeid van dierenwelzijn.

Perspectief voor boer
én natuur

Wij willen een perspectief bieden aan de agrarische ondernemer, waarbij voedselproductie hand in hand gaat met het leveren van maatschappelijke diensten. Daarbij denken wij aan landschaps- en natuurbeheer, energiewinning, nieuwe landbouwvormen (voedselbossen, agroforestry in combinatie met landbouw en veeteelt, strokenteelt, enz.).

D66 ziet in Noord-Nederland kansen voor een biobased economy, waarin sprake is van optimale benutting van natuurlijke grondstoffen. De landbouw in het noorden produceert hernieuwbare grondstoffen voor groene chemie, bioplastics, eiwit en biobased bouwmaterialen. De landbouw van de toekomst kan de regionale industrie en bouw verduurzamen. D66 ziet de provincie als faciliterende partij en verbindende factor tussen landbouw, economie, kennisinstellingen en ketenpartners uit food, chemie en bouw.

Hoogwaardige landbouwsector

D66 streeft in de transitie naar een grondgebonden, natuurinclusieve kringlooplandbouw. We willen vooruit met een hoogwaardige landbouwsector die zoveel als mogelijk gebruik maakt van de grondstoffen die binnen het bedrijf, lokaal of in het noorden worden geproduceerd.

Door samenwerking tussen akkerbouwers en veehouders worden de kringlopen sluitend en wordt tegelijkertijd de afhankelijkheid van kunstmest, krachtvoer en bestrijdingsmiddelen sterk verminderd.
We kiezen voor een integrale aanpak per gebied die duidelijkheid moet bieden voor de landbouwsector. We zijn voor een maatschappelijk en landschappelijk geïntegreerde landbouwsector die opereert binnen de grenzen van natuur en waterkwaliteit, met respect voor mens en dier. Met een samenhangende en gezamenlijke aanpak maken we de noordelijke landbouwsector zo klaar voor de toekomst.