Beschikbaarstelling middelen voor ontwikkeling Veenhuizen

Het voorstel betreft een gebied met een grote cultuurhistorische waarde die hoort bij onze provincie. Zoals de inspreker (dhr. Rutgers namens de ondernemerskring Veenhuizen) al zei: Veenhuizen is van ons allemaal.
Een belangrijke historische plek met veel cultuurhistorisch erfgoed.

Veenhuizen, cultuurhistorisch erfgoed

Beschikbaarstelling middelen voor ontwikkeling Veenhuizen en verlening subsidie aan Stichting de Nieuwe Rentmeester Veenhuizen

Erfgoed levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de omgeving. En die kwaliteit is geld waard.
Investeringen in monumenten leiden tot forse aanvullende bestedingen, zo blijkt uit onderzoek. Gemiddeld zorgt iedere euro die de overheid investeert in monumenten voor drie euro aanvullende investeringen, zo heeft het Nationaal Restauratiefonds laten zien.
Daarnaast gebeurt het werk aan monumenten door hoogwaardige ambachtslieden, meestal uit de directe omgeving. Het is dus ook goed voor de regionale werkgelegenheid.

Behoud door ontwikkeling

Voor de nieuwe eigenaren, de nieuwe rentmeesters Veenhuizen, een grote opgave om dit cultuurhistorisch erfgoed een nieuwe toekomst te geven.

Behoud door ontwikkeling. Bij deze ontwikkelingen hoort ook verduurzaming van de monumenten.

In relatie tot de bijdrage van dhr. Rutgers:
Ontwikkelplan Veenhuizen is veel breder dan alleen het investeren van monumenten. Stichting de nieuwe Rentmeester Veenhuizen zal nadrukkelijk gevraagd worden inwoners en ondernemers te betrekken bij de plannen.
Uitstel is wat D66 betreft echter niet aan de orde. Laten we de monumenten niet verpauperen!

D66 stemt van harte in met de voorgestelde besluiten, het beschikbaar stellen van de gevraagde middelen voor de beschermde toekomst van Veenhuizen.