Zandwinning de Huttenheugte

Met belangstelling hebben wij de brieven van 28 april 2022 over de zandwinning Huttenheugte gelezen.

Brief aan de
Provinciale Staten

Tijdens de FCBE-vergadering van 30 maart jl hebt u toegezegd om een intern onderzoek te laten uitvoeren en de resultaten daarvan aan ons te doen toekomen.
In de brief van 28 april staan veel data en gebeurtenissen vermeld, maar de vraag die wij hebben is wat staat er niet vermeld.

Mist er wat?

Als wij alle genoemde feiten en data bekijken dan krijgen wij het gevoel dat er iets mist, bewust of onbewust weggelaten? Denk aan:

  • Wanneer is de verantwoordelijke gedeputeerde over wat en op welk moment ingelicht?
  • Wanneer heeft de accountant welke meldingen en zorgen meegedeeld over de zandwinning?
  • Wanneer is de aannemer en Center Parcs op de hoogte gebracht van de problemen en op welke manier?
  • Wanneer is exact geconstateerd dat er in de brief van 21 september 2021 onjuiste en onvolledige informatie stond?
  • Wie heeft wanneer besloten om geen financiële en juridische adviseurs bij de voorgang overleggen uit te nodigen?

Onafhankelijk extern onderzoek

Wij kunnen dan ook niet anders dan concluderen dat de brief van 28 april vanuit GS onvolledig is en in ieder geval zijn de feiten niet onafhankelijk vastgesteld.

Ook bij de brief van 28 april over de financiële afwikkeling kunnen wij niet vaststellen of alle kosten die zijn gemaakt of nog gemaakt dienen te worden zijn meegenomen en op een onafhankelijke manier zijn vastgesteld met betrekking de zandwinning Huttenheugte.
Ook constateren wij dat de verstrekte gegevens niet op een onafhankelijke wijze zijn vastgesteld.
Dit schaadt naar onze mening het vertrouwen in GS en zorgt ervoor dat er onduidelijkheid blijft bestaan over de exacte gang van zaken rondom de zandwinning.

Dit heeft ook tot gevolg dat wij als Staten onze controlerende taak niet goed kunnen uitvoeren en tevens schaadt dat het vertrouwen van de inwoner in de Drentse politiek.

Om ervoor te zorgen dat er geen twijfel bestaat over de gang van zaken en alles, maar dan ook echt alles, op een onafhankelijke en transparante manier bekend wordt gemaakt is het naar onze mening noodzakelijk dat er een onafhankelijk extern onderzoek komt. 
Alleen bij een onafhankelijk extern onderzoek kun je alle twijfel en onzekerheid wegnemen.