Partijdige kieswijzer D66 en SP
Net als D66 is de SP een sociale partij. Dat begint voor ons bij goed onderwijs en een betaalbare woning voor iedereen. We kunnen hier samen optrekken, maar er zijn ook verschillen.
Je leest het in onze partijdige kieswijzer.
De verschillen
SP en D66 zijn het eens als het gaat om de probleemstelling: het grootste en meest urgente probleem van deze tijd is de opwarming van de aarde met alle klimaatgevolgen van dien. We moeten daarom versneld overschakelen op duurzame energie en tegelijk energie besparen. SP is echter voorstander van een publiek energiebedrijf en vindt dat de provincie daarin de eerste stappen moet zetten.
D66 meent dat dit aan de markt overgelaten moet worden. De extra gelden die nu benut worden voor het prijsplafond komen allen bij consumenten die daarmee een lagere energierekening hebben (en niet zoals SP landelijk suggereert bij de winsten van de energiebedrijven wordt opgeteld).
Het opkopen van die bedrijven is voor de prijsontwikkeling richting de consument voor enorme kosten zorgen die de belastingbetaler moet betalen.
Laten we dit proberem af te spreken met SP: laten we samen inzetten op het besparen van energie als een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Daarmee bijdragen we bij aan het verlagen van de hoge energiekosten. En: laten we naast duurzame methoden voor energiewinning de uitdaging aan gaan om in te zetten op energieopslag, voor de perioden dat de zon niet schijnt en de wind niet waait.
D66 en SP hebben beide oog voor de milieuproblematiek en stikstofcrisis die de woningbouw frustreert terwijl de het aanbod voor betaalbare huur- en koopwiningen onder druk staat. SP spreekt zich verder uit voor verduurzaming van woningen. Daarnaast voorziet SP een rol voor de provincie om de (bouw van) zorgbuurthuizen te stimuleren.
SP wil integrale aanpak van de woningnood t.b.v. ouderen, jongeren en statushouders en minstens 40% sociale huurwoningen.
D66 wil ook zeker een aanpak van de woningnood, maar dan voor iedereen in woningnood. En hoog percentage sociale huurwoningen helpt daarbij niet om het probleem op te lossen.
Als we binnen de woningbouw-problematiek manieren vinden om betaalbaar door te stromen en daarmee ook het scheefwonen aan te pakken komen er weer sociale huurwoningen beschikbaar.
SP en D66 zien beide het probleem wat door dubbele vergrijzing ontstaat in de arbeidsregio. De SP wil dat de provincie een voortrekkersrol neemt bij de (om-, bij- en her)scholing van inwoners, gericht op toegang tot de arbeidsmarkt.
SP wil financieel ondersteunen met opleidingsvouchers voor mensen die het zelf niet kunnen betalen en geen voorliggende voorziening hebben.
D66 wil structurele vormen van ondersteuning, die niet te afhankelijk zijn van subsidiekeuzes en tijdelijkheid.
Na een werkbezoek bij een bestaand samenwerkingsverband tussen het Drentse/noordelijke MBO-onderwijs en de zorgorganisaties zagen we eens te meer dat er al volop samenwerkingsverbanden zijn.
Het onderwijs en het zorgorganisaties hebben voldoende ideeën over innovatie en robotisering, maar innovatie wordt nu grotendeels bekostigd door tijdelijke subsidies.
We kunnen het onderwijs en bedrijfsleven beter ondersteunen met structurele investeringen.
SP en D66 hechten veel waarde aan toegankelijkheid van bibliotheken en zien een belangrijke rol voor de bibliotheek in deze snel veranderende digitale wereld en willen bibliotheken als huiskamer / ontmoetingsplaats positioneren. SP wil aandacht voor (lokale) cultuur en vindt dit van belang voor de onderlinge samenhang.
D66 vindt ook dat het zorgt voor verbinding, wat wonen en werken in Drenthe weer aantrekkelijker maakt. D66 streeft naar een bruisende en voor iedereen toegankelijke kunst- en cultuursector. Dit draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de provincie voor eigen bewoners en toeristen.
Oké, in de uitvoering zullen we vanuit onze richtingwijzers wel eens andere ideeën hebben maar op gebied van kunst en cultuur lijken SP en D66 er wel uit te komen.
De SP vecht met regelmaat voor de sociale rechten van nederlanders.
D66 zet zich in om mensen vrijheid en ruimte te geven zelf het leven in te richten.
Bestaanszekerheid is voor beide partijen een uitgangspunt, waarbij D66 oog wil houden voor het belonen van prestaties en heeft daarmee ook oog voor ondernemers en bedrijven die risico’s nemen, voor werkgelegenheid zorgen.
Voor D66 geldt dat de vrijheid om zelf verantwoordelijkheid te nemen van groot belang is.
D66 staat voor ‘vrijheid in verbondenheid’.
Volgens ons is ieder mens een uniek individu, maar zijn we ook sociale wezens, die hun vrijheid vormgeven en zich ontwikkelen samen met anderen. Mensen zijn pas echt vrij als iedereen dat is.
Wij geloven dat mensen pas echt vrij zijn, als ze zichzelf kunnen ontwikkelen.
Als ze eerlijke kansen hebben om er iets van te maken in het leven.
Als ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun huis of hun inkomen, als het een keer tegen zit.
Als de democratie zo werkt, dat iedereen kan meepraten. En als de wereld waarin we leven ook van waarde is voor generaties na ons.
Om die reden zullen D66’ers altijd vechten voor individuele vrijheid. Voor gelijke kansen.
We laten iedereen vrij, maar laten niemand vallen.
SP wil net als D66 dat de landbouwsector een (voor mens, natuur en dier) gezonde bedrijfstak is waar boeren goed van kunnen rondkomen. Ook ziet SP mogelijkheden in het verder ontwikkelen van ‘landbouwtoerisme’ en zetten ze zich in voor meer biologische landbouw.
De verschillen op dit gebied tussen D66 en SP zit in nuances.
De stikstofcrisis maakt duidelijk dat natuur, samenleving en economie niet altijd in harmonie met elkaar zijn.
D66 wil echt aan de slag met het terugdringen van de stikstofproblemen: als onderdeel van de stikstofmaatregelen worden agrariërs rond Natura2000-gebieden uitgekocht.
D66 wil een deel van deze grond teruggeven aan de natuur en het andere deel bestemmen voor natuurinclusieve landbouw. Daarnaast wil D66 mogelijkheden onderzoeken voor groene ruilverkaveling, zoals het opkopen van boerenbedrijven zonder opvolger en deze doorverkopen aan uitgekochte boeren rond Natura2000-gebieden.
SP wil boerenbedrijven alleen op basis van volledige vrijwilligheid opkopen. Vrijwilligheid heeft ook de voorkeur voor D66 maar de urgentie van de stikstofcrisis maakt dat het verplichte karakter onder druk staat.
Nb. Er zijn financiën en ideeën genoeg in Drenthe wat D66 betreft, waarmee we morgen kunnen starten in de provincie. D66 wil niet afwachten wat er vanuit landelijk aan perspectief wordt geboden: we hebben in Drenthe alle kans om al aan de slag te gaan.
SP wil minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.
De intensieve bollenteelt moet wat SP betreft zo snel mogelijk een biologische teelt worden. De socialistische partij wil het aantal hectares lelie- en bollenteelt in Drenthe bevriezen en wil eerst weten wat de gewasbeschermingsmiddelen met de gezondheid van omwonenden doen.
D66 staat voor het voorzorgsprincipe: het risico is overduidelijk niet uit te sluiten en gezondheidsgevolgen zijn nu al zichtbaar (bijvoorbeeld op gebied van Parkinson). D66 zet zich in voor een direct en algemeen verbod van pesticiden in Drenthe en wil sierteelt in de nabijheid van woon- en natuurgebieden en cultuurhistorisch waardevolle gebieden inperken.
Ook willen we spuit- en/of teeltvrije zones in de nieuwe omgevingswet invoeren.
SP acht het vliegveld niet levensvatbaar voor personenvervoer. Daarmee gaat de SP voorbij aan de opleidingen die er nu ook plaatsvinden, de vluchtbasis van de traumahelicopter en de kansen die het vliegveld biedt om de regionale economie verder te versterken.
D66 ziet die kansen wel voor de luchthaven en kiest ervoor om daarbij enkel te investeren als er plannen zijn voor duurzame innovatie.
SP wil de Nedersaksenlijn (Enschede-Groningen) en de treinverbinding naar Duitsland voortvarend oppakken samen met de buurprovincies en Duitsland.
De ambities van de SP voor het spoornetwerk gaan verder: SP wil op termijn ook een spoorverbinding Coevorden-Hoogeveen waarbij Hoogeveen een intercitystation moet zijn.
D66 wil voornamelijk inzetten op de Nedersaksenlijn en ziet in deze lijn maar ook de Lelylijn, de Wunderline en de lijn Emmen-Rheine belangrijke interregionale pijlers in de infrastructuur van het noorden, onder andere om daarmee de economie te versterken. Ook is dit een stevige impuls voor de leefbaarheid voor onze inwoners én de aantrekkelijkheid voor (broodnodig behoud van) jongeren in onze regio.
SP is tegen de verdubbeling van de N34 en wil de weg anders inrichten. SP wil er ook de maximumsnelheid verlagen naar 80 km/u waarmee SP meent dat de noodzaak voor verdubbelen vanuit het argument van veiligheid vervalt.
Ook D66 is niet voor het verdubbelen maar wil wel een andere oplossingsrichting in.
Al in de Statenperiode 2019-2023 heeft D66 gepleit om de aanpak van verkeersplein Gieten los te koppelen van de besluitvorming voor verdubbeling. D66 heeft gemerkt dat er veel draagvlak is voor een snelle aanpak van het knooppunt Gieten en zet daar onverminderd op in (en is tegen volledige verdubbeling).
D66 meent dat met de aanpak van verkeersplein Gieten het grootste probleem is opgelost (en zou die situatie dan ook graag monitoren).
Start een nieuwe vergelijking
Selecteer de thema’s die jij belangrijk vindt
Ga mee vooruit met D66
Kies voor een land waar je vrij kunt zijn. Waar niemand je laat vallen. Stop stilstand. Stem vooruit. Zet de eerste stap en schrijf je in.
Ontvang updates van Rob Jetten
Denk en praat mee met D66
Gemakkelijk lid worden wanneer je wil