Parttime werk mag lonen

Met de (pilot) regeling ‘Premie parttime werk’ maken we parttime werk voor inwoners met een Participatiewet-uitkering aantrekkelijker. Door het verruimen van de regels om te kunnen bijverdienen houden inwoners meer inkomsten over. Jorik Huizinga maakte zich er sterk voor om inwoners van de gemeente Doetinchem en Aalten deze mogelijkheid te bieden.

In gesprek over de ervaringen

Één van die inwoners is Sheritza Merselita, zij werkte al een tijdlang parttime naast haar uitkering. Sinds maart 2021 ontvangt zij de premie parttime werk.

In april sprak EenVandaag haar erover. Ook Jorik Huizinga vertelde over de premie (klik hier om het item te bekijken). Afgelopen week spraken Sheritza en Jorik elkaar over de ervaringen met de premie.

Sheritza: “Ik was heel blij met de regeling, het zijn toch extra inkomsten. Voor mij persoonlijk geldt dat ik het niet aan andere of leuke dingen heb uitgegeven maar echt aan rekeningen heb besteed. In juni kreeg ik het uitbetaald, vanaf april heb ik elke maand €200 opgebouwd. Ik kreeg dus €600 en dat had ik ook wel echt nodig om mijn rekeningen te kunnen betalen.”

Jorik Huizinga in gesprek met Sheritza Merselita - Beeld: D66 Doetinchem

Uitbreiding van uren

“Ik heb nu uitbreiding van m’n uren gekregen op m’n werk. Ik heb altijd mijn eigen geld verdiend maar had te weinig uren om rond te kunnen komen. Dat werd aangevuld met een uitkering en sinds maart dus ook met de premie. Nu heb ik genoeg uren om zelf rond te kunnen komen.”

Werk zorgt voor een ander perspectief

Jorik: “Erg mooi om te horen dat je nu een uitbreiding van je uren krijgt. Niet alleen omdat je daarmee meer verdient maar ook omdat je zo actief deelneemt aan de arbeidsmarkt. Je hebt dan toch een ander perspectief. Je komt mensen tegen en je maakt mensen gelukkig met je werk, dat is natuurlijk ook het mooie aan werken.
Maar de premie heeft niet alleen als doel om je uit te laten stromen. Dat is, in jouw geval, natuurlijk een prachtig resultaat maar het zou ook mooi zijn als mensen deels uitstromen uit de bijstand. Dus ik vind het ook al heel mooi als mensen parttime blijven of gaan werken naast hun uitkering. En dat het je nu extra inkomen oplevert vind ik ook eerlijk: parttime werk mag lonen.”

Meer informatie

Tot maart 2023 blijven de regels om te kunnen bijverdienen verruimd. Inwoners die een bijstandsuitkering ontvangen, ouder zijn dan 27 jaar en parttime werken, houden hier extra inkomsten aan over. Van deze inkomsten mag u als inwoner 50% houden, met een maximum van € 200 per maand. www.laborijn.nl/premieparttimewerk