Diemen en de regio

Iedere week schrijft een raadslid een column in het DiemerNieuws. In december was Herman aan de beurt. Hij schreef over ‘Diemen en de regio’.

Column

De landelijke verkiezingen zijn weer geweest en er wordt gewerkt aan een nieuw landsbestuur. Dit zal niet eenvoudig zijn en tijd kosten.

Landelijk bestuur en gemeentebestuur
Grappig was dat ik tijdens het flyeren voor de gemeenteverkiezingen een paar keer mensen sprak die de koppeling maakte met landelijke politiek en dat ik toch moest uitleggen dat het dit keer lokale aangelegenheden betrof die inwoners direct kan raken.

Lokale aangelegenheden
Vraagstukken die op ons bordje liggen. De gemeente heeft daarvoor een goedlopende ambtelijke organisatie, die zorgt voor beleid en uitvoering. Maar Diemen zit ook in een regio met gemeentes met hun eigen lokale vraagstukken, met mogelijke overlappen. Het is fijn dat we met die gemeentes daarover kunnen spreken en overleggen zodat we de juiste keuzes kunnen maken in een breder verband, en efficiënter en effectiever kunnen zijn. Natuurlijk, wij zijn als gemeente zelfstandig, maar samenwerking is een groot goed.

De regio
Zo is Diemen vertegenwoordigd in de Amstelland-Meerlanden regio. Gemeenschappelijke thema’s: openbaar vervoer, economie, wonen, ruimte en duurzaamheid. We helpen elkaar met respect voor het autonome karakter van de verschillende gemeentes afzonderlijk. Een recent voorbeeld was een regionaal overleg over het aantal vluchten dat Schiphol aandoet en dat vooral de omwonende overlast en slapeloosheid bezorgt. De CEO van Schiphol legde het een en ander uit.

De gemeente Diemen maakt beleid voor de korte en lange termijn. Maar op het gebied van uitvoering heeft de gemeente indertijd besloten om dat samen te doen met andere naburige gemeentes, zoals Uithoorn en Ouder-Amstel. Via de Organisatie Duo+ zorgen we voor hogere efficiency en effectiviteit.

D66 wenst u fijne feestdagen toe! Komt u bij ons een oliebol halen?

Beeld: DiemerNieuws