D66 blij met uitbreiding Omval en verhuizing Bibliotheek

Op donderdag 4 februari besprak de gemeenteraad de uitbreiding van de Omval en de verhuizing de bibliotheek. D66 Diemen is erg blij met dit voorstel: het is een belangrijke investering in kunst en cultuur in Diemen.

Omval

Theater De Omval, plek voor kunst en cultuur, eten en drinken, werkplekken en binnenkort ook de OBA Diemen. - Beeld: Marc Lammerts

Elkaar versterken

Met de verhuizing van de bibliotheek wordt de Omval nog meer het culturele hart van Diemen dan het al is. Na de uitbreiding en verhuizing komen theater, boeken, muziek, evenementen en horeca samen onder één dak. D66 hoopt dat dat ook mooie samenwerkingen op gaat leveren, zodat alle instellingen niet alleen in naam in één gebouw zitten, maar elkaar ook kunnen versterken. Het maakt de Omval meer en meer een plek voor ontmoeten en verbinden. Raadslid Jeannette Pietersen: “de Omval is het kloppend hart van onze maatschappelijke en culturele activiteiten.”

De Omval is het kloppend hart van onze maatschappelijke en culturele activiteiten

Jeannette Pietersen, raadslid voor D66 Diemen

Voorzieningen die meegroeien

De uitbreiding van de Omval past ook in een breder verhaal van D66 Diemen: wij vinden het belangrijk dat de voorzieningen van Diemen meegroeien met het inwonersaantal. Naast investeringen die deze coalitie doet in onder meer scholen, sportgelegenheden en buurthuizen past daar óók een investering in kunst en cultuur bij. Het is een investering in ontspanning, leren en kunst die je anders naar de wereld laat kijken.

Kosten

Natuurlijk hangt er aan deze uitbreiding ook een prijskaartje: het college vraagt een krediet van zo’n 4 miljoen euro. Dat is veel geld, maar op de lange termijn minder dan het lijkt. De afschrijvingen worden bijvoorbeeld geheel gedekt door de huurinkomsten die de OBA als huurder aan de gemeente zal betalen. De D66-fractie is dus zowel op inhoudelijk als financieel vlak enthousiast over de uitbreiding van de Omval, en zal daarom instemmen met de kredietaanvraag.