Motie: Doe het goed, doe het veilig!

Bij de algemene beschouwingen heeft D66 Diemen, samen met Ons Diemen een motie ingediend om gratis condooms beschikbaar te stellen op een aantal locaties in Diemen.

Beeld: Sarie Muijs

Gratis verstrekking condooms

Op 18 juli heeft D66 Diemen samen met Ons Diemen, PvdA en GroenLinks in de gemeenteraad van Diemen de motie ‘Doe het goed, doe het veilig’ aangeboden. De motie heeft als doel condooms gratis ter beschikking te stellen op verschillende plekken in Diemen. De motie is tot stand gekomen met input van de Jongerenraad, de Rutgers Stichting en Soa Aids Nederland. 

Beeld: NOS

De motie is opgesteld door Nikki Moors (Ons Diemen) en Onitcha Ramautarsing (D66 Diemen). Zij lichten de motie toe: 
De situatie is nu zo dat iemand met (soa) klachten echt heel moeilijk bij de GGD een test en ook hulp kan krijgen. 70% kan simpelweg geen afspraak krijgen bij de GGD en dat komt omdat het aantal personen met soa-klachten de afgelopen jaren hard is gestegen. Dat heeft alles te maken met het condoomgebruik dat al jaren dalende is. De toename van soa’s baart ons zorgen en we denken dan ook dat het belangrijk is dat er meer aandacht is voor veilig vrijen en het voorkomen van soa’s gaat het beste door een condoom te gebruiken.

Seks met een condoom zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het nu nog niet.

Onitcha Ramautarsing

Reeds in december 2023 hebben we via de wethouder en de GGD onze zorgen hierover gedeeld en gevraagd om een landelijke voorlichtingscampagne. Het probleem lost zich echter niet vanzelf op en daarom willen we dat de gemeente ook zelf in actie komt. We hopen met ons initiatief in ieder geval in Diemen aandacht te geven aan het belang van veilig vrijen en beschermde seks. De titel van de motie is tegelijk ook een oproep aan inwoners van Diemen en daarbuiten.

Met deze motie willen we ook echt een verschil maken voor iedereen die nu drempels ervaart om condooms te gebruiken door armoede en/of schaamte. Met een condoom bescherm je immers jezelf en je seksuele partner(s) tegen soa’s en alle nare gevolgen. Condoomgebruik zou meer genormaliseerd moeten worden, we hopen dan ook dat deze motie een zetje in de juiste richting geeft.

Voorproefje tijdens de vergadering

Tijdens de raadsvergadering konden de aanwezigen gratis een condoom meenemen, ter illustratie van de motie. De bijbehorende QR-code verwijst naar informatie over het voorkomen van soa’s van Soa Aids Nederland. Deze condooms zijn bekostigd door D66 Diemen en Ons Diemen.

Op de afbeelding staat de tekst Doe het goed, doe het veilig boven een afbeelding van twee eendjes die tegenover elkaar staan. Links en rechts een QR code met een link naar de website van Soa Aids NL die vertelt over het voorkomen van soa's.

Beeld: Onitcha Ramautarsing

De motie is met ruime meerderheid van stemmen aangenomen en zal dus in 2025 uitgevoerd worden. Diverse landelijke media hebben het idee opgepikt.

De motie

Doe het goed, doe het veilig! 
 
Deze motie hoort bij de Kadernota 2025. 
De volgende partijen dienen dit voorstel in: 

  • D66 Diemen
  • Ons Diemen
  • PvdA Diemen
  • GroenLinks Diemen

We stellen de raad voor om het volgende besluit te nemen: 

We stellen vast dat: 

  • Er zeer zorgelijke signalen zijn over de huidige ontoegankelijkheid van de soa testen.
  • Er een toenemende vraag is naar soa testen.
  • Het RIVM in juni 2023 wederom een grote toename van het aantal vastgestelde soa’s onder jongeren in 2022 heeft vastgesteld.

We hebben nagedacht over en houden rekening met: 

  • Hoe veiliger er wordt gevrijd, hoe minder soa’s er zullen worden overgedragen.
  • Uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland blijkt dat sinds 2012 sprake is van afnemend condoomgebruik onder jongeren onder de 25.
  • Er sinds 2011 geen landelijke, jaarlijks terugkerende publiekscampagnes meer zijn over condoomgebruik en veilig vrijen.
  • Groepen jongeren drempels ervaren om condooms te gebruiken, denk aan te hoge koste en schaamte.
  • Onderschatting van langdurige gevolgen van  een onbehandelde soa.
  • Condooms essentieel zijn voor veilige seks voor alle leeftijden.

We vinden dat: 

  • Actie nodig is omtrent preventie van soa’s en om seksuele gezondheid te bevorderen.
  • Voorkomen beter is dan genezen en voorkomen begint met bewustwording en beschikbaarheid van condooms.

We vragen het college om: 

  • Op de locaties (met uitzondering van de basisscholen) waar gratis menstruatieproducten worden aangeboden, de producten in 2025 en 2026 uit te breiden met gratis condooms.
  • Het beschikbaar stellen van de condooms te koppelen aan informatievoorziening (zoals bijvoorbeeld een flyer/infographic/QR code) met betrekking tot soa’s en veilige seks.
  • Te onderzoeken op welke wijze de gemeente horeca, bejaardentehuizen, stichtingen en verenigingen kan stimuleren om een condoomautomaat te plaatsen.
  • Met een dekkingsvoorstel te komen voor het verstrekken van gratis condooms welke kan worden opgenomen in de Programmabegroting, bijvoorbeeld niet-vervulde vacatures.