Thuis in Diemen

Iedere week schrijft een raadslid een column in het DiemerNieuws. Afgelopen week was Rick aan de beurt. Hij schreef over ‘Thuis in Diemen‘.

Beeld: DiemerNieuws

De column

5 jaar geleden werd ik verkozen in de gemeenteraad, toentertijd als jongste raadslid van Diemen. Ik wilde graag meepraten en meebeslissen over de toekomst van onze gemeente, om Diemen stapje voor stapje een fijnere plek te maken om in te wonen. Voor mij voelt dat extra bijzonder, omdat ik in Diemen ben geboren en hier al mijn hele leven woon. Het gaat over de omgeving waar ik me thuis voel.

Als raadslid moet je ook binnen de gemeente woonachtig blijven. Vanaf mijn ouders op het Oranjeplantsoen verhuisde ik daarom naar de Campus in Diemen-Zuid, vervolgens door naar het Julianaplantsoen om uiteindelijk neer te strijken in Holland Park, waar ik nu met veel plezier woon. In mijn zoektocht naar een fijne, betaalbare woning heb ik dus al heel wat plekken in Diemen gezien.

Veel van mijn leeftijdsgenoten zie ik dezelfde zoektocht doormaken. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat we in Diemen blijven werken aan meer betaalbare woningen voor jongeren, starters en doorstromers. Sociale huur, maar ook zeker middeldure huur voor al die woningzoekenden die nu tussen wal en schip vallen. Voor de jonge Diemenaren die in Diemen willen blijven wonen, maar nu ergens anders moeten zoeken.

Een mooi nieuwbouwproject is het Hof van Saan, met 20% middeldure huur. Wij willen dat die woningen ook voor een groot deel bij Diemenaren terechtkomen, maar dat was nog niet geregeld. Daarom dienden wij afgelopen maand een voorstel in voor een voorrangsregeling, zodat een deel van de woningen met voorrang aan Diemenaren verhuurd kan worden. Het college gaat hier nu met de ontwikkelaar over in gesprek. Zo willen wij ervoor zorgen dat nog meer Diemenaren prettig in onze gemeente kunnen blijven wonen.